Kroonikal oli au osaleda Londonis NSV Liidu viimase presidendi MIHHAIL GORBATŠOVi varalahkunud abikaasa Raissa nimelisel heategevusballil.

Ülemöödunud laupäeva õhtul kogunes ligi poolsada briti kuulsust ja aristokraati kaunisse Hampton Courti lossi Richmondis, et koguda raha Venemaal vähki põdevate laste abistamiseks. Ürituse patroon oli Mihhail Gorbatšov, staaridest toetasid ettevõtmist laulja Elton John, kirjanik J. K. Rowling, rockmuusik söör Bob Geldof ja paljud teised kuulsused.

Turvalisus ennekõike

Külalised sõidutati kohale uhketes autodes, peaväravates pidi lisaks pääsmele esitama isikutunnistuse. Imeline tammeallee viis lossini, kus ootas ees uus turvakontroll.
Pool kaheksa õhtul paluti kõiki lossi siseõue, kus pakuti šampanjat ja kaaviarisuupisteid. Juba olid teiste seas kohal moeguru Roberto Cavalli, näitlejannad Anna Friel ja Margo Stilley, «Harry Potteri» autor J. K. Rowling koos abikaasaga ja supermodell Elle MacPherson. Eksklusiivüritusele ei lubatud meediat, samuti oli rangelt keelatud pildistamine.

Minul õnnestus pääseda üritusele perekonnatuttava, Itaalia ärimehe Gaddo Cardini kaudu. Meie lauas istusid veel miljardär Roderick Thomson koos elukaaslasega, samuti eksootiline Nigeeria prints Adetokunbo Sijuwade. Tulevase kuningaga puhusin juttu pea tund aega. Meie laud, number 42, annetas Raissa Gorbatšova heategevusfondi ligi 60 000 naela.

«Fondi eesmärk on koguda raha Peterburis asuva Raissa-nimelise haigla uuendamiseks,» ütles Mihhail Gorbatšov laval oma kõnes. «Iga annetatud nael läheb otsejoones verevähki põdevate laste abistamiseks,» lisas ta. Tema kaasa Raissa suri teatavasti samuti leukeemiasse.

Elton laulis Mihhaili auks!

Nii palju kuulsusi ühekorra pole ma kunagi varem näinud! Tuntud näod nagu Naomi Campbell, Elton John koos abikaasa David Furnishiga, supermodell Natalja Vodijanova koos mehe, lord Portmani poja Justiniga ja nii edasi!

Riietuskoodiks oli valge lips, samuti kandsid paljud, nagu näiteks Bob Geldof, aumärke.
Õhtusöögi ruum oli sisustatud värskete kaskedega ja väikestel teleekraanidel jooksid Vene multifilmid. Toiduks pakuti hanemaksa, suitsulõhet, magustoiduks sefiirikooki vaniljejäätisega.
Elton John esines pea tunnise etteastega.

Ühe loo pühendas ta nädala pärast Itaalias abielluvale Rod Stewartile, teatades: «Loodan, et teil tuleb sama õnnelik abielu nagu meil Davidiga. Laulan teie igavesti kestva armastuse auks.» Rod Stewart oli sellest silmanähtavalt liigutatud.
Teise pala laulis Elton ürituse aukülalise Mihhail Gorbatšovi auks, lisades: «Minu jaoks on maailmas ainult kaks inimest, kes on maailma sõna otseses mõttes muutnud. Üks neist on Nelson Mandela ja teine Mihhail Gorbatšov.» Pärast neid sõnu tõusid kõik püsti ja aplodeerisid NSV Liidu viimasele juhile.

Kui briti popbänd Scissor Sisters lavale tuli, ütles pundi naisartist publikule: «Ma ei ole kunagi ühes ruumis olnud nii tähtsa mehega nagu Mihhail. Minu suurim unistus täitus täna õhtul, kui Mihhail Gorbatšov kirjutas autogrammi minu lemmiku, Lev Tolstoi raamatusse.»
Staare ei näe just tihti palumas kelleltki fotot, tavaliselt nad poseerivad ise piltnikele. Seekord aga palusid paljud end jäädvustada koos Gorbatšoviga. Kuigi pildistamine oli keelatud, õnnestus ka Kroonikal mõned võtted teha.

