Kroonika üks esimesi paljukõneldud paparatsofotosid, mis toonases meedias ja ajas laineid lõi, oli nüüdse presidendipaari, tollase välisministri Toomas Hendrik Ilvese ja Eesti Päevalehe marketingijuhi Evelin Int-Lamboti salajasest kohtumisest heki varjus.

Skandaalne foto, mis on väidetavalt leidnud koha ka presidendipaari pildialbumis, ilmus Kroonika 1998. aasta 1. juuli numbris. Kroonika tolleaegse fotograafi Väino Silma tabamus oli esimene tõestus pildis sellest, et Toomas Hendrik ja Evelin tõesti läbi käisid.

Mitme ajakirjandusguru hinnangul oleks võinud foto juba sel ajal ilmuda suurelt esikaanel, kuid selliseks «skandaaliks» ei olnud siis valmis ei toimetus ega ilmselt ka veel lugeja… Kuigi inglismannide seltskonnaväljaannete lipulaevad Hello ja OK! olid selleks ajaks juba aastakümneid kaadrisse püüdnud elu oma värvikirevuses, kuulsuste abieluväliseid suhteid ja muud nii-öelda lubamatut, tundus midagi sarnast Eesti meediaturul teha veel liig mis liig — käis piiride kompamine. Nii kaunistaski kõnealust fotot sisaldanud ajakirjanumbri esikaant hoopis seksikusest pakatanud ja seksikusest pajatanud DJ Elektra. Omamoodi saavutus oli siiski juba seegi, et lugu ei rännanud ajakirja lõpulehekülgedele, nagu see juhtus Kroonika päris esimese tuntud paari (äriisand Toomas Sildmäe ja Katrin Saali-Sauli – toim.) lahutusest pajatanud kirjatükiga, vaid lugeja sai kogu teada olnud tõe Ilvese ja Int-Lamboti teineteiseleidmisest kätte esimestelt külgedelt koos fotoga heki varjust.

{poolik}

Saatuslik plaadiesitlus

Kroonika pealkirjastas ülesvõtte «Kohtumine heki varjus?» ning täpsustas allkirjas, et menuka folkansambli Untsakad plaadi esitlusel Sakala Keskuses püüdsid Ilves ja valge kübaraga daam — ei keegi muu kui Evelin — jätta mulje, et nad vaevalt tunnevad teineteist. Küll aga väljas, maja ees söandasid nad teineteisele silma vaadates paar sõna juttu puhuda!

Pilti saatnud artiklis «Toomas H. Ilves kolmnurgas» kirjutas Kroonika, et Ilvese ja Int-Lamboti lähedus oli selleks ajaks olnud juba pikka aega avalik saladus ja väidetavalt oli nende kooselu kestnud juba aasta.

Nüüd aga veidi ajas tagasi, kõnealuse pildi sünni eelloo juurde! Esmakordselt märgati Ilvest ja Int-Lambotit koos Eesti Päevalehe soolaleivapeol toimetuse koridoris käest kinni nautimas teineteise vahetut lähedust. Soolaleivaliste sõnul oli see kõike muud kui pelk kamraadlik käepigistus uutesse tööruumidesse kolimise puhul.

«Välisministril uus pruut,» kuulutaski üks päevaleht peagi. Kuid nagu ütleb kuldne reegel — don`t tell, show (ära räägi, pigem näita) — jäi lugu vaid kirjasõnas, pildita, verevaeseks ja kõigest maotu kuulujutu tasemele. Pealegi ei mainitud selles päevalehe «lugulaulus» välisministri käevangus «sagedasti nähtud» daami nime, küll aga seda, et kõnealune oma suhteid Toomas Hendrikuga ei salga.

Ekskaasa kummutas lahutusjutud

Toomas Hendriku tollane abikaasa Merry Bullock käitus nagu ühele poliitiku naisele kohane — ta eitas abielulahutuse jutte. «See on jama,» deklareeris daam. Bullock rõhutas, et ta on Ilvesega koos elanud kaheksateist aastat ega näe mingit põhjust kooselu lõpetamiseks. «Ma imetlen teda praegu, ja imetlesin teda ka siis, kui temast veel ajalehtedes ei kirjutatud,» oli toonane Müncheni Max Plancki Psühholoogiainstituudi vanemteadur Merry Bullock poliitikust abikaasale lojaalne.

Ilves ja Bullock abiellusid 31. detsembril 1980 Kanadas Vancouveris. Neil on poeg Luukas Kristjan, keda vanemad kutsusid siis Ukuks, ning tütar Juulia.

Toomas Hendriku ja Evelini koosviibimised suletud erapidudel aga jätkusid. Küll aga muutus paar pärast mainitud päevalehe kirjutist ettevaatlikumaks. Elevuse vältimiseks saabus Ilves ühe prominendi sünnipäevale näiteks uhkes üksinduses, kuid käis hilisõhtul keset peomelu ära, et Evelin isiklikult kohale toimetada.

Koos viibiti ka 1998. aasta jaanipäeva eel ühel piknikul. Paar päeva hiljem toimuski Untsakate plaadi esitlus, kus nad Väino Silma pildile jäid. Muide, sama mees võttis üles ka Kroonika üle-eelmises numbris kajastamist leidnud Mait Metsamaa ja Esta Kübarsepa mullivanni posängid ja eelmise numbri «Puhtas kullas» ilmunud Eve Fingi kauni büsti…

Ilus hetk sai kaadrisse!

Presidendipaari armastuse loos, kus mõlemat poolt, nii Evelini kui ka Toomas Hendrikut on raputanud valusad lahkuminekud, pole midagi inimlikult võõrast. Elus juhtub kõike ning kõrvalseisjail pole vähimatki õigust kedagi kritiseerida.

Foto ise sündis juhuslikult, nagu paljud hiljem meenutamist väärt pildid. Praegu vabakutselise fotograafina tegutsev Väino Silm meenutab, et tol soojal suvepäeval astus ta Untsakate plaadiesitluse ajal korraks välja värsket õhku hingama ning silmas Toomas Hendrikut ja Eve-lini.

«Tagantjärele on ju ilus mõelda, et ilus hetk sai tabatud,» arvab Väino fotost, mis avas Kroonika ajaloos kuumade fläššide epohhi. «See paar on ju siiamaani koos. Järelikult päris õiget asja ajasime. Ega Kroonika nüüd teab mis kosjakontor ole, aga kui juhtub selliseid ilusaid lugusid ja momente, mis ka kaadrisse jäävad, on päris tore ju!»