Aastatel 1945–2001 elanud Thomas Brasch oli nii elus kui loomingus tõeline mässaja, kelle tema enda lihane isa Ida-Saksa salapolitseile Stasile üles andis, kui ta korraldas pärast Praha kevadet Berliinis protestiaktsioone.

Tegu on kummardusega sellele igavesti rahutule hingele, aga ka kunstile ja mässumeelsusele.

„Võimsa loo ja biograafilise filmi meisterliku teostuse eest, mis heidab valgust ühele Saksa kirjanduse kesksele kujule,” resümeeris žürii, mida juhtis Euroopa Filmiakadeemia esimees Mike Downey.

Peaauhinnaga kaasneb esimest korda 20 000 eurot, mille pani välja Tallinna linn.

Thomas Braschi osatäitja Albrecht Schuch võitis ühtlasi parima meesnäitleja auhinna. „Uskumatult usutav tõlgendus ühest Saksamaa kõige olulisemast kunstnikust,” põhjendas žürii, nimetades „Armast Thomast” tõeliseks filmikunsti tour de force´iks.

Võidufilmi saab näha veel pühapäeval kell 15.15 Tallinna kinos Coca-Cola Plaza.

Parima režissööri ja stsenaariumi auhind läks poolakale Wojciech Smarzowskile filmi „Pulmapäev” eest – see on terav sisselõige ksenofoobse ühiskonna mõttemaailma, mis kipub unustama oma ajaloo ebameeldivaid seiku.

Parimaks naisnäitlejaks nimetas žürii kõigest 11-aastase venelanna Sofja Krugova.

Parimaks naisnäitlejaks nimetas žürii kõigest 11-aastase venelanna Sofja Krugova, kes mängib Kirill Sokolovi mustas komöödias „Rebi lahti ja unusta” – ta on noorim osatäitja, kes on PÖFFi ajaloos nii kõrge auhinnaga pärjatud.

Üks maailma kuulsamaid dirigente soomlane Esa-Pekka Salonen, kes on tuntud ka heliloojana, võitis parima filmimuusika auhinna kaasmaalase Aku Louhimiehe filmi „Ootus” eest.

Kokku osales põhivõistlusprogrammis 19 filmi.

Parima debüütfilmi auhind läks 32-aastasele Saksa režissöörile Francesco Sossaile filmi „Teistsugused inimsööjad” eest, milles kaks Itaalia provintsis elavat meest üritavad põgeneda talutamatu argipäevareaalsuse eest – tegu on katsega tungida inimese meeleseisundi ja ihade sügavikku.

Parimaks Balti linateoseks kuulutas žürii leeduka Andrius Blaževičiuse filmi „Jooksus”.

Koos maailma filmitööstuse juhtivate suhtekorraldajate sekka kuuluva ettevõttega DDA välja antava DDA Spotlighti auhinna pälvisid tänavu Austria režissöör Sebastian Meise filmi „Suur vabadus” eest ja Lõuna-Aafrika päritolu USA režissöör Liesl Tommy filmi „Respect” eest. Auhinna eesmärk on tuua rambivalgusesse oma tegevuse või loominguga filmitööstuse mitmekesisust ja vähemusgruppide kaasamist edendanud filmitegijad.

Tiina Lokk ja Mihhail Kõlvart PÖFF-i avalmisel

Pimedate Ööde filmifestival jätkub veel täna ja homme Tallinnas, Tartus ja Narvas. Alates esmaspäevast saab festivali filmide valikut vaadata PÖFFi veebikinos.