Hiljuti avaldatud dokumentidest selgub, et Westminister Abbey tollane juht Wesley Carr oli see, kes nõudis Buckinghami paleelt, et nad printsess Diana hea sõbra Elton Johni matustele esinema tooksid. Kui see poleks läbi läinud, oli neil ka varuvariant, kirjutas BBC.

Sir Eltoni laulude sõnade autor Bernie Taupin oli Diana matuste eel ümber kirjutanud laulu "Candle in the Wind", mida esitati omal ajal Marilyn Monroe matuste ajal. Uus laul sai nimeks "England's Rose".

Wesley Carr kirjutas kuninglikule perele, et see laul mängis pidevalt raadios, ning kuigi Sir Eltoni esinemine oleks ehk ebatavaline, siis kutsus ta pere üles julgusele, et kasutada midagi tänapäevasest maailmast, mida printsess esindas.

Printsess Diana suri Pariisis autoõnnetuses 31. augustil 1997. Suur osa elanikkonnast oli kuningliku pere peale pahane, et nad näitasid printsessi surma osas üle suurt ükskõiksust. Tolleks ajaks oli ju Diana prints Charles'ist lahutanud ja loobunud kuninglikust tiitlist.

Westministeri juht Wesley Carr oli matuste planeerimisel vaheisikuks kuningliku pere ja printsess Diana perekonna vahel. Carr nägi, et matustega on võimalik kokku tuua hiilgus, ajalugu ning igapäevasuse tunnetus. Ja Elton John mängis selles kombinatsioonis olulist rolli.

Aga kui Buckinghami palee oleks Sir Eltonile ära öelnud, siis oli Westministeril teise variandina saadaval noor saksofonist, kes oleks matuste ajal mänginud liigutava soolo. Kuid see oli Carr sõnul väga äärmuslik teine variant.

Ühe murena kerkis üles ka asjaolu, et laulu "England's Rose" sõnad võisid olla ehk liiga sentimentaalsed. Wesley Carril oli ka sellele lahendus olemas, öeldes, et kui suured otsustajad nii arvavad, siis neid ei trükita matuste kavasse. Carri arvates ei oleks riiklikku meeleolu arvestades liigne sentimentaalsus probleemiks olnud.

Sir Elton Johni esinemine oli matuste üks meeldejäävamaid hetki ja seda vaatas sadu miljoneid inimesi üle kogu maailma. "England's Rose" müüs kokku 33 miljonit koopiat.