"Me teeme kõik, et muuta festival võimalikult ohutuks," ütles PÖFFi juht Tiina Lokk.

Kokku võõrustab PÖFF rohkem kui tuhandet 68 riigist pärit väliskülalist, kes kõik on COVID-19 vastu vaktsineeritud või selle läbi põdenud. Suur osa külalistest saabub Eestisse sel nädalal, kui algavad võistlusprogrammide linastused ja filmitööstusüritus Industry@Tallinn & Baltic Event.

Spetsiaalne kiirtestimise punkt on avatud hotellis Nordic Hotel Forum, mis on PÖFFi majutuspartner. Testimist viib läbi Businext Eesti OÜ. Positiivse proovi puhul tehakse külalisele läheduses asuvas SYNLABi mobiilses testimispunktis (Mere pst 10) PCR-test. SYNLAB testib ja analüüsib proove sponsorluse korras, samuti hoolitseb ta kolmandatest riikidest pärit külaliste kojusõiduks vajaliku PCR-testi ja sertifikaadi eest. Külalistele, kellel tekib sümptomaatiline viiruse kulg, osutab arstiabi Sinu Arst Terviseteenused.

"Meie ühine soov on viia järjekordses laines läbi koroonaturvaline kultuuriüritus," ütles SYNLABi Põhjamaade turundus- ja kommunikatsioonijuht ja avaliku testimise koordinaator Gerly Kedelauk.
Lisaks tavapärastele meetmetele kasutab PÖFF nakkusohutuse tagamiseks ka kõige moodsamaid lahendusi, mis on välja töötatud Eestis.

Eesti tehnoloogiaetttevõtte Respiray kaelaskantavaid õhupuhasteid, mis desinfitseerivad sissehingatavat õhku UV-valgusega ja hävitavad 99% viirustest ja bakteritest, kannavad nii festivali korraldajad kui ka väliskülalised, kes esitlevad publikule oma filme.
SARS-CoV-2 vastaste antikehadega BioBlocki ninasprei saavad kasutamiseks kõik festivali külalised.

PÖFFi külastajatele, kes soovivad olla kindlad oma nakkusohutuses, pakub meditsiinitehnoloogia idufirma Certific kodust kiirtestimise võimalust innovatiivse telefonirakenduse kaudu. Rakendus juhendab korrektselt testi tegema ja selle tulemus laekub kiiresti telefoni. PÖFFi külastajad saavad ennast testida soodushinna ehk üheksa euro eest.
Festivali seanssidele pääseb ainult COVID-tõendi esitamisel. Mask on kohustuslik. Ära jäävad ava- ja lõputseremooniale järgnevad peod. Kinodes ja festivali infopunktides on desojaamad. Festivalialal kehtib 2 + 2 reegel. Seansside vaheajal kinosaale puhastatakse ja desinfitseeritakse.
Võimalike täiendavate COVID-19 piirangute kehtestamise korral toimub PÖFF valitsuse eriloa alusel.

Pimedate Ööde filmifestival leiab tänavu aset 12.–28. novembrini.