Norstati poolt ESSE saate tarbeks läbi viidud uuringust selgub, et meeste ootus tippsportlaste poolt toodavatele medalitele on suurem kui naiste ootus. Ligi kolmandik naistest leiab, et tippspordis pole tulemus oluline, peaasi, et sportlane on ise rahul.

Olümpiavõitja Erki Nool leiab, et tippsportlase eesmärk peab alati olema medal.

“Kui sa ei lähe võitma, siis mida sa üldse lähed sinna siis?” rõhub olümpiavõitja sportlase kohusele.

Ent kõik tippsportlased pole nii enesekindlad kui Erki Nool. Spordipsühholoog Aave Hannus leiab, et publiku liiga kõrged ootused sportlastele panevad nad asjatu pinge alla ning see pinge takistab neil võistlustel saada sama häid tulemusi kui trennis.

Maailmameister Nikolai Novosjolov oli Londoni olümpiamängude favoriit, ent vaim vedas alt: “Täpselt üks päev enne võistlust juhtus see, mis juhtus. Rahvakeeli öeldes katus sõitis ära,” kirjeldab vehkleja olukorda, mis jättis ta loodetud medalist ilma.

Laskesuusataja Grete Gaim räägib saatejuht Eeva Essele, kuidas ta juunioride maailmameistriks tulemise ajal pistis rinda väga suurte vaimsete probleemidega ja kannatas toitumishäire all.

Tippsport on väga pingeline ka siis, kui atleet on rahva ootustele vastanud, leiab psühholoog Hannus: “Sa võid olla olümpiaajaloo edukaim sportlane ning samas olla suures masenduses.”

Inimeste vaim on erinev ning ka võistluspinget talutakse erinevalt. Vigursuusataja Henry Sildaru ütleb, et ta ei tunneta vaatajaid telekate taga, vaid keskendub ainult sõidule. “Mul tulevad võistlustel trikid isegi paremini välja kui trennis,” toob ta välja võistlusliku olukorra eelised.

ESSE räägib tippsportlaste võistluspingest täna kell 21.30 Kanal 2s.