Alustame lihtsamast küsimusest. Küsitakse, milline on Kurgja maanteesillal üle Pärnu jõe autole seatud raskuspiirang? Tavalise tekstiotsinguga on vastust leida väga raske. Samas internetis saab virtuaalselt pea igale poole “reisida” Google Streetview abil ning selleks tuleb otsida Google Mapsi rakenduses üles Kurgja maanteesild ning seejärel lülituda streetview-vaatesse ning sealt on kohe näha, et autodele on seatud massipiirang 25 tonni.

Ühes varasemas mängus oli järgmine küsimus üks kõige raskematest – ainult kaks meeskonda jõudsid õige vastuseni.

Küsimus kõlas:
Millise paavst Innocentius III-ga kohtunud ja temalt raha saanud ajaloolise tegelasega sama nime kannab piirkond saarel, mille rahvuslilleks on kollane hibisk?

Vastuste leidmiseks on erinevaid teid – siin üks võimalikest:
Esimese sammuna tuleks paika panna ajastu raamid, milleks on vaja vaadata järele paavst Innocentius III tegutsemisaeg.
Lihtne otsimine annab tulemuseks 1160–1216.

Teine samm võiks olla asukoha otsing, kus võtmesõnaks kollane hibisk.
Eestikeelsed kollase hibiski otsivasted viivad meid saareriigi Malaisiani. See on siiski eksitee, sest samast otsingust tuleb ka välja, et Malaisia rahvustaim on rooshibisk.

Kuidas otsingut parendada?
Üks võimalus on teha ingliskeelne päring – yellow hibiscus’e kohta.
Selle viis esimest vastet viitavad selgelt Hawaiile.
Kui nüüd järgmise sammuna visata Google Mapsis pilk peale Hawaii saartele, siis kõige suurema saare kõrval asuval Maui saarel hakkab ühena esimestest kohanimedest ilma märkimisväärselt suumimata silma Kaupo nimeline koht.
Kui siin ajastu ja taust kokku viia, siis võiks tulla liivlaste vanema Kaupo peale.

Tasuks ka kontrollida üle, kas Kaupo on kohtunud paavstiga. Võib otsida à la “Kaupo met pope” ja tulebki välja nii eesti- kui ingliskeelses otsingus, et Kaupo on kohtunud paavstiga. Eesti otsingutes domineerib küll Kaupo Karelsoni võimas kohtumine paavstiga, kui tagapool võib leida ka liivlaste Kaupo kohta sellise info.

Täiesti võimalik, et kaks õigesti vastanut jõudsid vastuseni mõnda teist teed pidi ja siinkohal kutsun üles neid jagama oma kogemust.
Loodame, et saite pisut inspiratsiooni panemaks kokku oma meeskonda Delfi Nutiturniiriks.

Tundus põnev ja soovid täpsemalt teada, kuidas osaleda?
Mine delfi.ee/nutiturniir ja loe lähemalt.

Mängu platvormi pakkujaks ja sisu tootjaks on Meeskonnatreeningute Agentuur MAD.