Rikkaliku pildivalikuga mahukas "Ülo Nugis. Mees, kes vormistas iseseisvuse" kasvas välja Nugisest tehtud dokumentaalfilmist "Riigikogu direktor", mis esilinastus selle aasta augustis Eesti taasiseseisvumise 30. aastapäevaks.

Raamat keskendub kuumade 1991. aasta augustipäevade elustamise taustal Nugise kujunemisele. Tema elusaatusele, valikutele, inimeste ja sündmuste tähtsusele ja ka sellele, miks jäid saavutamata tema järgmised unistused – tõusta vaba Eesti peaministriks ja saada presidendiks.

Autor Hannes Rumm peab pika loomeprotsessi juures õnnelikuks päevaks üht suvist matka, mil ta Hiiumaa kuuskede ja mändide keskel võttis vastu filmirežissöör Toomas Lepa telefonikõne. Lepp küsis, kas Hannes võiks teha dokfilm Ülo Nugisest. Hannes kõhkles, ent võttis aega mõtlemiseks.
Filmiidee oli omakorda tekkinud Eesti Päevalehe ja Delfi peatoimetaja Urmo Soonvaldi peas 2020. aasta detsembris. Kolme mehe koostöös sündis dokfilm, ja sai teoks ka Hannes Rummu esimene kirjanduslik teos, milles ta 32 peatükis räägib lahti Nugise eluloo, mida filmis nii detailselt ei puudutatud.