Millise paastuga täpselt tegu oli?
Võtsin ette viiepäevase veepaastu. See tähendas, et viie päeva jooksul ei tarbinud ma mitte ühtegi kalorit, ainult joogivett ja Himaalaja soola.

Kuidas see idee tekkis?
Juba pikemalt tundsin kõhus puhitust, pinget ja ebamugavust. See tunne võib olla seotud reisimise ja ebakorrektse söömisega, kuid ka talumatusega teatud toiduainete vastu. Tahtsin võtta ette paastu ja seejärel väga rangelt nädala kaupa üha rohkem toiduaineid oma dieedile lisama hakata. Eesmärk oli eelkõige enda keha tundma õppida ning aru saada, millest puhitus tekkida võis.

Kuidas paastumine sinu kehale mõjus?
Mina kaotasin viiepäevase paastuga neli kilogrammi. Olin muidugi juba enne paastu suhteliselt kõhna, kuid sellist kaalulangust ei osanud ma küll oodata. Lisaks on paastumisel kehale mitmeid kasulikke omadusi - haistmine ja nägemine paranesid tunduvalt.

Sa ei söönud viis päeva. Millised on sellise paastuga seonduvad ohud?
Ohte on mitmeid ning paastumist ei soovitata näiteks väga tõsiste terviseprobleemide korral. Minu kogemus oli suhteliselt ohutu - tajusin madalat vererõhku ning peapööritusi püsti tõustes. Puudusid õnneks peavalud, rahutu uni, halb hingeõhk ja muud võimalikud sümptomid.

Millised olid peamised raskused?
Kõige raskem on püsida aktiivselt igapäeva toimetuste juures nii, et söögile ei mõtleks. Samas viibisin paastu ajal tihti inimestega, kes sõid ning käisin ka paar korda seltskonnaga kaasas isegi restoranis. Mittesöömine raskusi ei valmistanud. Kui tahta oma keha juures siiralt midagi muuta, siis ei tohiks siinkohal raskusi tulla.

Võid kindlalt öelda, et ei libastunud kordagi?
Sajaprotsendiliselt ei libastunud ma kordagi, kuid nägin mitmeid kordi õudusunenägusid, kuidas ma kogemata midagi sõin. Samamoodi, olles praegu ainult taimse dieedi peal, näen unes, kuidas söön suhkrut ja kommi. See on huvitav, kuidas inimese psüühika töötab.

Said kokkuvõtteks paastumisega hakkama?
Sain ilusti hakkama ning soovitan seda julgelt vähemalt korra aastas.

Milline oli lõplik tulemus?
Kehas on hetkel palju rohkem energiat, vajan und vähem ning olen palju teadlikum sellest, kuidas minu keha ja meel koostööd teevad. Ka on muutunud minu suhtumine toidu osas - võtan seda kui kütust, mis mul elada aitab ning teadvustan, et vastavalt kütuse kvaliteedile töötab ka süsteem.

Juhani paast algas laupäeval, 16.veebruaril ning lõppes täpselt viis päeva hiljem. Lisaks muutustele kehas tunnistas ta, et esimene hommikusöök peale paastu maitses kümneid kordi paremini kui eales varem.