Oscari kandidaatide positsioonid arvutatakse välja iga päev, arvestades osalist staatust, varasemaid auhindu, arvustusi, meedia huvi, reklaamikampaaniat ja filmi ümber tehtud kära.

Reklaam paistab olevat tseremoonia eelses azhiotaazhis keskse tähtsusega. Aga reklaam ei ole ainus, mis hoiab DreamWorksi “Gladiaatori” (“Gladiator”) parimate filmide edetabelis esikohal. Film on 124,3 reklaamipunktiga liider, edestades kolmandal kohal olevat USA Films’i “Trafficut” 33 protsendiga. Kui reklaam välja arvata, oleks “Gladiaator” ikkagi esimene, kuid Traffic” tõuseks teisele kohale praeguse teise koha omaniku (117,1 punkti) Sony Pictures Classicsi “Tiiger ja draakon” (“Crouching Tiger, Hidden Dragon”) ette.

Parima meesnäitleja kategoorias toimuv rebimine on nähtus omaette. Tom Hanks paistab olevat esikohalt välja kukkunud, jäädes 347,4 punktiga alla Russell Crowe´le, kes juhib 359,4 punktiga edetabelit. Kui aga vaadata reklaame, siis on selge, et Crowe juhib 94,4 punktiga ehk rohkem kui 67 protsendiga Hanksi 56,4 punkti ees. Kui reklaamipunktid välja arvata, on Hanks endiselt liider.

Reklaamid ei ole Hanksi ainus nõrkus. Ta jääb Crowe´st maha ka staatuse poolest, kuna Filmikunsti Akadeemia suhtub reservatsioonidega staaridesse, kellel juba on auhind kodus. Ka meedia on Crowe´d rohkem kajastanud, seda suuresti tänu tema suhtes plaanitud inimröövile.

Fox võiks ju suurendada reklaamikulutusi Hanksile, kuigi selleks on vist hilja, kuna enamus hääletussedeleid on juba täidetud.

Ka kõrvalosatäitjate rollide pärast käivas võitluses piisaks vaid pisukesest reklaamist, et kallutada kaalukaussi Albert Finney (440,6 punkti) ja Benicio Del Toro (439,5) vahel. Nende kahe vaheline rebimine meenutab Bushi-Gore´i võitlust.

Statistik Kerrin Kuhni sõnul räägib vanus Finney kasuks. Ta on 63, Del Toro aga kõigest 34. Viimased 10 võitjat on olnud üle 55, kuigi Cuba Gooding jun. langes 26-35-aastaste kategooriasse.

Del Toro eelis on see, et ta mängib väljamõeldud tegelaskuju. Viimasest 10 võitjast üheksa on olnud väljamõeldud tegelased. Finney Ed Masry on vaid osaliselt väljamõeldis.

Viimasest 10 võitjast üheksa on olnud Ameerika päritolu, Finney ja Del Toro on mõlemad sündinud välismaal.

Finney edumaa seisneb ka selles, et teda on varem esitatud preemiale neljal korral, aga ta ei ole kunagi võitnud. Viimasest 10 võitjast seitse olid ka varem Oscarile kandideerinud ja suhtumine Finneysse kui suurepärasesse näitlejasse võib preemia määramisel otsustavaks saada.