Mihhail Gorbatšov kiitis Eestit!

Kui Gorbatšov on lõpetanud vestluse Elton Johniga, küsin tema ihukaitsjalt, kas võin ekspresidendiga vahetada paar sõna. Turvamees mõtleb viivu ja küsib, mida soovin temalt pärida. Ütlen, et olen Eestist ja tänu Gorbatšovile on meil vabadus. Loodan sisimas, et see on hea ettekääne. Lisan, et soovin teda selle eest lihtsalt tänada!
Ihukaitsja piidleb mind pikalt ja ütleb siis: «OK!»

Ta astub Gorbatšovi ligi ja sosistab talle midagi kõrva. Siis pöörab Mihhail Gorbatšov ringi ja võtab mul oma suisa värisevate kätega (ilmselt värisevad need tal pidevalt) minu randmest.
«Milline ilus soov mind näha! (Hoiab ikka veel käest) Sellised hetked tähendavad nii palju, noor neiu,» ütleb Gorbatšov.

«Mul on nii hea meel, et Eestil on vabadus ja et teil läheb nii hästi.»
Pean ausalt tunnistama, et see pilt, mis on mulle väikese lapsena riigijuhist jäänud, erineb väga sellest mehest, kellega kohtusin nüüd, pea kaks aastakümmet hiljem. Tal on soojad käed ja ihukarvu kergitavalt sõbralik ja positiivne silmavaade. Aastatega pole ta siiski palju muutunud. Suudan vaid kosta: «Milline vapustavalt ilus eesmärk sellel õhtul siin on!»

Gorbatšov räägib veel, et tal on nii hea meel selle ürituse nimel kohal olla. «Venemaa on Läänes kaotanud palju respekti ja see üritus siin on see, mida maailmas peaks meist, venelastest, arvama. Meil on soov oma riiki aidata.» Mihhail lisab, et loodab peatselt lõpetada mõned tähtsad tööd Raissa-nimelises leukeemiahaigete hoones. Aga juba ootab pea kümme inimest järjekorras, et legendaarse poliitikuga paar sõna vahetada.
«Härra Gorbatšov, ma nii soovin pilti koos teiega. Kas see on võimalik?»

Elu näinud mees naeratab ja paneb käe minu õlale nagu hoolitsev vanaisa. Siis hõikab ta oma suurte vuntsidega tõlki ja palub mul kaamera tema kätte anda.
Surume kätt ja tänan veel kord Gorbatšovi meie vestluse eest.

«Te ei usu, kui vähe on maailmas tänajaid. Olen nii ääretult liigutatud meie kohtumisest!» naeratab härra.

Kõik need staarid, kellega olen varem kohtunud, tunduvad alati nii kaugelolevad. Aga Mihhail Gorbatšov oli osa meie, eestlaste, elust. Me kasvasime koos temaga. Ja täna siin, hoian tema sõbrakätt ja kuulen positiivseid sõnu Eesti kohta. Minu jaoks on sellel hetkel ajalooline väärtus!
«Soovin eestlastele rahu ja edu!» paneb suurmees meie vestlusele ilusa punkti.

Üle miljoni naela haiglale

Heategevusoksjonil pakuti muuseas õhtusööki Mihhail Gorbatšoviga, ööbimist Jossif Stalini korteris ja tema maa-aluste salakäikudega tutvumist Moskvas, lendu Vene sõjalennukiga, päeva moedisainer Roberto Cavalliga pluss 10 000naelast õhtukleiti, Madonna lasteraamatut autogrammiga ja palju muud.
Suursuguse gala lõpetas disko, mis kestis hommikuni. Gorbatšov tantsijatega ei liitunud, vaid lahkus pisut pärast südaööd. K