Reet, kes on ühtlasi Eesti Kunsti­akadeemia (EKA) jätkusuutliku disaini ja materjalide labori vanemteadur, kaardistab seal Euroopast imporditava tarbimisjärgse tekstiiliprügi teekonda ja sellega kaasnevaid keskkonnaprobleeme ning otsib võimalikke lahendusi selle taaskasutamiseks või ümbertöötlemiseks.

"Keenia on üks maailma suurimaid kasutatud rõivaste importijaid ning ligi pooled sellest humanitaarabi tähe all maale toodud riiete massist leiab tee otse prügilasse või maapõue," räägib Reet.

AAFRIKAS esitlesid taaskasutusmoodi ka EKA tudengid. Siin üks näide Sandra Luksi kollektsioonist.
TAASKASUTUS Aafrika moodi.

Eesti Rahvusvahelise Arengukoostöö (EstDev) toel viis Reet Aus läbi kuus kuud kestva inkubaatorlusprogrammi kohalikele naistele, et tugevdada nende disaini­oskusi ja inspireerida neid kasutama jääkmaterjale. Naised said kodulinna kogunenud tekstiilikuhjasid uuesti ringlusse saata, luues silmapaistvaid disaintooteid. Nairobis toimus ka jätkusuutlikku moodi ülistav pidu, kus oma vastvalminud kollektsioone esitlesid Keenia disainerid üheskoos EKA magistritudengitega. Laval oli nii silmapaistvat disaini, julgeid lõikeid kui ka käsitööd.

Jaga
Kommentaarid