„Räägi ära“ on 2020. aastal esimese koroonalaine ajal valminud dokumentaal, mis kajastab erinevate riikide inimeste elu isolatsioonis. Film valmis 15 riigist pärit 21 režissööri ühistööna.

Režissöör Marta Pulk lausus: „Anonüümsetele häältele tuginev film tõestab, et kõige võimsam kinoelamus võib sündida meie enda kujutlusvõimes. Need hääled ja lood on tõelised, tõesed ja südamlikud, pakkudes võimsat reisi inimpsüühikasse, mis on sunnitud taluma võitlust nähtamatu vaenlasega. Filmis esitatud poeetilised kujundid aitavad hinge rahustada ja pakuvad teel olijatele lootust.“

„Räägi ära“ produtsendi Karolina Veetamme sõnul kohtusid eri riikidest pärit filmi tegijad 2018. aastal Werner Herzogi meistriklassi ajal Peruu džunglis. pandeemia ajal isolatsioonis töötades sündis filmi idee. „Ajal, mil kogu maailm läks pausile, õnnestus ’’Räägi ära’’ 21 režissööril jäädvustada erakordselt tundlik lugude kogum inimeste eraldatusest. Ühiselt otsustati seada üles abitelefoniliinid, kuhu eneseisolatsioonis inimesed võisid helistada, et jagada endi mõtteid, kogemusi, rõõme ja muresid elust isolatsioonis.“ Tuhandetest kõnedest valisid filmitegijad välja ligikaudu sada lugu, mis koondati kokku üheks poeetiliseks dokumentaalfilmiks. „Sellest sündis kinoarhitektuuri eksperiment, mida on peagi võimalik vaadata nii Eesti kui ka teiste riikide filmihuvilistel,“ lisas Veetamm.

’’Räägi ära’’ maailma esilinastus toimub sel laupäeval, 30. oktoobril Tšehhis Jihlava rahvusvahelisel dokumentaalfilmide festivali Ji.hlava IDFF põhivõistlusprogrammis OPUS BONUM.

Ji.hlava Filmifestival toimub Tšehhis juba 25. aastat. See on üks prestiižsemaid dokkfilmide festivale Euroopas, kus osaleb tänavu 220 filmi üle kogu maailma.

OPUS BONUM on festivali kõige olulisem rahvusvaheline programm. Sel aastal kandideerib OPUS BONUM parima dokumentaalfilmi auhinnale 16 hoolikalt valitud filmi üle kogu maailma. Täispikkade dokumentaalide vallas on Jihlava Oscari kvalifikatsiooniga ning festivali Grand Prix saab kandideerida ka dokumentaalfilmi Oscarile.

2019. a esilinaastus Jihlavas eesstlaste seas populaarne dokumentaalfilm ’’Südamering’’ (režissöör Margit Lillak) ning 2009. a võitis eestimaine ’’Disko ja tuumasõda’’(režissöörid Jaak Kilmi & Kiur Aarma) festivali peaauhinna Silver Eye.

Ji.hlava filmifestival toimub 26. – 31. oktoobrini Tšehhis Jihlavas.

Räägi ära on poeetiline portree inimkonnast isolatsioonis, jutustatuna anonüümsete häälte kaudu üle maailma. Ajal, mil inimesed üle maailma leidsid end ootamatult eralduses, olgu siis ihuüksi või kuudeks kokkusurutuna oma lähedastega, lõid 21 filmitegijat 15 riigis
anonüümsed kõnepostkastid. Inimestel paluti helistada ja jätta sõnumeid sellest, mida nad
eraldatuses tunnevad. Jutustada oma elust, hirmudest ja rõõmudest – kõigest, mille nad sooviksid hingelt ära saada. Mõne ajab elukaaslane hulluks, teine pole kolm nädalat kellegagi rääkinud, kolmandal pole vägivaldse kaasa eest kuhugi põgeneda.

Need hääled, mis jagavad nii juhtumisi igapäevaelust, tooreid emotsioone, nutulaule, nalju
kui ka poliitilisi deklaratsioone, saavad kokku seotud täispikas dokumentaalfilmis "Räägi ära", mis kujutab aega, mil miljonid inimesed erinevatest kultuuriruumidest leidsid end
ühtäkki silmitsi täieliku määramatusega.

„Räägi ära’’ režissöör on Marta Pulk ning lisaks on filmil 20 kaasrežissööri 15 riigist üle maailma. Režissööride võrgustik kohtus Werner Herzogi töötoa raames 2018. aastal ja tegi filmi loomisel kaugtööd. Autorid on pärit Argentiinast, Brasiiliast, Colombiast, Hiinast, Kanadast, Eestist, Prantsusmaalt, Saksamaalt, Itaaliast, Jordaaniast, Kosovost, Peruust, Türgist, Ühendkuningriigist ja USAst.

Filmi produtsendid on Karolina Veetamm, Marta Pulk ja Tanya Marar. Tootjafirmad on Kafka Film, Ettevaatlik Sten ja SomeNobody Productions. Idee autor on Marta Pulk ning kaasrežissöörid on Rodrigo Baptista, Agustín Barrutia, Sebastián López Borda, Rupert Clague, João Carlos Couto, Tom Hamburger, Quentin Lazzarotto, César Málaga, Tanya Marar, Ashley Mosher, Sonja Ortiz, Brett Pedersen, Fermín Pedros, Pablo Radice, Norika Sefa, Gerónimo Tanoira, Natalia Trzcina, Lucía Valdemoros, Shen Wei, Kevin Zayat. Montaažirežissöör on Jaak Ollino ja helirežissöör Gabriel Solis.

“Räägi ära” jõuab kodupubliku ette novembris toimuval PÖFFil.