«Kalleim kleit, mille ma olen õmmelnud, maksis 49 000 krooni. See sai ühele vene pruudile eksklusiivseks pulmapeoks. Paraku ta lahutas aasta hiljem,» räägib moekunstnik Oksana Tandit.

Oksana Tandit (37) alustas alles kümme aastat tagasi õpinguid moe alal, Euroülikooli moekateedris. 2004. aastal tegi ta läbimurde Eesti väga kitsasse moeloojate seltskonda, võites moekonkursi Supernoova.


Sa valmistud esitlema kollektsiooni Vabank Couture. Kellele see on?

Idee küpses ööklubi Vabank ühe omaniku Timo Tirsi ettepanekust luua midagi klubiinimestele. Vabank Couture on mõeldud nii naistele kui meestele. Kuldsed diiva-kleidid, nahksed korsetid, paabulinnukarva kleidid, ussinahamustriga pintsakud, Swarovski kristallidega kaunistatud ülikond... Need on vaid mõned näited.


Ussinahk ja kristallid – kas eesti mees on piisavalt julge, et neid kanda?

Ei tea, eks elu näitab. Kui me pildistasime look book’i, siis üks modelle, tantsija Mairold Millert ütles, et paljud asjad on talle täitsa meeltmööda. Näiteks sametpintsak, reväärid kaunistatud Swarovski kristallidega. Ainus, mis talle ei meeldinud, olid roosad sokid, aga kuna minu stilistika nõudis seda, siis ta kandis neid.

{poolik}


Alati annab midagi enda garderoobist kokku kombineerida. Miks on vaja eraldi klubiriideid?

Mida rohkem on turul pakkuda, seda parem. Mulle on see uus väljakutse – kristallid, uued siluetid, eksootilised materjalid, meestemood, mida ma pole ammu teinud.

Vitriin riietega pannakse ka klubisse Vabank, nii et inimene, kes peole tuleb, saab kas või kohapeal endale sealt midagi soetada või – teine variant – vormistada tellimuse.


Kes taolist luksust endale lubada saab?

Kollektsiooni rõivad on unikaalsed ja see määrab hinnaklassi. Korralik õhtukleit või pintsak maksab umbes 1000 eurot. Kallid, aga kes seda endale lubada saab, sellel on see raha olemas.


Kes on su kliendid?

70 protsenti Eestist ning 30 protsenti Ameerikast, Venemaalt, Jaapanist ja Soomest. Suurem osa neist on ärimehed, ärinaised, advokaadid, ilu-kliinikute juhid, erasektoris töötavad inimesed…


Sinu kaubamärki müüakse butiigis Süda, kus pakutakse ka luksusbrändi Mulberry aksessuaare. Kuidas äri nüüdsel majanduslikult raskel ajal läheb?

Tänu butiigile olen saanud palju uusi kliente ja kontakte. Eelmise aasta müügitulemustega võib täitsa rahul olla.


Mida ostetakse?

Inimestele meeldib lihtne, ilus, puhas. Ekstravagantsed asjad lähevad kaubaks vaid ühes eksemplaris.

Eestlased otsivad eksklusiivsust. Mu hea klient ostis näiteks 1200 euro eest pitsist kleidi ja on seda vaid korra kandnud. Aga ta on väga rahul, et see on tal olemas ja et tegu on ainueksemplariga.


Kandis vaid korra nii kallist kleiti?

Tegelikult on inimesi, keda hind üldse ei huvita, kes isegi solvuvad, kui pakud neile soodustust. Neid on vähe, aga neid on.


Kui suur on suurim summa, mille eest oled kaupa müünud?

Meie hitiks olid mantlid – oravanahast, kašmiirist, umbes 1600 eurot tükk. Moskvast tuleb kliente, kes võtavad terve garderoobi: mantli, ühe kleidi endale, teise tütrele, kolmanda sõbrannale ja ongi summa ligi 4000 eurot.


Enne kui asusid looma Vabank Couture kollektsiooni, käisid sa ööklubides pinda sondeerimas. Millised olid su tähelepanekud?

