Selleks hetkeks olid halvimad ajad näonaha suhtes möödas. Mul olid olnud ka mõned hullemad lööbed, kuid üldiselt oli mu näonahk selline, et suures piirdes polnud midagi. Ainult siin-seal oli mõni suur punane eriti valulik vistrik.

Otsustasin minna nahaarsti juurde. Võtsin eesmärgiks, et järgmiseks aastaks saan näonaha korda. Mulle kirjutati kange kreem, kuid seegi ei aidanud. Vahepeal akne küll kadus mõneks ajaks, kuid periooditi tuli see jälle tagasi.

Lahendus

Mäletan, et 2017. aasta jaanuaris otsustasin, et loobun kuuks ajaks suhkrust. See oli justkui minu uusaastalubadus. Mõtlesin, et mis seal ikka. Proovin järele. Kaotada pole midagi.

Kuu aja pärast avastasin, et mu nahk on pehme, sile ja puhas. Mul polnud ühtegi punni. Kusjuures ma ei loobunud suhkrust esialgu nahatõttu. Mul oli paar lisakilo ja otsustasin, et tahan suveks heasse vormi saada. Lisaks heale vormile sain aga puhta naha.

Alguses mõtlesin, et järelikult on tegu mingi perioodiga, kui nahk on puhas. Mine sa tea, kõik on võimalik. Vaatasin peeglisse ja mõtlesin, et täna pole ühtegi punni, aga eks varsti ilmub mõni. Võta näpust, ei ilmunud. Nahk oli puhas. Umbes selline nagu mul oli, kui olin 12-aastane.

Mis juhtus hiljem

Kui kuuajane suhkrukeeld oli läbi, otsustasin kooki süüa. Kuna šokolaadikook on mu lemmik, ei suutnud sellele vastu panna ja sõin isukalt. Asi kulmineerus sellega, et sõin iga päev midagi magusat. Mitte ohtralt ja lademetes, aga mõne jäätise, mõne kommi või midagi muud magusat pistsin ikka suhu.

Tundsin suurt pettumust. Mitte ainult seetõttu, et näonahk läks jälle hullemaks. Pigem sellepärast, et kuidas saad endale peale õhtusööki keelata tüki kooki? Et siis rohkem maiustusi mu elus pole? Ei šokolaadile? Igaveseks?

Mida teha?

Kuna maiustusteta elamine ei tulnud minu jaoks kõne alla, otsustasin, et leian lahenduse, mis ei mõjuta mu näonahka ega ärrita kõhtu. Avastasin, et kui küpsetan datlitega ja banaanidega, saan sama magusad magustoidud nagu valge suhkruga valmistades. Lisasin sinna ka kakaod.

Aja jooksul mõistsin, et suhkrused maiustused pole seda väärt. Need ärritavad nahka ja kõhtu. Muudavad tüsedaks, rikuvad näonaha ja kasu pole miskit. Niisiis olen õnnelik, et tegin enda jaoks avastuse eelmise aasta alguses suvalise lubaduse andmisega.