Selle aasta võtmesõnadeks on valitsuse vahetus, loomulikult COVID ning sellega seotud meeleavaldused, protestid ning soovimatus end mitte vaktsineerida lasta. Kuid kas ja kui väga on see kõik mõjutanud meie tele- ja raadioinimesi? Mida on tänavune aasta meile õpetanud?

TELENÄGU KERTU JUKKUM:

"Tänavune aasta on õpetanud, et kõige olulisem, mis meil on, on aeg. Tuleb elada unistusi täna, siin ja praegu. Elada unistusi tähendab elada unistuste elu."

SISULOOJA HELEN ADAMSON:

"See aasta on mulle lajatanud näkku kõik sisemised lahendamata teemad. Ja olen kõike seda, mis varem varjul oli, lahendama hakanud. Kokkuvõtvalt saan öelda – üks parimaid aastaid minu elus. Alustasin jaanuaris pereteraapia õpinguid ja olen järgmised neli aastat pereterapeudi väljaõppes. Kogu aasta on olnud niivõrd kasvatav, arendav ja silmiavav.

Olen saanud teha täpselt seda, mis on minu üks suurimaid kirgesid. Avastasin enda jaoks pereteraapia näol midagi niivõrd olulist, et see on juba eriline. Kindlasti on õpetanud rohkem iseendasse vaatama, eluga paremini toime tulema ning olema paindlik, sest elu ei lähe alati nii, nagu oled peas ette mõelnud.

Viimane aasta on õpetanud ka, kuidas oma vajadustega paremini kursis olla. See, kuidas sa oma juurtega (perega) suhteid tugevdad, ja kuidas see suhteid igal pool mujal mõjutab, alustades paarisuhtest ja lõpetades sõprussuhetega. See on uskumatu teekond olnud. Mul on hea meel ja olen ka natuke hirmul, et see veel jätkub.

Saan öelda, et olen iga hetke eest tänulik, kuigi ei saa öelda, et ma kõiki neid hetki nautinud oleks, sest on ka keerulisi aegu olnud."

ENDINE MISS ESTONIA MADLI VILSAR:

"Tänavune aasta andis kindlasti valusaid õppetunde, et kõik, mida sa oled terve elu iseenesest mõistetavalt võtnud, võib lihtsalt kaduda. Kindlasti sellega kaasneb ka see, et tuleb veeta vanematega niipalju aega kui võimalik, sest kunagi ei tea, millal saab olema viimane päev! Ja elama peab praeguses hetkes, sest me kunagi ei tea, kas seda kauget tulevikku, mille pärast me kogu aeg muretseme, üldse tulebki.

Ning natuke positiivsemal noodil, et ma ei saa kunagi vastutada teiste tegude eest, vaid ainult selle eest, kuidas ma nendele reageerin."

LAULJA STEFAN AIRAPETJAN:

", et unistada tuleb suurelt, sest kui midagi soovida väga kõvasti ja selle nimel vaeva näha, on kõik võimalik. Muidugi on alati olnud nii, et tulevad nii langused kui ka mõõnad. Aga kõige tähtsam on olla aus enda vastu ja teistega olla hea ja siira südamega, siis on endal ka parem olla ja kõik unistused õnnestuvad. Ärge kaotage lootust."

STSENARIST ANDRA TEEDE:

"Mina olen sel aastal väga palju töid ära öelnud või jätnud ja lihtsalt puhanud. Koroona kindlasti aitas ka kaasa. Ma pole vist 16-aastasest nii palju lihtsalt olnud kui sel aastal. Õppisingi seda, et päris elu ei ole arvuti taga ning aeg lapse, sõprade ja perekonnaga maksab sada korda rohkem kui veel üks esietendus või raamatuesitlus. Nüüd juba tunnen, et võiks midagi kirjutada ja järgmine aasta paugutan jälle mitu uut tükki välja. Kevadel tuleb luulekogu ka välja ja elu muutub jälle normaalseks."

SISULOOJA DEANA NOOP:

"Ütleksin, et aastal 2021 on minu fookus olnud enesearengul. Seda nii vaimselt kui füüsiliselt. Avastasin enda jaoks eneseabiraamatud ja arendavad podcast'id ning ka elustiil on muutunud tervislikumaks ja aktiivsemaks. 2021 oli minu jaoks hea aasta."

LAULJA SYNNE VALTRI:

"Aastatel, mil just kui maailm seiskus, inimeste energiad muutusid frustratsiooni, viha, segaduse ja kurbuse massiks, oli pisikestest asjadest rõõmu tundmine ilusaks vahelduseks, kuid tundub, et enese negatiivsusest välja lülitamine ja pilgu horisondil hoidmine selle aasta ülesandeks oligi. Kannatlikkus, mis minu tugevaim külg ei ole, on saanud aasta märksõnaks.

