Reedel avaldas Venemaa Justiitsministeerium taas uue versiooni isikutest või organisatsioonidest, kes Venemaa juhtkonna arvates esindavad välisvõimude poliitilisi huve. Seekord oli nimekirjas kokku üheksa nime, sealhulgas ka üks Venemaa andekamaid ja populaarsemaid poliitilisi karikaturiste Sergei Jolkin.

Jolkin on kogunud tuntust tänu karikatuuridele Putinist. Ta kujutas Venemaa presidenti pika ninaga, mis meenutas paljudele lugejatele "Pinocchio" muinaslugu. Mida rohkem Pinocchio valetas, seda pikemaks tema nina kasvas. Arvatakse, et karikaturist üritas seeläbi Putini valelikkust edasi anda, vahendab Ilta Sanomat.

Sergei Jolkin poleks tahtnud Venemaalt lahkuda, kuid hakkas oma turvalisuse pärast kartma. Möödunud kolmapäeval kirjutaski ta Facebooki järgneva sõnumi: "Lõpuks lahkusin ikkagi Venemaalt. Olen praegu Bulgaarias, aga tulevik on udune."

Vaid paar päeva pärast postitust kandis Venemaa Justiitsministeerium mehe musta nimekirja ning temast sai niinimetatud välisagent. IS võttis karikaturistiga ühendust ning uuris, kas too oli ministeeriumi otsusest juba varasemalt teadlik. "Kõigele vaatamata ei osanud ma seda oodata," vastas Jolkin.

Vaid nädal enne Venemaa sissetungi Ukrainasse kujutas karikaturist Putinit Pekingi olümpiamängudel uisutamas. Uiskude asemel olid presidendil jalgade otsas tankid.

Pärast seda, kui Putin tunnustas Ukraina "venemeelsete rahvavabariikide" iseseisvust, kujutas Jolkin Putinit pika keelega sisalikuna, kes libistab suhu kaks sääske. Üks sääsk kandis nime DNR ehk "Donetski Rahvavabariik" ja teine nime LNR ehk "Luganski Rahvavabariik". Karikaturist tahtis anda edasi seda, et lõppude lõpuks on Putini eesmärgiks need alad Ukrainast eraldada ja Venemaale omastada, nagu Krimmi poolsaargi.

Musta nimekirja kanti ka tuntud ajakirjanik Juri Dud, kes rääkis oma värskes Youtube'i videos sõjast ja Ukrainast Euroopasse põgenevate põgenike abistamisest. Dud nimetas Ukrainas toimuvat sõjaks, mitte Venemaa "erioperatsiooniks". Ajakirjanik on Venemaalt lahkunud, kuid tema asukoht pole praeguse seisuga teada.

Dudi ja Jolkini saatusekaaslaseks on ka politoloog Jekaterina Shulman, kes on tuntud kui Putini jõustruktuuri otsekohene ja analüütiline kriitik. Naine viibib hetkel Saksamaal.

Jaga
Kommentaarid