Kandideerimisprotsess tippülikooli

Victoria Villig (21) teatas, et valis ülikooli olenemata riigist puhtalt maailma parimate filmiülikoolide pingereast, kuid enamik selle ala tippinstitutsioone asuvad Ameerika Ühendriikides. Seetõttu kandideeris ta kolme parimasse ülikooli, mis kõik asuvad USA-s.

Kandideerimise jättis ta viimase hetke peale, hakates sellega tegelema nädal enne tähtaegu. Algas nädal aega kestev intensiivne küsimustike ja avalduste täitmise, soovituskirjade ja CV kirjutamise ning portfoolio koostamise periood. Protsess osutus arvatust mahukamaks ning aeganõudvamaks: täita oli vaja 15-leheküljeline taustakontrolli küsimustik, pidi koostama 5-leheküljelise CV ja pidi tegema portfoolio valiku. Nädalast kujunes pikk magamata ööde periood, mil ta võis isegi kuni kella üheksani hommikul üleval olla, et kandideerimine unistuste ülikooli viimse täpsuseni lihvida. Kogu vaev kandis vilja, sest aprillikuus sai Victoria ülikoolilt teate, et ta on sisse saanud tema esimeseks eelistuseks olnud American Film Institute’i magistriõppe montaaži erialale.

Juba sellise saavutuse üle peab uhke olema, kuna ülikooli vastuvõtmise määr on alla 1% ning kokku valiti sellele erialale 14 inimest üle maailma. Kool asub Hollywoodi keskel, kuid ülikoolilinnaku poolest on tegu väga väikese ülikooliga, millel puuduvad isegi üliõpilasi majutavad ühiselamud. Eriline on ka see, et selles ülikoolis toimub ainult magistriõpe.

Bakalaureuse asemel otse magistriõppesse

Mõni pikaajalisem Villigu jälgija võib mõelda, et kuidas neiu sai magistriõppe erialale sisse, kui viimasel puudub bakalaureusekraad. Victoria selgitab seda sellega, et ta teadlikult kandideeris magistriõppe ülikooli, kuhu oli võimalik astuda ilma esimese kraadita. Teised kaks ameerika ülikooli pakkusid bakalaureusõpet, mis neiule väga meelepärane ei olnud, kuna need olid tema jaoks liigselt laia suunitlusega. Kuna juutuuber oli huvitatud just video monteerimise õppimisest, siis mõte neli aastat omandada filmiõpet laiahaardelisemalt bakalaureusõppes ning alles siis minna magistrisse spetsialiseeruma monteerimisele tundus liialt ajakulukas protsess, eriti kui ta ei saa kohe soovitud eriala õppida ja ta on juba videote tegemisega ligikaudu kümme aastat tegelenud. Kandideerimise tegi kergemaks asjaolu, et koroonast tingitud spetsiaalsete Ameerika akadeemiliste testide keskused olid suletud, mille tõttu ei pidanud neiu keerukaid teste tegema, milleks Eesti haridussüsteem ette ei valmista.

Hollywoodi tippülikoolis käimise maksumus

Sellise mastaabiga Ameerika ülikooli õppima minek nõuab teadupoolest paksu rahakotti või stipendiumiga kooli õppemaksu katmist. AFI kodulehelt leiab, et kursuse ühe aasta maksumus on ligikaudu 54 026€. Kuigi Victoria sai väikese stipendiumi, pidi neiu tõdema, et enamiku maksab ta kinni oma säästudest ja pere toetusest. Tüdruku pere saab seda endale lubada, kuna tema isa on Bolt’i (endine Taxify) üks asutajatest Martin Villig, kelle varandus küündib miljoniteni.

Lisaks õppemaksule on Hollywood üks kallimaid elupaiku. Victoria sõnul algavad stuudiokorterite hinnad alates 2 000 dollarist kuus, millele lisanduvad kommunaalkulud. Täiendavalt tulevad juurde auto- või taksokulud, kuna Los Angelese linnaosade vahel pole väga head ühistranspordiühendust. Eluaset pole neiu veel leidnud, vaid esialgu otsustas rentida endale Airbnb majutuse, misjärel on tal ainult kaks nädalat kooli alguseni ja selleni, et leida pikemaajalisem elukoht.

Põnevil iseseisvalt elamise üle

Mida neiu kõige rohkem ootab uuelt eluetapilt, on üksi elamine. Nimelt tahtis Victoria juba 15- või 16-aastasena kodust välja kolida ning elas isegi mõni aeg vanaema juurdes, kuni viimaks ikkagi tagasi koju kolis. Teda paelub iseseisvus ja võimalus tegemisi oma tahtmise järgi seada.

Lahkumine on raske

USA-sse lahkumise juures peab Victoria kõige raskemaks seda, et kõik tema tugiinimesed – sõbrad, kogu pere ja sugulased – jäävad Eestisse maha. Nimelt ei saa keegi tema lähedastest kaasa minna, kuna USA on teadmata ajaks keelanud riiki siseneva turismi. “Ma pole mitte kunagi midagi nii palju kartnud,” tunnistab juutuber. Neiu avaldab, et tunneb ennast väga ärevil, pinges ja endast väljas, kuna välismaale õppima minek on kõige stressirohkem asi, mis ta on teinud. Ennast lohutab ta teadmisega, et see elukogemus teeb tugevamaks ja arendab teda tohutult.

Esialgu oli ka tema poiss-sõbral Andul plaanis Victoriaga Ameerikas liituda peale bakalaurusekraadi omandamist järgmisel aastal, kuid noored avastasid, et niisama tööviisat saada pole mingi meelakkumine. Victoria loodab peale kooli lõpetamist saada sellise viisa, mis lubab ka ta kaaslasel Ameerikas töötada.

Tulevikuplaanid

Tema YouTube’i fännidele on ka rõõmu-uudiseid, kuna Victoria kavatseb vlogimist jätkata ning jagada oma Ameerikas õppimise kogemust, kuid seda oma peakanalil ja inglise keeles. Nimelt tahab juutuuber ennast proovile panna inglise keelse sisu loomisega, kuna võõrkeeles läbilöömine on väljakutseterikas, kuid samaaegselt on välismaise vaatajaskonna arvelt kanali potentsiaalne kasvamine väga ahvatlev. Esialgu ta katsetab, kuidas tal videotes inglise keeles rääkimine välja tuleb ja seejärel otsustab, kas jätkab sel viisil.

Pärast ülikooli lõpetamist on neiul esialgu kavas töötada Hollywoodis. Ta soovib monteerida suuri rahvusvahelisi linateoseid, nagu Netflixi sarju; samuti unistab ta Oscari võitmisest. Esimesed aastad tahab ta karjäärile pühenduda ja teenida nii palju raha, et ta saaks elada poole ajast Eestis ja teise poole Los Angeleses, kuna Eesti on Villigule ikkagi südamelähedane. “Ma kindlasti ei tahaks Eestist võõraks jääda,” kinnitab ta ja lisab, et soovib ka oma lapsed Eesti kooli õppima panna.

Jaga
Kommentaarid