Panin tähele, et inimesed ei mõtle sellele, mida nad ööklubisse selga panevad. Või ei luba eelarve? Mu kollektsioon on ideaalne – oleks lahe, kui inimesed kannaksid klubides taolisi riideid. Samas pole noortel nende ostmiseks raha…

Meestel on välimusega täitsa jama. Mulle jäid silma vaid mõned üksikud stiilsed mehed. Lähenesin neile ja tegin komplimendi. Mehed olid üllatunud, kuid meelitatud.

Tavaliselt riietutakse ööklubisse minnes väljakutsuvalt. Vabank Couture on aga šikk.

Sul on õigus, võib-olla polegi seal kõik päris klubirõivad, vaid alternatiiv klubirõivastele. Kui lähtuksin ainult sellest, et naised tulevad klubisse mehi otsima, siis seaksin endale disainerina kitsad piirid. Tean paljusid inimesi, kes ei satu igal õhtul klubisse, kuid kes just nende riietega tuleksid sinna. Nende eesmärk ei ole sealt endale mees või naine leida.


Millised on su nõuanded uueks hooajaks?

Mummud, rohelised ja mustad täpid, erinevad värvid, naiselikud riided, sest, kallid naised, meestele meeldib, kui te olete naiselikult riides! Ma ise olen muidugi suhteliselt konservatiivne, kasutaksin ainult musta, valget, halli ja kuldset, kui saaksin.


On sul nõudlikud kliendid?

Mul on väga toredad ja intelligentsed kliendid. Aga kui keegi tuleb minu juurde oma disainiga, siis ma keeldun seda tegemast. Hiljuti käis mul üks naine, kellel oli kaasas foto – ta soovis presidendi vastuvõtuks täpselt sellist kleiti nagu pildil. Ma loobusin. Kui ma ei saa valida siluetti ega kangaid, siis mis on minu kui disaineri point seal?


Mitu kleiti sa tänavuseks presidendi vastuvõtuks teed?

Teen kahele naisele. Kahjuks pole hetkel rohkemaks aega.


Milline on olnud su kõige kallim tellimus?

Paar aastat tagasi tegin 49 000 krooni maksnud pulmakleidi. See oli hästi suur, käsitsi tikitud kleit, millele kulus kuhjaga roosat siidi. Need olid ühed väga, väga kallid pulmad. Sellised inimesed tahavadki kõige kallimaid materjale, kõige paremat kvaliteeti. Paraku lahutati see abielu aasta hiljem.


Kuidas on majanduskriis mõjutanud inimeste suhtumist luksuskaupadesse?

Luksus on see, kui võid elada hästi ega pea seejuures raha kokku hoidma. Sa ei mängi seda rolli, vaid eladki selles. Ma usun, et inimestel, kellel oli raha, neil on seda siiani ja neid see ei ole mõjutanud.

Minu jaoks on luksus see, kui ma olen terve, mul on perekond, kes mind armastab ja meil on arved makstud. Kui ma saan endale võimaldada unikaalseid luksuslikke asju, siis see on boonus. Mul on hea meel, et viimasel ajal on hakanud inimesed järjest rohkem armastama ka Eesti moekunstnike loomingut. Kuulen seda oma klientidelt.


Mida sisaldab sinu riidekapp?

Mulle meeldib väga Diesel ja Hugo Boss. Eelistan kvaliteeti, mistõttu on enamik mu asju kallid. Kuidas seda nüüd öeldaksegi – et see, kes säästab, kulutab topelt. Mul on palju ilusaid ehteid, jalanõusid ja kotte, nende pealt ma ei koonerda.


Milline on su lemmikreisisiht?

Jaapan. Mulle meeldib sealne eksootika ja kultuur. Tahaks varsti jälle Aasia poole minna, et inspiratsiooni koguda.


Sul on kahene tütar Friida. Kuidas temal läheb?

Oi, Friidal läheb hästi! Ta on meil tüüpiline põhjamaa tüdruk oma helesiniste suurte silmade, kartulikoorevärvi juuste ja pikkade jalgadega. Iseloomu on ta pärinud emalt. Juba praegu on ta väga enesekindel ja iseseisev.


Sa oled ukraina päritolu. Temperamentne?

Mu tuju hüppab siia-sinna ja ma karjun mõnikord. Isegi Friida on hakanud mind matkima. Lööb jalaga vastu maad ja paneb käed puusa. Õpin ennast raamides hoidma, oma tujusid taltsutama.