Olla kannatlik, paindlik, mõistev, kuid samas mitte kaotada oma põhimõtteid ja selgroogu, on olnud motoks kogu aasta vältel."

LAULJA MARTA ARULA:

"Selle aasta suurim õppetund on "don't sweat the small stuff".
Pabistamine väikeste asjade ja nende pärast, mida me ise muuta ei saa, võtab nii palju mõttetut energiat. Loomulikult on seda kergem öelda kui teha – kui palju olen mina näiteks koroonat siunanud (mitte, et see oleks väike asi), aga seda me ju muuta ei saa!

Mina igatahes püüan selle moto endaga järgmisse aastasse kaasa võtta – järgmine kord ma ei lähe närvi, kui bussist maha jään või liikluses mõni auto vahele trügib."

SAATEJUHT HEELIA SILLAMAA:

"Tänavune aasta on minu jaoks õpetanud seda, et vanarahva tarkusi tuleb endale aasta jooksul ikka kohe päris mitu korda meelde tuletada. Tunnistan, et sel aastal ununes mul "sada korda mõõda, üks kord lõika", liigagi tihti ära. Aga ei ole hullu!

Õnneks õpetas see aasta mulle ka seda, kuidas päeva lõpus on oluline vaid see, et sinu ümber on armastav ja toetav pere. Kui pere on terve ja tugev, pole mõtet millegi üle viriseda.

Ma arvan, et see aasta õpetas mind ka enda ümber paremini inimesi valima. Sa ei saa ja ei peagi olema kõigi sõber ning kõiki ei tasu pimesi usaldada. Mul on olnud väga huvitav aasta eelkõige just inimsuhetes. Olen saanud valusalt kõrvetada, aga samal ajal leidnud enda ellu ka uusi pärleid, kelleta elu enam ette ei kujutaks."

SISULOOJA ADA-MARIE NELKE:

" olema iseenda lemmik inimene ja inspiratsioon. Ma tõsiselt usun sellesse, et kui miskit piisavalt ette kujutada ja mõelda, saab see teoks. Olen selle abil palju asju endale reaalsuseks teinud. See aasta olen õppinud kasutama seda energiavahetust ja ideaalpilti endast motivaatorina. Endasse peab uskuma ja taevas ei ole kaugeltki piiriks.

Lihtsalt usu ja usalda, et kõik, mis peab olema, saab olema. Nii on palju lihtsam saada üle probleemidest elus ja muudest takistustest. Lase minna ja oota paremat."

SAATEJUHT LIIS LUSMÄGI:

"2021. aasta tugevdas reaalsust, et kõik võib juhtuda hetkega. Kaotasin sügisel ootamatult oma lapsepõlvesõbranna ning see erakordne asjaolu on muutnud minu vaateid tervisele, perekonnale, tööle ja minu soovidele siin elus. See on olnud tõeliselt oluline õppetund!

Lõppeval aastal õppisin, et olla kannatlik on hea, kuid teatud hetkedeni; et üksteise mõistmiseks on vaja ebamugavaid vestlusi; kui su sisetunne ütleb “stopp!”, siis kuula seda häält ning reageeri vastavalt.

Viimased 12 kuud õpetasid mulle, kui oluline on keskenduda ja nautida neid pisiasju elus, mis ja kes panevad meid naeratama ja naerma, mis on päriselt meie soovid ning vahel on julgus ja ausus vajalik, isegi kui see teeb sind ebapopulaarseks.

Ja muidugi TikTok! Minu jaoks oli see lõppeva aasta kõige uuem ja suurem avastusretk – kuidas kasutada populaarset sotsiaalmeedia platvormi!"

Foto: erakogu

LAULJA INGER

See aasta on mulle õpetanud, et väga oluline on võtta aeg iseendale ning tegeleda tegevustega, mis tekitavad head emotsiooni, aitavad kaasa enda kasvamisele ning arenemisele.

Inger

FITNESS-SPORTLANE ENDLA VAHER

Sellel aastal sain ma aru, kui tugev ma vaimselt ikka olen ja et suudan hoida ennast tasakaalus ka pidevalt muutuvas ja mitte alati nii mugavas maailmas. Trenn hoiab mu vaimu tugevana. Kõik, nii inimsuhted, töö, ühiskond ja sinu enda mõtted ja tunded muutuvad ja alati pole see kerge, kuid tuleb leida uus rada kui vaja.

Kindlasti pole olnud see aasta mulle lihtne, aga läbi pingutuste tuli sellest imeline aasta, tõusvas joones. Elasin ja elan hetkes ja kui hetkel on hästi, siis tuleb seda nautida praegu ja kui hiljem pole nii hea, siis ka see on mööduv. Tuleb pea positiivseid mõtteid täis hoida, siis tulevad ka uued võimalused ning õnnestumised.