Kaks talve tagasi pidas vast­abiellunud Hannes Võrno (52) suurettevõtja Neinar Seli 60. sünnipäeval publikule meeldejääva kõne. Kinkides juubilarile õlimaali "Tiibeti teekorjaja", ütles ta: "Kunstniku­na ei saa ma oma eluajal piltide eest nii palju, et juubilari soovil toetada sellega noori sportlasi, ent kui Seli lapselapsed saavad 60aastaseks, lähevad nad minu maali pärast kaklema, sest siis on sellel väärtus."

Hannese enesekindlus pani publiku õhku ahmima. Tol õhtul olid samal laval laulnud Nancy, naljatlenud kaksikutest näitlejad Piusid ja ka endine peaminister Andrus Ansip, parukas tagurpidi peas, oli astunud üles näitemänguga.

"Kas Võrno peab end Picassoks? Mingu magagu end välja!" pomises üks kutsutu.

Tollal ei võinud keegi aimatagi, et kahe aasta pärast esitleb Hannes oma loomingut jõukate šeikide maal – avab maalinäituse Abu Dhabis.

"Pole mingit põhjust rääkida endast ääri-veeri, kui hea kunstnik ma olen. Raha pere äraelamiseks mul kunstist tulebki. Minu tööde hind selgub müümise käigus ja tuntus kunstnikuna tuleb pärast mu surma. Siis hakatakse minu tööde pärast üksteisel silmi välja kratsima," kordab Hannes toonast mõtet. Ta on enesekindel, istub jalg üle põlve oma ateljees.

Hannese õlimaale ripub kunstitoetajatest sõprade kodudes, ent tema joonistusi on näinud vähesed. Kõige uuemaid, hiljuti kõrbes joonistatuid ei ole veel keegi imetleda saanud. Hiljuti tegi Hannes läbi kuuajase kunstiresidentuuri kõrbes. (2021. aasta novembris võõrustas Abu Dhabis asuv kunstikeskus Art Hub kaheksat Eesti kunstnikku – nad kutsuti tööle Art Hubi Al Kha­teemi residentuuri. Ühe kuu jooksul suhestusid kunstnikud Araabia Ühend­emiraatide kultuuri ja maastikuga. Residentuuris osalesid kunstnikud Katrin Karu, Raivo Kelomees, Toomas Kuusing, Kerttu Siplane, Einar Vene, Hannes Võrno, Emma Johanna Lepasoo ja Toomas Altnurme. Araabia Ühend­emiraatides toimunud näitus teostus Abu Dhabi Art Hub’i asutaja Ahmed Al Yafei toetusel.)

Jaga
Kommentaarid