Kokaraamat kannab nime "Together: Our Community Cookbook" ja selles on 50 retsepti naistelt, kes kuuluvad Grenfelli kommuuni. Kokaraamatu mõte on tähistada ka ühtekuuluvust ja anda seeläbi märku, et söögitegemine toob inimesi kokku ning ühendab neid. Mida rohkem naised kokkasid, seda rohkem levis selle grupi, mis kannab nime The Hubb Community Kitchen, kohta sõna ja sellega liitus üha enam inimesi.

Kommuuni loojateks on naised, kes kogunesid peale Grenfell Toweri tulekahju Al Manaari muslimite keskusesse, kus oli ühisköök. Kööki kasutati toidu valmistamiseks oma perele ja sõpradele, sest kodud olid tulekahju tõttu kasutuskõlbmatud.

Jaanuarikuus külastas kokandushuvilisi ka Meghan Markle. Hiljem käis ta naistel veel mitu korda külas. Raamatu eessõnas kirjutab Markle, et teda inspireeris see, kui innustatud olid need naised kokkamisest ja kuidas söögitegemine liitis inimesed üheks tugevaks kommuuniks.

Kui Markle küsis, kuidas saab ta abiks olla, seoti talle kiiresti põll ümber ja järgmisel hetkel pesi ta juba lõunasöögiks keedetavat riisi. Eriti hästi jäid Markle'ile meelde köögis olevad lõhnad. "Tundsin köögis olles kohe selle kohaga ühendust. See on naiste jaoks justkui koht, kus nad saavad naerda, leinata, nutta ja koos süüa teha. See on koht, kus omavahel sulavad erinevad kultuurilised erinevused üheks ja kus ollakse sama katuse all. Kõik taandub lihtsusele: soovile teineteise eest hoolitseda ja suhelda läbi toidu," kirjutab Markle.

Raamatus leidub retsepte Euroopast, Lähis-Idast, Põhja-Aafrikast ja Vahemere äärest. Raamatumüügist saadavat raha kasutatakse Hubb Community Kitchen'i hoidmiseks.

Allikas: theguardian.com