"Tean, et see on vähetõenäoline, aga ma proovin ikka: kui sa tead kedagi, kes teab kedagi, kes rendib Udines kortereid, siis palun andke mulle teada," kirjutas Marika Muiste Facebooki.

Marika postitusele reageeriti kohe. Üks palus tal ühendust võtta Udines balletistuudiot omava inimesega ja teine proovis ise tuttavatelt uurida.

Udines korteri otsimine tähendab, et Anatoli ja Marika peavad Itaaliasse jääma kauemaks. Anatoli tervise kohta pole mitu kuud uut informatsiooni laekunud.

Rasket prioonhaigust põdev balletitäht võitleb Itaalias oma elu eest. Eesti balletiliidu juhatuse esimees Triinu Upkin rääkis augusti lõpus, et Anatoli arsti sõnul pole tema transportimine enam võimalik ja ravi jätkatakse Itaalias. Estonia esisolisti seisund on püsinud stabiilne tänu ravile, millega dr Gian Luigi Gigli on varem päästnud sarnaste sümptomitega ravimatu haigusega patsiendi elu. Anatoli puhul alustati eksperimentaalset dieedipõhist ravi.

Eesti rahvusballeti esisolist Anatoli Arhangelski põdes kevadel COVID-19 haigust, mille tagajärjel tekkisid tal erinevad tervisehädad. Rahvusballett alustas taas tööd, kuid Anatoli tundis end balletisaalis ja laval kehvemini kui pärast kodus veedetud isolatsiooni oleks pidanud: pea kippus valutama ja ringi käima, tasakaal oli häiritud, silmanägemine kehv, vasak käsi surises. Anatoli võttis haiguslehe ja lootis, et puhkus aitab tal korralikult taastuda. Paraku sellest ei piisanud ja tekkinud sümptomid üha süvenesid. Surinast sai käekramp, nägemine muutus mitmekordseks ja lainetavaks, igapäevased tegevused muutusid keeruliseks.

Kuna Eesti arstid ei osanud Anatolile mingit diagnoosi panna, viidi ta Itaaliasse Udinesse, kus paikneb neuroloogiale spetsialiseerunud haigla. Nad jõudsid sinna 23. juulil.

Marika rääkis juulis "Ringvaatele", et Itaaliasse otsustati minna, kuna Eestis on analüüside tegemine piiratud ja kõik võtab hästi kaua aega, mistõttu hakati otsima välismaalt võimalusi. Kuna Anatoli õde elab juba mitu aastat Itaalias, siis langes valik Itaaliale.

Marika Muiste ütles, et arstid olid väga imestunud haiguse intensiivse ja kiire arengu üle. Tema sõnul kahtlustavad arstid, et COVID-19 aktiveeris haiguse, mille kolle oli organismis olemas, kuid mis oleks võib-olla alles hilisemas eas välja löönud.

Haigekassa oli nõus hüvitama uuringute ja analüüside kulutused, kuniks selgub diagnoos. Tänu Eesti balletiliidule koguti balletitähe toetuseks lisaks üle 150 000 euro.