Mälestades ekraanilegendi, kirjeldas kultuuriminister Dario Franceschini teda kui Itaalia kino kuningannat, suurepärast artisti ja suurepärast itaallast, vahendas BBC.

Vitti oli enim tuntud oma koostöö poolest lavastaja Michelangelo Antonioniga, kellega koos loodi klassikaline 1960. aasta film "L'Avventura", mille eest Vitti teenis ka Bafta nominatsiooni.

Pärast Vitti surma ütles Itaalia peaminister Mario Draghi, et tänu näitlejannale säras Itaalia kino üle terve maailma. "Imelise taiplikuse ning talendiga näitlejanna, ta vallutas oma särtsakuse, bravuuri ja iluga mitu generatsiooni itaallaseid," lisas peaminister.

Roomas sündinud Vitti alustas näitlejakarjääri teatris, kus teda märkas Antonioni. Legendaarne filmitegija pani näitlejanna selliste filmide nagu "The Night" (1961), "Eclipse" (1962) ja "The Red Desert" (1964) südamesse.

Vitti ütles 1982. aastal Itaalia televisioonile, et tal vedas, et sai alustada oma karjääri talendika mehe kõrval, kes oli ka hingestatud, täis elu ning entusiasmi.

See suhe aitas Vittil rolle saada ka väljaspool Itaaliat, nt komöödiafilmis "Modesty Blaise", kus ta mängis Terence Stampi ja Dirk Bogarde'i kõrval.

Hiljem naasis ta kodumaale ning kinnitas oma ikooni staatust läbi mitme komöödiafilmi. Vitti sai 1995. aastal Veneetsia filmifestivalil kuldse lõvi elutööpreemia.

1990. aastatel sai tema autobiograafiast "A Bed is Like a Rose" bestseller ning kohustuslik lugemine Itaalia koolides. "Selle edu on parim asi, mis minuga kunagi juhtunud, parem kui Oscari võitmine," sõnas Monica Vitti toona.

Jaga
Kommentaarid