Intsikurmu festival pidi toimuma 6. ja 7. augustil Põlva metsapargis, kuid täna teatasid korraldajad, et üritus jääb ära.

Festivalikorraldaja Mihkel Kübar rääkis ERR-ile, et neil on Intsikurmul olnud alati teatud standard ning nendes tingimustes, mis neile täna antud on, poleks võimalik inimestele suurepärast festivalielamust pakkuda. "Kui nädal tagasi olime kindlad, et festival on võimalik, siis viimase kahe-kolme päeva sündmused näitavad, et see nii enam ei ole," lisas Kübar.

Intsikurmu kirjutab oma lehel, et hoolimata kõikvõimalikest abinõudest oleme jõudnud ühiskonnana lausa halvemasse seisu, kui olime aasta tagasi samal ajal. Meeskond tõdeb, et sellistes oludes ei suuda nad pakkuda erakordset elamust, mida inimesed ootavad. Meeskond kirjutab, et viirus levib endiselt jõuliselt ning seetõttu lükatakse festival edasi 2022. aastasse.

Ostetud piletid kehtivad ka järgmisel aastal ning kes soovivad, saavad oma piletiraha tagasi www.ticketer.ee/refund kaudu.

Täna teatas uute piirangute tõttu ka linnafestival GROM, et kolib festivaliga aastasse 2022.

GROM meeskond selgitab festivali ärajäämist: "Valitsuse kokkuleppe kohaselt on alates 9. augustist õues toimuvatel üritustel ja tegevustes lubatud kuni 100 osalejat. Piirarvudest rohkem osalejaid võib üritustel ja tegevustes olla edaspidi vaid siis, kui osalejad on vaktsineerimiskuuri läbinud, COVID-19 haiguse läbi põdenud või negatiivse testitulemusega. Vaktsineerimistempo, millega ligi 60% noortest on endiselt vaktsineerimata, tähendab see korraldajatele massilist testimist, mida lühida etteteatamisega korraldada võimalik ei ole."

“Olime valmistunud piirnumbrite languseks, kuid otsustatud numbrid on nulliga samaväärsed. Üks võimalustest üritust ikkagi läbi viia oleks pakkuda kiirtestimise võimalust festivali väravas kõigile soovijatele ning rakendada vaktsiinipassi süsteemi. Paraku pole sellise süsteemi kasutusele võtmine kahe nädalaga võimalik. Veel enam, see nõuab arvestatavat eelarvet oludes, kus risk on kordades kõrgem, kuna vaktsiinide hõlmatus on noorte seas ülimalt madal. Samuti pole piisaval arvul Eesti turva- ja terviseohutuse ettevõtetel veel valmidust nendeks tegevusteks, et kõik Eesti sündmused ära katta. Terve GROMi tiim on investeerinud tohutult aega, energiat, raha ja heaolu sellesse, et saaksime Lasnamäel sel suvel kohtuda. Oleme kurbusega täidetud ja isegi see ei kirjelda meie hetkeseisu piisavalt,” räägib peakorraldaja Roman Demtšenko.

“On arusaadav, et pandeemia olukord on halvenemas ja uued piirangud olid vajalikud, kuid GROMi meeskond mõistab hukka viisi, kuidas neid on sisse viidud. Sotsiaalministri sõnul “võib tõend olla välja prinditud, mobiilis esitatud, aga ka tervishoiuteenuse osutajalt saadud tunnistus” ning “pettuse korral inimene ise vastutab”. Teiste sõnadega saab passide ja testide kontroll olema reaalsuses puudulik, kuid arusaadavalt on suurel osal suvelõpu üritustel mõistlik toimumine tühistada, sest selle usutavalt korraldamine nii lühida etteteatamisega pole võimalik. See on järjekordne näide, kuidas valitsus on teinud põhimõttelisi otsuseid, mis ei ole olukorda leevendanud ega isegi päästnud. Ootame valitsuse poolt uusi toetusmeetmeid, mis aitavad korraldajatel ürituste korraldamisega seotud juba tehtud kulusid katta,” lisab Demtšenko.

Linnafestivali GROM uueks kuupäevaks on valitud 9. juuli 2022. Festivalil oleks andnud ka oma selle suve ainsa Tallinna kontserdi armastatud muusik Tommy Cash.

Kõik selle aasta festivalile ostetud piletid kehtivad ka järgmiseks aastaks. Piletiostjatega võetakse ühendust, et välja selgitada sobiv variant või pakkuda pileti tagasiostu. Piletite tagasiost toimub läbi Ticketeri 14 päeva jooksul.