Petserimaa igatsus” põhineb Petserimaa kirjaniku ja pikaaegse ajakirjaniku Ilmar Vananurme samanimelisel näidendil, mille on kohandanud Urmas Lennuk (Rakvere Teater). Vananurme tõsielulise näidendi peateema on piirideülene armastus, mille kohta võib öelda ka kontrolljooneülene armastus.

Lavastuse kandvaks liiniks on piirid. On piirid, mis on riikide vahel, kuid veelgi ahistavamad on piirid inimeste sees. Need piirid kontrollivad piirivalvuritest karmimalt, kas ma ületan iseenda, sammun oma unistuste suunas, püüdlen ideaalide poole või vantsin unustuse teed. Kõlab idealistlikult, kuid kui meis poleks seda teismeea või romantikute tormi ja tungi, siis oleks maailm palju igavam koht.

Lava- ja kostüümikunstnik Triinu Pungits peab oluliseks materjalide taaskasutust: “80% lavakujundusest, dekoratsioonidest ja kostüümidest on teisel ringil ning pärit Lõuna-Eestist. Sellepärast, et meie meeskonna jaoks taaskasutus ja koostöö kohalike kogukondadega väga oluline. Kuigi lavakujundus on pigem märgiline, on enamus lavakujundusest nõukogude aja pärand, mis toetab lavastuse 90ndate olustikku. Meie igatsus on tihti seotud esemete ja lõhnadega, mis viivad meid meenutuste radadele.”

31. juulil esietenduv igatsusdraama tuuakse lavale Petserist kõigest 8 kilomeetri kaugusele jäävas Säpina külas asuvas Heina küünis. Näitlejatena astuvad üles Siim Angerpikk, Jekaterina Moskalenko, Lauli Otsar, Agur Seim. Lava ja kostüümid on kujundanud Triinu Pungits ning valguskunstnik on Enor Niinemägi (Tartu Üliõpilasteater). Produtsent Kelly Kittus. Lavastuses kõlab 2020. aasta muusiku tiitli Pälvinud Mari Kalkuni autorilooming.

Etendused 5., 6., 7., 12., 13., 14., 19., 20., 21. augustil

Piletid Fientast ja kohapealt. Setomaalased saavad pileteid osta ka Setomaa muuseumitest ja Setomaa turismiinfost.