"Muusikast siis või nagu kohalik lavamanager ütleb: ready, steady, everybody, 5.4.3.2.1 go…" kirjeldab Putting oma ülimalt intensiivset tööpäeva fotograafina, mille lõppedes on ainus soov voodi ja silmatilgad.

Igale riigile anti täna 20 minutit. Selle jooksul peab paika ja arvutisse programmeeritud saama kogu valguse, heli, graafika ja kaameratöö. Kaameraid, mis laval esinejaid püüab, on kokku 17. Kaks suurt telekskoopkraanat, üks lae all lendav “ämblik”, üks robot raudteel, üks robot raudteel keskel rahva sees ja üks taga raudteel saali teises otsas, lisaks siis erinevad mehitatud kaamerad stedikaamerast lae alla riputatuni.

Valguskahureid juhitakse ka hoopis kusagilt lava tagant. Enam pole mehi korvtoolides lae all, nüüd on hoopis ruum, kus reas motikalenksud, kui nii võib öelda, ja läbi valgusoptiliste kaablite liigub iga valgusoperaatori liigutus lae all olevate lampideni, mis artisti laval valgusega silitavad.
Teletehnikamaailma olümpiamängud, kui nii öelda saab ja tohib.

Omamoodi spordiks võib pidada seda kolme minutit, kus laulja peab 200 miljoni televaataja südame võitma - tehke järele, kui suudate. Spordile, F1 vormelimaailmale sarnane on siin ka see kiirus, kuidas laval vahetuvad ekraanid, vajalikud rekvisiidid. Selleks on lugude vahel aega tiimil 35 sekundit. Ekraanid peale, juhtmed, signaal, laul. Siis see kõik uuesti maha, uue artisti asjad peale ja nii kuni laulude lõpuni. Nagu laulmist, harjutatakse sedagi eelnevalt - mõned harjutavad siin vahel keerulisemate esinejate dekoratsioonidega poole ööni. Maha, peale, maha, peale, maha… ja päeva lõpuks otsad kokku.

Siin siis tänane päev, mis minusuguse valdavalt vabal ajal jazzi kuulava inimese poolt kirja pandud.Kirjeldan oma tööd, kui piltnik, kes peab hetki tabama, kas on kerge, raske, võimatu ja lisan oma mõtteid ja nippe. Kasutan pildistamiseks siin Canon 1 D X Mark II kaamerat, mille läbisõit (piltide arv ehk nagu kilometraaž autol) 303 000 kaadrit. Hea kaamera on, aus ja usaldusväärne kaaslane. Mis läbi selle paistis ka?

Küpros


Esinemiselt ja olemiselt veidi Britney Spearsi meenutav neiu võtab laval juba paljunähtud kehapoose, näitab ennast eest ja tagant (on ka, mida näidata), muusika on Vahemerelikult veidi reggeton-rütmiga ja kuum. Ei midagi erilist, meelde ei jää. Oleks nagu enne nähtud, kuuldud asi. Pildistada hea, sest on, mida kaadrisse püüda ja ka liikumine võimaldab erinevaid kaadreid püüda.

Montenegro


Muusikaline grupp, üleni valges, siin paljud valgete riietega ja teha pilti nii, et inimene on ilus valges, et taust, kus LED-ekraanid, et see kõik kenasti kokku sulaks... see on raske ülesanne ka piltniku jaoks, aga muusika... no ei jää meelde see viis, aga noh, eks ole ka aega see meelde jätta veel siin. Pilti teha veidi keeruline, sest soliste on mitu ja nad tuterdavad laval laiali. Koreograafiaga peaksid nad küll rohkem tööd tegema.

Eurovision 2019 9.mai 2019

Soome


Nahktagistatud diskorokimees, rohkem nagu siiski EDM, tõmbab korralikult hääle pikaks, taustatantsija teeb koostööd lavagraafikaga, mis näitab teda ka vee all olevana. See laul jääb kummitama in my head, nagu kõlavad ka laulusõnad. Pildistamiseks hea olla lava keskel, kui härra tuleb kaameraga flirtima. Siis saab ka tausta ja muud pildile. Ta muide ei liigugi suurele lavale, vaid seal väänleb tantsutüdruk.

Poola


Kui ühel aastal oli seda riiki esindamas megaseksikate naiste kooslus, siis seekord oleks nagu toimunud ajas edasiminek. Nüüd on laval kamp looritatud naisi, kes taaskord rahvariietes midagi kõvahäälselt selgeks teha üritavad - ei oska jälle öelda, kas on hea või halb. Pildistada kerge, sest liikumist ei ole väga ja emotsioone samuti suurt mitte. Värviline kooslus koos taustaga. Lugu algab ja lõpeb lava keskel. Tõstavad paar korda käsi ülesse.

