Ameerika President Ronald Reagani kõne aastal 1987 Berliinis Brandenburgi väravas "Mr. Gorbachev, tear down this wall" on läinud ajalukku ühena tähtsamatest kõnedest Nõukogude Liidu lagunemisel.

Paremat kohta tähistamaks Eesti Taasiseseisvumise 30-ndat aastapäeva on raske Los Angeleses leida ning pidulik lõunasöök toimus Ronald Reagani Presidendi lennuki Air Force One all.

20. august LA

Aukülalisteks olid ja tervitustega esinesid Leedu konsul Los Angeleses Mindaugas Čiaglys, Soome konsulaadi esindaja Los Angeleses Zsuzsa James ja Eesti Vabariigi aukonsul Los Angeleses Jaak Treiman. Eesti Vabariigi Riigikogu esimehe Jüri Ratase pöördumise Los Angelese eestlaste poole luges ette California Ülikooli politoloog, doktor Edgar Kaskla.

Külalistele olid välja pandud paljud dokumendid ja publikatsioonid 80-ndate Los Angelesest, Californiast, Ameerikast Eesti toetuseks. Materjalid pärinesid Jaak Treimani, Bernard Nurmseni ja Arne Kalmi perekonna erakogudest.

Lõunale järgnes ekskursioon President Reagani muuseumis, kus kogu Ronald Reagani elu läbival näitusel sai ka pildistada Berliini müüri taustal. Paljud eestlased külastasid ka Nancy ja Ronald Reagani viimast puhkepaika muuseumi territooriumil.

20. august LA

Lisaks oli avatud erinäitus “FBI - Al Caponest Al-Qaeda-ni”. FBI ajaloo näitus sisaldas nii originaal Bonnie ja Clyde tabamise autot Ford F8 aastast 1934, kui ka 9/11/2001 United Airlines lennuki 175 mootori osa (lennuk, mis lendas World Trade Centre lõuna torni).

Pärast 5 tunnist üritust koju jõudes jätkasid paljud Eestis toimunud pidustuste meeleolukat järelvaatamist.