Ententainment Weekly vahendab asjatundjate nägemust 2022. aasta Kuldgloobuste jagamisest ja sellest, kui tähtsal kohal nad sedakorda on - kui üldse on.

Kuldgloobuste staatus ja tulevik on sedavõrd lahtised, et paljud kahtlevad, kas Hollywoodi Välisajakirjanike Assotsiatsiooni HFPA väljaantav tele- ja filmiauhind enam kunagi endisesse hiilgusesse naaseb.

“Nominatsioon selle organisatsiooni poolt on tänavuse seisuga räpane,” nentis ühe suure filmistuudio anonüümne esindaja Entertainment Weeklyle, viidates Kuldgloobuste suurele rassilise diskrimineerimise skandaalile.

Tavapäraselt anti auhindu üle suurejoonelisel, joviaalsel õhtusöögil, mis pakkus ainest Oscari-spekulatsioonidele, kuid teinegi sadade nominatsioonide taga seisev Hollywoodi Oscari-strateeg kinnitas väljaandele, et tänavu on teised lood. “Keskendume tunnustusele, mis lisab väärikust ja millega kaasneb positiivne tähelepanu. Arvestades käimasolevaid diskussioone ei tekita Kuldgloobused positiivseid seoseid. Nendega seonduv ei tundu värske ega edasiviiv.”

Meenutuseks, 2021. aasta veebruaris ilmnes tõsiasi, et auhinda väljaandva välisajakirjanike assotsiatsiooni 87 žüriiliikme seas pole ühtki mustanahalist. Nädal hiljem läks Kuldgloobuste üritus eetrisse rekordiselt madala vaatajanumbriga ja staaride pahameletormi saatel, kelle seas olid näiteks Scarlett Johansson ja Tom Cruise. Viimane saatis protestiks oma kolm Kuldgloobust tagasi. Telekanal NBC andis teada, et 2022. aastal nemad enam Kuldgloobusi eetrisse ei luba ning üle saja agentuuri (esindades lõviosa Hollywoodi kuulsustest) lubas lõpetada koostöö HFPA-ga, kuni viimane kaasavamaks muutub.

Välisajakirjanike assotsiatsioon asus ruttu mainet parandama, lõi järelvaatava komisjoni, algatas patnerluse rassilist diversiteeti edendava organisatsiooniga NAACP ja hõlmas oma ridadesse 21 erineva etnilise taustaga liiget, kuid kahju oli juba sündinud ja avalikkuse pahameel ei ole leebunud.

Organisatsioon pidi, teadmata veel telekanalit, milles oma üritus üle kanda, auhindade nominendid avalikustama 13. detsembril ning auhindu jagama 9. jaanuaril. Viimane oli EW allikate kinnitusel ebaviisakas katse kaaperdada kuupäev, mil juba antakse üle filmikriitikute auhinnad. Sellele viimasele süüdistusele vastas HFPA esindaja, et see kuupäev oli neil juba ammu välja valitud.

Arusaadav, et organisatsioon ei tahaks käest anda oma Oscari-eelse trendilooja, aasta esimese suure auhinnaürituse tiitlit. Agendid kardavad aga, et kuldgloobuse vastuvõtmine võib näitlejate mainet kahjustada.