Kuuest mehest ja kuuest naisest koosnenud vandekohus arutles kolmapäeval ja neljapäeval kokku üheksa tundi, kas Smolett süüdi mõista või mitte, kirjutas CNN.

Lipsu ja jakki kandnud Smolett tundus otsust ette lugedes väga kange. Ta ei liigutanud, vaid vaatas enda ette. Ta sõrmed olid risti ja laua peal, ta ei vaadanud ei oma pere ega kohtu poole, vaid keskendus just vandekohtule.

Kuritegeliku korrarikkumise puhul on tegu neljanda astme kuriteoga, mille eest võib ees oodata kolme aastane vangistus ja 2500 dollari suurune rahatrahv. Kohtunik James Linn otsustab hilisema kuupäeval, kas määrata näitlejale koondkaristus või iga rikkumise eest eraldi.

Smolett mõisteti süüdi 2019. aasta jaanuaris toimunud teo eest, kus ta rääkis politseile, kui ta kell kaks öösel võileivapoest koju kõndis, siis märkasid teda kaks meest, kes tundsid ta ära telesaatest "Empire", ning hakkasid teda tema nahavärvi ja orientatsiooni pärast solvama. Ta lisas, et mehed lõid teda, kägistasid salliga ning karjusid: "See on MAGA-maa". Selle loosungiga viitasid nad siis presidendiametis olnud Donald Trumpi deviisile "Make America Great Again".

Smolletti rünnak vaid suurendas riigis valitsevat poliitilist lõhet, kus demokraadid väitsid, et Trumpi toetajad on kitsarinnalised ja rassistid, samas, kui vabariiklased väitsid, et liberaalid püüavad kõik presidendi toetajad rassistiks tembeldada.

Aga vaid mõned nädalad hiljem tuli avalikuks šokeeriv uudis, et Smollettile esitati süüdistus rünnaku planeerimises, et enda karjääri edendada ja saada tulevikus suuremat palka. Ta maksis kahele Nigeeriast pärit vennale 3500 dollarit, et nad teda ründaksid.

Sellega sai Smollett taaskord tähelepanu, kuid pigem hakati teda süüdistama rassismi kaardi kasutamises, et enda karjääri edendada. Smollettist sai ka riiklik naerualune, kui tema üle tegid nalja sketšisaade "SNL" ja koomik Dave Chappelle.

Kogu istung venis pikalt osaliselt nii COVID-19 tõttu, kuid ka asjaolu tõttu, et Smolletti vastu esitatud süüdistused võeti korraks tagasi, aga esitati siis uuesti.

Smollett, kelle karjäär on pärast intsidenti seisma jäänud, peab nüüd avalikkuse ette ilmuma tingimustes, mida ta ei oleks algusest peale soovinud. Soovides ohvrina saada kõrgendatud tähelepanu võis tema temp panna põntsu nendele mustanahalistele ja geidele, keda tõepoolest tänaval verbaalselt ja füüsiliselt rünnatakse.

Produtsendid pikendasid 2019. aastal Smolletti "Empire" lepingut kuuendale ja ühtlasi viimasele hooajale, aga ta ei teinud kaasa üheski episoodis. Lisaks ei ole ta kaua avaldanud uut muusikat. Küll aga on ta selle aja jooksul avaldanud enda lavastatud indie-filmi.

Kogu istungi võtmetunnistajad on vennad Abimbola ja Olabinjo Osundairo, kelle sõnul maksis näitleja neile raha, et nad teda turvakaamerate all ründaksid. Nende advokaadi Gloria Rodriguezi sõnul ütlevad vennad ka, et Smollett oli see, kes nad intsidendi paika kohale sõidutas, näitas neile, kus on kaamerad ja juhendas neid, mida nad tegema peavad.