Eurovision 2019 9.mai 2019

Eurovision 2019 9.mai 2019

Sloveenia


Poiss ja tüdruk ja jälle valge riietus, aga sedakord täiesti null liikumist. Tibake uniseks tõmbab seda lugu kuulates, aga kindlasti on ka sellel lugulaulul tuhandeid tulihingelisi fänne. "Ei jää magama, ei jää,..ei jäää…" Tüdruk ei näita emotsioone ja kaamerasse on teda väga kerge selles mõttes püüda. Ei liigu üldse. Seisavad kogu loo ajal lava keskel.

Tšehhi


Nüüd ärkasin ülesse, tore, positiivne lauluke, tüüpe ka hea pildile püüda... saab emotsioone. Pildistada ka lahe, sest solist kargab laval ringi ja võtab poose. Tegevus lava keskel ja veidi ka ette. Lahe lugu. Kargab mööda pillimehi ja liigub ning suhtleb kaameratega.

Eurovision 2019 9.mai 2019
Eurovision 2019 9.mai 2019


Ungari


See vana on juba mitmes kord Eurovisionil. Lugu ise kurvavõitu, aga pilti teha on mugav. Hea valgus ja emotsiooniderikas nägu ja ta ei rabele laval palju, lava paremas osas, liigub lõpus keskele. Pilt töötab koos taustagraafikaga ja valgusega. Ungarikeelne, kuid jääb meelde.

Valgevene


Tüdruk ja võimlejad/tantsijad... Pildistada hea, sest on variatsiooni, Liigub mööda lava keskosa, lõpuks tuleb ette. Tantsijad kargavad saltosid, põnevad pildid tulevad. Püro laseb tuld ja suitsu. Lugu ise kipub meelde jääma. Tempokas ja raadiosõbralik lugu. Jälle valges.

Eurovision 2019 9.mai 2019

Serbia


Pika kleidisabaga ja paljastava lõhikuga naisterahvas. Kurb Serbia viis, aga koos valguse ja graafikaga täitsa okei pildistada. Seisab lava keskel. Liikumist suurt pole, emotsioonid on kõik laulja näos, kehas ja käte liikumises. Ei jää meelde.

Belgia


Noor poiss kahe trummariga. Laulab ilusti, aga liigutused ei ole väga vabad. Tegevus vaid lava keskel, kuigi minu meelest võiks ta ringi karata. Pilte teha lihtne, vehib veidi kätega ja siit tekibki erisus. Suitsu lastakse. Lugu ise selline, noh jääb meelde, aga mitte kauaks.

Eurovision 2019 9.mai 2019

Georgia


Mehed mustas, lava keskel laulavad raske laul, aga kindlasti suure sõnumiga. Solist liigub lava tagumisest osast keskele. Enamjaolt keerleb ümber oma telje. Emotsioonid näos ja vasakus käes.Tulemotiiiv taustal. Graafika hästi dramaatiline. Pürot kah.

Austraalia


Kolm naist teivaste otsas. Solist keskel. Visuaalselt lahe ja väljakutsuv pildistada. Saab valguse ja graafikaga koostööd teha. Teivas paindub. "Mad Maxi" film meenub kohe. Lugu ise jääb isegi meelde. Korraks.

Eurovision 2019 9.mai 2019

Eurovision 2019 9.mai 2019

Island


Rammstein? Visuaalselt väga lahe, saab heas mõttes hulle pilte, emotsiooni rohkem kui mälukaardil ruumi. Lahe lugu - sado-maso värk, kostüümid kompavad tundlikemate visuaalnärvi taluvuspiire. Keegi saab puurist välja. Püro kah. Sellega nad seal Islandil siis tegelevadki lisaks vismaliste nautimisele. Kõva aplaus kostub sellele saalist.

Eesti


Victor Crone on lavale sündinud. Suhtleb kaameratega, mingit närvi pole vähemalt näiliselt sees. Täidab lava. Graafika väga silma ei karga. Hea ja mõnus pildistada. Kuidas otsesaates välja kukub see AR (liitreaalsus ehk Augmented Reality) eks ole näha. Omadele hoian pöialt. Rahvas aplodeeris, nagu ka teistele.


Portugal


Minu jaoks veidi selline imelik muusika, rohelised mehikesed, plastmasshabe, seisavad aga visuaalselt pildimaterjalina hea. Muusika kohta, ei oska midagi öelda. Liigub vähe. Graafika punane. Aplaus.