Vananemine ei ole ebameeldiv.

Just sellisele tulemusele jõuti Norstailt tellitud küsimustikus, kui küsida vanade endi käest. 24% vanuserühmas 60–74 vastas, et vananemine ei ole ebameeldiv. Nooremaealised pelgavad vananemist rohkem. Vanuserühmas 18–29 arvas seda, et vananemises ei ole midagi ebameeldivat vaid 7% vastanutest.

Ehkki ühiskond vananeb ning vananemine saab üha suuremat tähelepanu, tuntakse vanemas eas siiski teatavat tõrjutust ühiskonnas. Eks kõnekas on ka fakt, et päris vanadelt inimestele me vastuseid ei saanud, sest uuringufirmade valimite ülempiir on 74 aastat.

Miks me vananemist pelgame?

Spordibioloog Kristjan Port ütleb saates, et teadlased ei tea, misasi on vananemine. Vananemine on sotsiaalselt peale surutud normide kogum, mis sunnib teatud eas inimest käituma teatud viisil.

Stuudiokülalised nõustuvad, et naistel on vananemine keerulisem. Eluaeg silmatorkavalt kaunis Beatrice on vananemise osas äärmiselt pessimistlik. “Ma arvan, et naine võiks üldse elust lahkuda vanuses 29–42.” Ilmselt on pessimism tingitud osaliselt ka valdkonnast, millest ta tuleb, sest modellimaailmas on 18 juba vana ning varsti aktiivsest nõudlusest välja praagitud. “See on minu isiklik draama, et ma võrdlen end iseendaga, milline ma olin 20–30 aastat tagasi,” ütleb Beatrice.

Vilja Toomast, kelle elu oli läbi põimitud poliitikast, jäi rahva tahtel ootamatult riigikogust välja. “Ma tõepoolest ei arvanud, et võiksin jääda 54-aastasena töötuks,” ütleb naine, kes pidi kogu oma elu ümber mõtestama. “Mu abikaasa kartis rohkem, et mul on kurb või ma ei saa hakkama. Aga 54-aastaselt on mul olnud elus nii päikest kui ka äikest, kõik need on mind õpetanud, andnud suurema elukogemuse, mul on seda pagasit palju rohkem.“

Heimar Lenk leiab, et oleks pidanud riigikogust varem ära tulema, sest kardab, et tal jääb vähe aega elu kokkuvõtete tegemiseks. “See on vanaduses väga magus asi! Arutleda, kirjutada, tagasi vaadata.” Praegust iga nautiv mees soovib ka noortele nõu anda: “Ärge rabage tööd teha! Eesti noor mees, et endale kodu ehitada, käib kolmel töökohal, pühapäeval paneb ka otsa. Juba seljad-käed valutavad! Püüdke hoida tervist, sest vanadus on siis väga ilus, kui sul on tervis. Siis on see su elu hiigleaeg!”

Vanuseline jaotus vajab juba ammu ümbermõtestamist. Doktor Punab leiab, et täismeheiga on praegu vanuses 49–72, 73–96 elukogenud mees ja üle 96 on vanemaealine.

Kristjan Port: “100 aastat tagasi oli üle 65-aastaseid maailmas alla 1%. 90ndatel peaaegu 10%, praegu iga viies. Midagi on selles maailmas muutunud pikaealisuse kasuks.
Suur hulk vanaduse kontseptsioonist on tegelikult kultuuriline. Ta asub väljaspool, ta ei asu meil sees. Kultuur on teatud ajal öelnud, et sa tohid üldse teatud ajal teatud moel tegutseda. Mõni aeg tagasi välismaised pensionärid tundusid hoopis teiselt planeedilt olevat. Nad ei olnud teiselt planeedilt, nad olid teisest riigist. See võimaldas teistsugust eluhoiakut.”