Kell 18 Alexela kontserdimajas alanud tseremoonial sai Elle Kull kätte PÖFFi elutööauhinna ja välja kuulutati Bruno O´Ya noore näitleja stipendiumi laureaat. Esines ansambel Holy Motors ja õhtut juhtis näitleja Sander Rebane.

Festivali avafilm oli Ungari režissööri Ildikó Enyedi romantiline draama „Minu abikaasa lugu”, milles tahumatu hollandi merekaru veab kohvikus kihla, et abiellub esimese naisega, kes uksest siseneb. Film juhatas sisse PÖFFi tänavuse külalisriigi Ungari fookusprogrammi. Kohal oli režissöör Ildikó Enyedi.

Kokku on 12. novembrist 28. novembrini toimuva festivali põhiprogrammis 181 filmi 74 riigist. 20 000 euro suurusele peaauhinnale kandideerib 19 filmi. Žürii tööd juhatab Euroopa Filmiakadeemia esimees Mike Downey. Neljas võistlusprogrammis on kokku 34 maailma- ja 31 rahvusvahelist esilinastust.

Filminäitleja Bruno O’Ya nimelise stipendiumi pälvib tänavu Pääru Oja.

Noorele filminäitlejale mõeldud 1000 euro suuruse stipendiumi saaja kuulutati välja Pimedate Ööde filmifestivali avatseremoonial, kus laureaat ise Hispaanias toimuvate filmivõtete tõttu viibida ei saanud. Küll oli ta saatnud tervituse, milles ta tänas suvel ootamatult lahkunud kolleegi Aleksander Eelmaad, tänu kellele on temast saanud see, kes ta on.

32-aastane Pääru Oja on mänginud filmides „Viimased”, „Hüvasti, NSVL”, „Põrgu Jaan”, „Jõulud džunglis”, „O2”, „Luuraja ja luuletaja”, „1944” ja mitmes teises – kokku on tal filmirolle juba üle 20. Ta on mitmel korral kandideerinud Eesti filmi- ja teleauhinnale. 2018. aastal pälvis ta Islandi filmiauhinna Edda nominatsiooni osatäitmise eest Islandi, Eesti ja Norra koostööfilmis „Mihkel”. 2020. aastal valiti Oja noori filminäitlejaid tutvustavasse programmi European Shooting Stars, mis kuulub Berliini filmifestivali programmi.

Vabakutselisena tegutseva Oja viimaseid rolle on Netflixi ajaloolises telesarjas „Viikingid: Valhalla”, mis jõuab ekraanile tõenäoliselt 2022. aastal.