Korraldajate sõnutsi on iga-aastane lauluvõistlus "mittepoliitiline kultuuriüritus," vahendab Independent.

Korraldajate avalikus teates seisab veel, et üritus ühendab rahvusi ja sellega tähistatakse mitmekesisust läbi muusika. Seega on nii Venemaa kui ka Ukraina lauljad maikuus Torinos toimuvale võistlusele praeguse seisuga oodatud.

Samas lisasid korraldajad, et nad jälgivad sündmuste arengut pidevalt.

Selline otsus on tekitanud sotsmeedias ka juba vastukaja. Näiteks jagas president Toomas Hendrik Ilves ühe Twitteri kasutaja säutsu, kes viitab otsuse valguses, et eelmine aasta diskvalifitseeriti Valgevene eurolugu, sest laul pilas valitsusevastaseid protseste.

"Mõistan, et Eurovision ei ole antud situatsioonis nii tähtis, aga millist sõnumit lubatakse sellise otsusega Venemaal osalejatele saata?," küsib säutsuja.

Ukraina rahvusringhääling esitas Euroopa Ringhäälingute Liidule (EBU) kirja, milles paluti Venemaa väljaarvamist Eurovision 2022 lauluvõitluselt. Lisaks sellele sooviti ka Venemaa väljaarvamist EBU ridadest.

Ukraina esindajad väitsid avalduses, et Venemaad esindavad artistid saavad olema Kremli suuvoodrid ja edastavad kindlasti poliitilist propagandat ning valeinfot. See kõik ei sobivat kokku EBU väärtustega.

66. Eurovision peaks toimuma tänavu mais. Ukrainat esindab tänavu seal räpipunt Kalush Orchestra lauluga “Stefania”.

Venemaa pole enda esindajat veel seni teatanud.