Nimelt esitas prokuratuur ülemkohtule taotluse, et pöörata ümber suvel tühistatud süüdismõistva otsuse karistuse osa Cosby suhtes, vahendab Reuters.

"Ma olen õnnelik, et see saaga on nüüd lõppenud," ütles Cosby advokaat kommentaariks.

Kohus muutis mullu suvel Cosby süüdimõistva otsuse karistuse osas ära, mistõttu ei pidanud Cosby enam reaalselt vangis olema. Pärast otsuse muutmist on prokuratuur üritanud seda pidevalt vaidlustada.

Suure üllatusena teatas Pennsylvania ülemkohus möödunud suvel, et Bill Cosby 2018. aastal mõistetud karistus tühistati ja ta on vaba mees.

TMZ kirjutas, et ülemkohtu otsusel ei saanud karistus püsima jääda kahel põhjusel: kohtunik lubas 2018. aasta istungi ajal tunnistama viis naist, kes ei olnud Andrea Constandi juhtumiga seotud, ning Cosbyt ei oleks tohtinud üldse kriminaalkorras vastutusele võtta kokkuleppe järel, mille ta sõlmis endise peaprokuröriga.

Pennsylvania ülemkohtu sõnul oli kohtuniku poolt tugevalt eelarvamuslik lasta süüdistaja nõudel tunnistama viis naist, kellel olid Constandi juhtumiga sarnased jooned, sest sellega näidati, et Cosbyl on naisi uimastades ja vägistades teatud tegutsemisviis.

Cosby aga oli kohtu all vaid Constandi ründamise pärast 2004. aastal ning kõik väline võis 2018. aasta otsust mõjutada.

Teise põhjuse pärast võideldi kohtus korralikult. Endine piirkonnaprokurör Bruce Castor sõlmis Bill Cosbyga tsiviilasjas kokkuleppe, öeldes, et kui ta on valmis seal tunnistusi andma, siis teda nende tegude eest kohtu alla ei anta. Selle tunnistuse ajal tunnistas Cosby, et ta tõepoolest uimastas naisi ja seda tunnistus kasutati kohtuistungi ajal tema vastu.

Ülemkohtu sõnul murdis prokurör selle käiguga Cosbyga tehtud kokkulepet.

Kohtunik tühistas sellega Bill Cosby süüdimõistva otsuse ning 83-aastane koomik pääses vabadusse.

Kohtu hinnangul ei ole Cosby enam vaid vaba mees, aga teda ei saa samas süüasjas ehk Andrea Constandi vägistamises, kohtu alla anda.

Cosby veetis vanglas kaks aastat ja kümme kuud.