Mullu üle pikkade aastate taastatud Vormsi suveürituste traditsioon tõestas peakorraldaja Mikk Puurmanni sõnul, et Vaibi-sarnast suve haripunkti vajas saar juba ammu. „Kõik pääsmed õhtusele kontserdile müüdi välja ja kümned inimesed elasid kaasa ka väljaspool festivaliala,“ meenutab ta. Seepärast tasubki pilet Piletitasku vahendusel ühes praamikoha ja majutusega juba täna lunastada.

Kuigi festivali tugipunktiks on saare keskel, Hullo külas paikneva kultuskõrtsi Krog nr 14 ümbrus, hingab Vaibi rütmis tegelikult kogu 93 ruutkilomeetrit, millel Vormsi laiub. Kogu meeskondki on kohalike või poolkohalikena saare arengule aastakümneid pühendunud ja näeb Vaibi vaid osana suuremast plaanist. „Vormsi Vaib pole kindlasti tavaline suvefestival – meie eesmärk pole võimalikult palju külalisi ühest järjekorrast teise jooksutada. Pigem soovime, et iga lahkuja tükikese Vormsist endaga südames kaasa võtaks,“ räägib Puurmann.

Vormsi Vaibi põhiolemus on jäänud samaks: lõunast alates tervitab külalisi tasuta osa raames rikkalik laat, kust leiab erinevat kohalikku kraami küpsetistest ja suitsukalast mööbli ja vanakraamini. Toitlustuse eest vastutab Vormsi Kraam – nagu nimigi vihjab, saab mekkida ürgkohalikku toorainet. „Üldse on põhirõhk mullusega võrreldes veelgi enam kohalikul ettevõtlusel ja kultuuril. Ka päevast osa saadab elav muusika, näiteks Vormsi rahvapilli, hiiu kandle ansambel,“ tutvustab Puurmann programmi. „Täiustanud oleme laste töötubade valikut erinevate meisterdamisringide näol.“

Piletiga külaline pääseb aga ka teise etappi, kus parimad artistid metereoloogide andmetel Maarjamaa niigi päikesepaistelisima piirkonna veelgi kuumemaks kütavad. Heinapallide vahel tõusevad püünele Mari Jürjens ja Vaiko Eplik, Karl-Erik Taukar ning Räpina Jack, õhtu suunab sumedasse suveöösse DJ Tom Lilienthal. „Lubame, et vähemalt selleks õhtuks jäävad kõik teie mured mandrile,“ resümeerib Puurmann.

Piletid müügil Piletitaskus.