Oma sõdurikarjääri jooksul on sõjaveteran Riho Kurisoo sõdinud ligi 12 aastat nii Iraagis kui ka koalitsiooniga koos Afganistanis missioonil Talibani vastu. Riho sõnul kestab üks missioon tavaliselt umbes seitse kuud ning tema sõdis Afganistanis 2009. aastal. Sõjaveteran tõdes, et tegemist oli kriitilise perioodiga. "Tööpäev algas hommikul pool kaheksa, kui Taliban tööle tuli ja alustas paugutamisega. Põhimõtteliselt saime iga päev ikka madistada ja mürgeldada," räägib Riho.

Sõjaveteran peab praegust olukorda Kabuli vallutamisega pentsikuks, kuna USA luure rääkis, et Kabuli vallutamiseks kulub vähemalt kolm kuud, aga Taliban suutis selle ilma paugutamisteta enda valdustesse haarata kõigest kolme päevaga. "See anti põhimõtteliselt nagu kandikul üle ja neile jäeti ka usinalt varustust sinna," rääkis Kurisoo.

Taliban tituleerib ennast võitjaks ja Riho arvates on see praeguses olukorras ka õigustatud, kui sõjaväelised ühtegi pauku vastu ei tee. Ta usub, et olukord läheb nüüd palju hullemaks, kui religioonipolitsei hakkab kaikaga ringi käima ja inimesi hukkama. Riho sõnul tehakse Talibani võitlejal ja afgaanil vahet selle järgi, et tavaline afgaan käib paljajalu või plätudega, aga Talibani võitleja on riietatud musta ja kannab kinniseid jalanõusid. Riho arvab, et Talibani võitlejad tahavad laiska elu, et neile antaks vabalt naisi, raha ja relvi. “Ütleme nii, et kamp pätte linnas jälle,” nendib mees.

Talibani võitlejad Kabulis

Kurisoo arvab, et afgaanide vastupanu mitteosutamise peamiseks põhjuseks oli inimlik hirm. Samuti liitutakse mehe sõnul just hirmu tõttu Talibaniga, et parema elu peale saada.

Talibani karmis režiimis on kehtestatud väga palju nõudmisi ja reegleid naistele. Riho toob välja, et naistel on keelatud parfüümi kasutamine, autoga sõitmine, ilma meessoost sugulaseta väljas käimine, reisimine ja samuti ka meesarsti juures käimine, ilma oma mehe kõrvalolekuta. Karmimatest reeglitest toob ta välja, et naisi ei tohi õpetada, kõigest alla 8-aastaseid tüdrukuid on lubatud, kuid peale seda võivad nad õppida ainult koraani. Alla 16-aastaseid võib Talibani meestele naiseks anda ja religioonipolitsei võib naisi tänaval hukata nii, nagu nad ise tahavad.

Talibani võitleja

Koraani järgi on sõjaveterani sõnul Talibani liikmetel kohustus tappa uskumatuid ja ta arvab, et seal hakkavad toimuma mingid kättemaksud.