Viimasel võttepäeval löövad kaasa suur osa filmis kaasa tegevatest näitlejatest: Kaire Vilgats, Meelis Rämmeld, Maarja Jakobson, Kristel Elling, Adele Taska, Ago Anderson, Pääru Oja ja Robert Klein.

„Suvitajad“ produtsendi Tanel Tatteri sõnul soosis ilm filmivõtete õigeaegset valmissaamist. „Kuigi mõnel võttepäeval pidime hakkama saama vihmase ilmaga, õnnestus meil enamik planeeritud võttepäevi ja saime koostöös saarlaste ning Saaremaa ettevõtetega filmi õigeaegselt lindile. Tänasega saavad kõik suuremad Kavandisse planeeritud stseenid filmitud. Septembri lõpus jääb meil filmida vaid kaskadööristseen taluperemees Ärni ja suvitajast peaosatäitja Sohviaga,“ lausus Tatter.

„Suvitajad“ stsenaariumi kirjutas Martin Algus Juhan Smuuli samanimelise jutustuse ainetel. Film valmib Juhan Smuuli sajandaks sünniaastapäevaks ning Tanel Tatteri sõnul on see ühtlasi austusavaldus kultuskomöödiale "Siin me oleme", mis vändati sama algmaterjali põhjal.

Rollide tutvustused:

Filmi peaosa Sohvia Veski (Kaire Vilgats) 43-aastane lopsakas ja võimukas linnanaine, kes on tõusikliku loomuga ja väga mures selle pärast, mida temast arvatakse – mulje on peamine! Ta käitub nõnda nagu kuuluks kõrgklassi, tõelise eliidi hulka, on edev ja turtsakas. Sohvia on harjunud oma meest ja poega kantseldama ning talle valmistab tuska, et tema noorem õde Erna tema ees piisavalt ei lipitse. Sohviale meeldivad head toidud, kallid parfüümid ja kaunid kostüümid, ta on Ilumaailma juhataja ühes kaubanduskeskuses ja kursis kõigega, mida prantslased elust arvavad. Tema okkalise koore all on aga siiski peidus ka õrnem loomus, mis vajab hoolimist ja armastust.
Sohvia rollis astub üles Kaire Vilgats (“Kirjad inglile”, “Taarka”, “Jahihooaeg”).

Sohvia abikaasa Johan Veski (Meelis Rämmeld) on 45-aastane kiitsakas ja korrektse loomuga rahandusministeeriumi töötaja, kelle peamiseks huviks on, et naine oleks eluga rahul. Johan näib sõnakuuleliku ja ontlikuna, aga selle kõige all pulbitseb tegelikult ehe tunne oma naise vastu, keda ta kirglikult armastab. Peale vintsutusi võtab aga ka Johan julguse kokku ja lööb rusika lauale, näidates, et tema ebakindla pealispinna all on peidus üllatavalt mehiseid jooni. Johani rolli mängib Meelis Rämmeld (“Rain”, “Talve”, “Põrgu Jaan”, “November”).

Johan Juunior Veski (Robert Klein) – 17-aastane Veskite poeg, internetis istuv kinnise loomuga teismeline, kes jälgib vanemate tülitsemist ja sekeldusi täiskasvanuliku kõrvalpilguga. Maalkäik mõjub poisile hästi, ta leiab sõbranna ja hakkab tasapisi avanema.
Varasemalt on Robert astunud ekraanil üles teleseriaalis „Padjaklubi“.

Sohvia õde Erna Kastan (Kristel Elling) on 40-aastane kaunis linnanaine. Erna töötab juuksurina, on ilma suurema hariduseta ja ootab ikka veel seda õiget meest, kes oleks parajalt jõukas, et talle mugavat elu pakkuda. Ta on elu näinud ja terava keelega naine, kes mõistab järjest selgemini, et on ilmselt liiga kauaks suletud ringi pöörlema jäänud. Võib-olla paneb kokkupõrge maal ja kõigi maskide langemine teda nüüd sellest ringist väljapääsu otsima.
Kristel Ellingu varasemad filmirollid: “Meeletu”, “Stiilipidu”, “Brigaad 3”.

Erna peigmees Ivo Laul (Pääru Oja) on 35-aastane ärimees. Viisaka olemisega ja klanitud välimusega mees, kelle ärid kõiguvad pidevalt juuksekarva otsas, nüüd on aga tõetund lähedal, sest pankrot koidab. Ta on harjunud inimesi ära kasutama, et oma tahtmist saada, on viisakas ja pealtnäha sõbralik, isegi natuke libedavõitu. Hingelt on Ivo pigem küünik kui romantik, kellena ta vahel ennast näitab
Varasemad Pääru Oja filmirollid: “Hüvasti NSVL”, “Jõulud džunglis”, “Viimased”, “O2”, “Vikings: Valhalla”.

