Naispoliitikute avameelsed intervjuud saatesarjas „Võimsad naised“

Eesti poliitikas on naiste ajastu – meil on naispresident, naispeaminister ja valitsuses seitse naisministrit. „Võimsad naised“ on viieosaline intervjuusaade, mille käigus saatejuht Mart Normet saab lähemalt tuttavaks viie naisega Eesti poliitika tipust, rääkides nii nende isiklikest valikutest ja poliitikast, mida seni on Eestis peetud pigem meeste maailmaks.
Iga saade on pühendatud ühele võimsale naisele: Yana Toom Keskerakonnast, Marina Kaljurand sotsiaaldemokraatidest, Riina Solman Isamaast, Helle-Moonika Helme EKREst, Keit Pentus-Rosimannus Reformierakonnast.
„Mina olen naiste fänn. Ma usun, et naised suudavad vaadata oma egost kaugemale ning hoiduda niisama kraaklemisest,“ selgitab Mart Normet. „See on omamoodi sümboolne, et nüüd, mil Eesti iseseisvusest täitub 30 aastat, on naiste roll Eesti ühiskonna kujundajatena suurem kui kunagi varem.“
Sarja esimene saade „Võimsad naised. Yana Toom“ on Kanal 2s laupäeval, 14. augustil kell 19.30.

Maaelu ilu ja valu Katrin Lusti suvesaates „Lustlik Setomaa“

Katrin Lust sõitis suveks Setomaale, et tuua vaatajateni pildikesi Kagu-Eestist. Kuidas setod suve veedavad ja mismoodi erineb elu Venemaa piiri ääres muust Eestist seda üritabki Lustlik Setomaa näidata.
“Setod peavad oma jaanipäeva vana kalendri järgi 6. juulil. Ma olen alati mõelnud, et milline see seto jaanipäev siis välja näeb. Nüüd sai korralikul seto jaanipäeval ära käidud,” räägib Lust, “See on saade lihtsast seto elust, kus saab selgeks kas õige on öelda setu või seto ja palju muud. Lõbus on see saade ka kohe kindlasti,” lubab Lust.
„Lustlik Setomaa“ stardib Kanal 2s esmaspäeval, 16. augustil kell 20.30

Soome eestlaste värvikirev elu saatesarjas „Sinivalged eestlased“

Saatejuht Leho Lehis viib vaatajad külla Soomes elavale eestlaste kogukonnale. Eesti elu käib seal täistuuridel. Hoogne dokumentaalsaade tutvustab nii ehitusel rabavaid töömesilasi, ennast nullist ülestöötanud suurärimehi, kodumaal unustusse vajunud tippsportlasi, kui ka kodutute varjupaiga toidupakikeste ja abirahade peal elavaid kaasmaalasi. Tuleb taaskord tõdeda, et issanda loomaaed on kirjumast kirjum.
„Sinivalged eestlased“ alustab Kanal 2s teisipäeval, 17.augustil kell 20.

Erisaated tähistavad 30 aasta möödumist Eesti taasiseseisvumisest

Saatejuht Peeter Võsa viib erisaatega „Nad olid valmis Eesti eest surema“ 30 aasta tagustesse aegadesse, mil vaikselt hõõgunud sütest lahvatas leek: Eesti kuulutas end taas vabaks. Üks dramaatilisemaid peatükke kirjutati Eesti iseseisvuse ajalukku teletorni kaitsmisel, kui neli noort meest Peeter Milli, Jaanus Kokk, Uno Kaseväli ja Jüri Joost pidid kaitsma torni südant ehk sidekeskust 22. korrusel, mis säilitas Eesti kontaktid välismaaga. Nad teadsid, et Leedus lõppes teletorni kaitsmine veresaunaga.
Ja kuigi pärastlõunaks oli selge, et riigipööre NSV Liidus on läbi kukkunud, ei lasknud teletorni jalamil korraldusi ootavad vallutajad end sellest häirida. Nii püüdis vahetusevanem Jaanus Hiis Soome televisiooni pilti näidates ja ise uudiseid tõlkides viia vene soldatiteni sõnumit “püha ürituse” täielikust põrumisest.
Peeter Võsa erisaade „Nad olid valmis Eesti eest surema“ on Kanal 2s pühapäeval, 15.augustil kell 20.05.

Päev, mis tõi vabaduse: 30 aastat augustiputšist

Kui palju teame neid vapraid inimesi, kes augustiputši päevadel olid valmis seisma paljaste kätega relvastatud Nõukogude Liidu dessantväelaste vastas? Ajakirjanik Elo Mõttus-Leppik toob ekraanile augustiputši varjus olnud kangelased. „Vabadussõtta läksid ka keskkooliõpilased, miks meie kehvemad peaks olema,“ põhjendab toona kõigest 16-aastane Kaitseliidu noorliige, miks ta relvituna telemaja juurde Eestit kaitsma läks. Relvi toona nappis, kuid isevalmistatud kumminuiad, Molotovi kokteilid ja ammoniaagikotid olid igaks juhuks valmis pandud. Esmakordselt annab intervjuu mees, kes sai pea võimatuna tunduva ülesande organiseerida koheselt Toompeale, raadio- ja telemaja ümbrusesse betoonplokid, kraanad ja raskeveokid. Sama mees võttis paar päeva hiljem ka Lenini kuju maha. Mida tundsid neil päevadel interrinde toetajad? „Mu ema helistas, ta oli paanikas, kogu ta maailm kukkus kokku,“ kõlab meenutus. Kui palju määras neil päevil taktikaliselt õige tegutsemine, kui palju juhus? Teiste seas jagavad meenutusi ka tänaseks 93-aastane president Arnold Rüütel ja toonane eriteenistuse juht Jaan Toots. Saate autor ja juht on Elo Mõttus-Leppik.
Erisaade „ Päev, mis tõi vabaduse: 30 aastat augustiputšist“ Kanal 2s 19.augustil kell 20.

Kanal 2 hoiab kätt pulsil ka eelseisvatel presidendivalimistel

Juba sel pühapäeval, 8.augustil näitab Kanal 2 värsket intervjuud president Kersti Kaljulaidiga, mis on salvestatud Tokyo Olümpiamängudel. Lisaks eestlaste esinemisele olümpial vestlevad Marko Kaljuveer ja president Kaljulaid maski kandmise teemadel ja loomulikult ka Kersti Kaljulaidi võimalikust jätkamisest presidendina ning mida arvab president sellest, kas rahvas peaks valima riigipead Eestis. Marko Kaljuveeri intervjuud Kersti Kaljulaidiga näeb Kanal 2s pühapäeval kell 20.05.