Ajalooline Vene ja Rootsi vahelise sõja lahingu taaselustamisel püüavad teineteist „maha lüüa” Peeter I ja Karl XII aegseid mundreid kandvad sõjamehed. Relvadest lähevad käiku musketid ja suurtükid.

„See on ajast, kui mehed olid veel rauast ja püssid puus,” ütleb Winny Puhhi kitarrist Ove Musting.

“Ootame suure elevusega Põhjasõja taaskehtestamist Mägede Häälel,” ütlen Winny Puhhi kisaja IndrekKorraldajaonu” Vaheoja. “Sest kaugel muistsel ajal peeti sõdu ikka orkestri saatel. Seekord inimohvreid ei tooda ja lahing saab olema meelelahutuslik-õpetliku iseloomuga.”

Narvas tegutseva sõjaajalooklubi Preobraženski Polk juht Annes Kruberg, kes oma võitluskaaslased festivalile toob, mainib, et taaselustatakse lihtsalt üks episood Põhjasõjast, mitte konkreetne lahing ning nii suuri üksusi nagu Šeremetjevi 11 000-meheline ratsavägi seekord kohale ei tooda.

21 aastat väldanud Põhjasõja ajal, mille tallermaaks olid ka Eesti alad, sattus tõsisesse ohtu Eesti rahva säilimine, kuna samal ajal möllas Eestis ka surma külvanud katk.

Sõjatandrile ja kaevandusaladele esinema suunduva Ove Mustingu sõnul on Mägede Hääle puhul oluline ka see, et Ida-Viru peab jääma vabaks.

„Eestlaste suhtumine Ida-Virusse tuleb 180 kraadi ümber pöörata,” ütleb Musting. „Ja muidugi: fosfor* kuulub Eesti rahvale! Ka maavaradesse suhtumine tuleks ümber mõelda. Maavarad kuuluvad ju kõigile eestlastele ja üks hetk tuleks see jagamine ära teha.”

Mägede Hääle peakorraldaja Ivar Murd peab Põhjasõja ja Winny Puhhi showd ennetavalt üheks festivali tipphetkeks. „Ootan pingsalt Winny Puhhi ja kohalike Põhjasõja rekonstrueerijate esinemist: tuhamäed ja 18. sajandi lahing ühes kaadris koos sellise pungiga on, pagan, uhkem kui „Avatar”,” ütleb Murd.

6. ja 7. juulil Kohtla-Nõmmel toimuval Mägede Häälel näeb ja kuuleb ajaloolise sõja ja roki kokkupõrget festivali avaõhtul, reedel 6. juulil.

Eesti Vabariigi 100. juubeliga seotud festivalil esineb kahel päeval ligi 40 artisti ja DJd Eestist ja mujalt maailmast, toimub üle kümne seansi maa-aluses Kaevanduskinos ning on korraldatud programmidega väljasõidud Aidu fjordidesse ning Viivikonnale ja Sillamäele.

Lisaks EW100 prgrammile on festivali Mägede Hääl 2018 toetajad on Eesti Kaevandusmuuseum, Integratsiooni SA, Kultuuriministeerium, Eesti Liinirongid AS, Kultuurkapital, Hasartmängumaksunõukogu, Purtse Pruulikoda, Amserv, Repo Vabrikud, Kino Sõprus, Ellington ja Toila vald.