Ärni Kadak (Ago Anderson) on 47-aastane Muhu kalur – maasool, lihtsa olemisega elutark ja vaimukas mees. Mõistab huumorit ja ka vingerpussi mängida. Ta on eluga üldiselt rahul, aga keerulisemal ajal ei karda ka natuke oma vetest väljapoole ujuda. Kokkupõrge suvitajatega paneb teda oma väljakujunenud elukorraldust siiralt armastama, väga selgeks saab talle nüüd see, mis tegelikult elus oluline on. Ärniarmastab oma naist Lainet ja tütart Tiivit väga, vahel pingutab aga oma "kavalusega" üle.
Ago Anderson on mänginud ka filmides “Eesti matus”, “Klassikokkutulek 1-3” ja “Svingerid”.

Ärni naine Laine Kadak (Maarja Jakobson) on 43-aastane kena maanaine, särtsaka iseloomuga ja töökas. Lainele ei meeldi see suvitajate kutsumise plaan üldse, samas usaldab ta oma meest ja laseb mehel tegutseda, juhtides kodust elu omal kavalamal ja peenemal moel.
Maarja Jakobsoni varasemad filmirollid: “Seltsimees laps”, “Klassikokkutulek 1-3”, “Kirsitubakas”

Ärni tütar Tiivi (Adele Taska) – 17-aastane kena maatüdruk, kes on kaunist loodusest ja maaelust tüdinenud ning õhkab linna ja seikluste, mitte rahu ja vaikuse järele. Algul tüütuna tunduv linnapoiss Juunior hakkab talle meeldima ja noorte vahel särtsub peagi midagi kaunist ja tõelist.
Adele Taska on mänginud ka filmides “Tuliliilia”, “Põrgu Jaan”, “Paha lugu: Nõiutud”

Lauri Nebel, kes astus „Siin me oleme“ filmis üles noore armastaja Timmu rollis, mängib „Suvitajates“ külameest.
Nebeli varasemad filmirollid: “Siin me oleme”, “Rohelised kassid”, “Supilinna salaselts”

Sünopsis:

"Suvitajad" on ehedat kirge ja nakatavat nalja täis suvine komöödia. Imekauni Muhumaa rüpes rulluv legendaarne lugu on toodud julgelt tänapäeva, sest Smuuli terane nägemus vastandlikest inimtüüpidest on ajatu.

Kalur Ärni on otsustanud nigela kalasaagi tõttu jaaniajaks suvitajad võtta. Plaan pole ju paha, kuid tema kaunisse Muhumaa tallu saabuvad ülimalt tülikad külalised: proua Sohvia, tema abikaasa Johan, nende poeg Juunior ja Sohvia kaunitarist õde Erna koos oma ärimehest kavaleri Ivoga. Juba esimesest pilgust on selge, et Ärnil ja tema naisel Lainel läheb selle seltskonnaga väga keeruliseks. Pealinnast saabunud suvitajad pakatavad tähtsusest ja nõuavad erikohtlemist, samas on nende klantsi pealispinna all piinlikke saladusi, mis tüli käigus avanema hakkavad. Linnarahva jagelustesse tõmmatud maarahvas avastab nüüd ka oma elus üllatavaid kitsaskohti. Naljakate segaduste ja intriigide saatel minnakse vastu jaaniööle ning koos võimsa lõkkega süttivad peoplatsil ka viimseni pingule timmitud kired.

"Suvitajad" on "Talve", "Soo" ja "Jahihooaja" taga seisva meeskonna kõige värskem linateos. Filmi režissöör on Ergo Kuld, stsenarist Martin Algus, produtsendid Kristian Taska, Tanel Tatter ja Veiko Esken. Filmi toodavad Taska Film, Kassikuld ja Apollo Film Productions ning levitab Hea Film.

„Suvitajad“ valmimist toetavad Postimees, Kanal 2, Apollo TV, Saarte Filmifond, Liviko, Alexela, Autoforte, DHL, Hartwall, Rannarootsi, Valio, Karja Pagar, Baron Rosen, Motohobi, Oitme Puhkemaja ja Sassimaja.

Filmivõtted toimusid Põhja-Saaremaal Kavandi külas augustist septembrini. „Suvitajad“ esilinastus on planeeritud Juhan Smuuli 100. sünniaastapäeva paiku 2022. aasta alguses.