"Vastutustundetud inimesed levitavad valesid, mis maksavad teistele nende elud," kirjutas kanada laulja enda kodulehel, vahendas BBC.

Esmaspäeval nõudis Young, et Spotify peaks valima tema ja taskuhäälingu juhi Joe Rogani vahel, keda on mitmel korral süüdistatud koroonavaktsiinide osas valeinfo levitamises. Spotify reageeris kolmapäeval Youngi nõudmisele ning on alustanud tema muusika eemaldamist.

Reedel teatas kanada-ameerika laulja Joni Mitchell, kelle suurimate hittide hulka kuulub "Big Yellow Taxi", et seisab koos Neil Youngi ning rahvusvahelise meditsiini- ja teadlaste kogukonnaga.

Neil Young ja Joni Mitchell on juba aastaid sõbrad ning nad põdesid mõlemad ka lastehalvatust. Nad nakatusid mõlemad 1950. aastata alguses, natuke enne seda, kui haiguse vastu vaktsiin loodi. Seega on mõlemal muusikul teaduse ja vaktsiinide vastu usaldus olemas.

Erinevalt Youngist ei nimetanud Mitchell Roganit muusika eemaldamise põhjuseks. Küll aga oli tema pöördumise juures link avalikule kirjale, millele olid alla kirjutanud sajad teadlased ja arstid, kes kritiseerisid Spotifyd Joe Rogani taskuhäälingu võõrustamises.

Kirjas süüdistatakse Roganit eksitavate väidete tegemises, millega suurendatakse teadlaste vastu ebausaldusväärsust. Nad kutsusid platvormi üles võitlemaks massilise valeinfo levitamise vastu.

Rogan, kes sõlmis 2020. aasta mais Spotifyga 100 miljonit dollarit maksma läinud lepingu, on langenud kriitika alla, sest levitab COVID-19 ja vaktsiinide kohta valeinfot. Peale enda vaktsiiniskeptiliste vaadete on Rogani saates teiste seas osalenud ka immunoloog Dr. Robert Malone, kes võrdles USAs vaktsiinide ümber toimuvat natside ülestõusuga Saksamaal.

Joe Rogani iga episoodi kuulab keskmisel 11 miljonit inimest ning Youngi sõnul peaks Spotify valeinfo levitamist kuidagi reguleerima. Platvormil puudub hetkel sellekohane protokoll.

Young tegi kolmapäeval Spotify kohta veel mitmeid avaldusi, nimetades neid COVID-19 valeinfo koduks ja süüdistas neid valede müümise eest. Ta tänas plaadidfirmat Reprise Records, mis kuulub Warner Brothersile, teda toetamast, öeldes, et umbes 60 protsenti voogedastusest kuulatavast muusikat tuleb just Spotifyst.

"Tänan Warner Brothers koos minuga seismast ja seda lööki vastu võtmast, kaotades 60 protsenti kuulajatest tõe nimel," kijutas Young.

Spotify vastas kolmapäeval muusiku kriitikale, öeldes, et nad tahavad oma kasutajatele pakkuda kõiksugust muusika- ja audiosisu, mis tähendab, et nad peavad hoidma tasakaalu turvalisuse ning loojate loomevabaduse nimel.

Nad ütlesid ka, et neil on sisuprotokoll paigas ning nad on alates pandeemia algusest eemaldanud enam kui 20 000 taskuhäälingu episoodi, mis on seotud Covidiga.

Spotifyd kuulab igakuiselt 300 miljonit kuulajat, kellest 170 miljonit maksavad teenuse eest.

Jaga
Kommentaarid