"Ma pean ausalt ütlema, et esimesena tuleb mulle meelde üks hästi tugev ja valus meenutus Lilianist. Vaatasin teda ja mõtlesin: nii suur staar, aga milline kohutav traagika…“ ütles Kersna Õhtulehele.

Oli 80ndate esimene pool, mil Vahur Kersna istus, valge kittel seljas, Tartu ülikooli kliinikumis oma isa haigevoodi ees. Üks neist patsientidest oli noor mees, Lilian Kosenkraniuse poeg Sven, kelle kohta arstitudengist sõber Kersnale vaikselt kõrva sosistas: „Poisil oli operatsioon, õmmeldi lahti ja kinni tagasi. Vähk! Midagi ei ole enam teha…“

Kroonika kirjutas täna, et 91-aastasena lahkus meie hulgast legendaarse ETV saate "Vaata kööki" juht Lilian Kosenkranius.

Lilian Kosenkranius oli Eesti telesaatejuht, kes on tuntud eelkõige Eesti Televisiooni kokandussaate „Vaata kööki“ (eetris aastatel 1971–1990) juhina.

Ta lõpetas 1952. aastal Tallinna polütehnilise instituudi majandusteaduskonna rahanduse ja krediidi erialal.

1965. aastal asus Kosenkranius tööle Tallinna Moemajas, kus tegeles toimetamistööga, kommenteeris moeetendusi ja korraldas ka näitusi. Ta töötas ka moeajakirja Siluett peatoimetajana.

1971. aasta 13. veebruaril jõudis eetrisse tema juhitav esimene kokandussaade „Vaata kööki“, mis osutus erakordselt populaarseks, sest Kosenkranius pakkus välja nupukaid võimalusi, kuidas toonaste kasinate võimaluste juures mitmekülgselt süüa teha.

Kosenkranius otsis välja kasutatavad retseptid ja toiduained ning nuputas välja ideed. Samas õpetas ta vaatajat kodumajapidamises paremini majandama. Eetrisse jõudis kokku 700 saadet. Pärast saatesarja lõppu 1990. aastatel taandus ta avaliku elu tegelase rollist.

Söögi tegemist Lilian Kosenkranius aga ei jätnud. 2012. aastal Maire Aunastele antud intervjuus selgitas ta, et ei soovi enam saateid teha, kuid süüa valmistab endiselt hästi.

Peale toidu valmistamise pakkus Kosenkraniusele rõõmu raamatute lugemine ja muusika.

Lilian Kosenkranius oli abielus stsenarist Ivar Kosenkraniusega.

Jaga
Kommentaarid