Sellel erilisel ja ainsal kontsertõhtul tulid esitamisele Lea laulud läbi erinevate aegade ja üle loomingu ning esitajateks olid Lea pere valikul tema lemmikud Eesti artistid.

Kõlasid rohkem ja vähem tuttavad palad, mis puudutasid paljusid, sest sellel kõigel oli laiem tähendus kui vaid laulukesed raadiost.

Eriti sügavalt läksid hinge looming ja sõnad, mis raadiosse ei jõudnudki. Muusikalist kulgemist sidus sõnadega raamatu üks autoritest ja Lea lähedane sõber Marek Sadam.

Kontserdil astusid üles Jarek Kasar, Teele Viira, Tuuli Rand, Laura Prits ja Katre Randmaa-Tamm. Pillidel musitseerivad Lea sõbrad Henno Kelp, Roland Puusepp, Elmar Liitmaa, Are Jaama, Silver Ulvik ja Tarmo Sillaots, Virgo Veldi.

Kontserdi ja raamatumüügi tuludest pool läheb hea ja vajaliku tarvis Lea laste, teismeliste tütarde Geiti Gerbera ja Jasmiin Dali ning poeg Robi toetusfondi.

Kroonika on varem kirjutanud, et laulja Marek Sadama sulest ilmus raamat varalahkunud Lea Dali Lionist. "Raamatu pealkirjaks saab "Tahaks veel midagi öelda...". Tuleb ilus ja lealik," lubas Marek tänavu veebruaris.

Sadam kirjutab raamatu kohta: “Olime just lõpetanud raamatu kirjutamise ja juhtusin taksos istudes telefonitsi arutama paari tekstiriba üle. Kui kõne lõpetasin, sõnas taksojuht: “Kuulsin, et kirjutasite Least raamatu. Ta oli vapustav, teistest võimsam. Minu naise ja minu lemmik.“ Rõõmustas mees ning oli õnnelik, et saab naisele kõigist varem uudise teatada. Veidi hiljem teatas mulle jutu sees üks sõber, kuidas oli Leasse meeletult armunud, aga viga oli selles, et teised olid samuti. Meil kõigil omad lood. Tema ridadest otsitakse hingele tuge, leitakse sõnumeid ja armastusele elu vastu kinnitust. See muusika on kurbade lohutaja ja allaandjate püstitõstja. Raamatut kirjutades oleme kuulnud palju lugusid, lugenud märke, kuulanud laule. Ta puudutas paljusid, tema looming luges. Ühele meeldis varajasem looming, teisele hilisem, aga peamine, sellel kõigel oli laiem tähendus kui vaid lauluke raadiost. Lea isiksus, tema laulukirjutamise oskus, lõid nähtuse, kellest on suur puudus. Ilma liialdamata, vaevalt, ettemasarnast tulebki.

See pole eluloo raamat, sest paljud võiksid rääkida oma seigad ja juhtumised seoses nende Leaga. Pealegi kogu ingellikkuse juures oli ta lihast ja luust inimene. Pigem leiab siit vihjeid, teeotsi ja pilte, mis võiksid juhtida peamise – Lea muusika juurde. Avastada on palju. Loomulikult leiab siit saladusi ja vastuseid uudishimulikele küsimustele, aga selleks tuleb lugeda ja veelkord, kõige parem on samaaegselt kuulata Lea häälega laule. Oleme tänulikud kõikidele osalistele ja nendele, kes imelise looja muusikat edasi kannavad. Üle aja piiride ja põlevate maade. “

Tänavu 21. aprillil möödub aasta, kui meie seast lahkus 47-aastasena Lea Dali Lion, tuntud Eesti lauljanna, artist ning helilooja. Temast jäid maha kaks tütart ja poeg.

Jaga
Kommentaarid