ERR on väga hoolsalt oma ajalugu kajastanud. Nende kodulehel on kirjas, mis tol ajaloolisel päeval 65 aastat tagasi juhtus.

Esimene ametlik proovisaade kestis 2 tundi ja 35 minutit. Telesaateks määratud Raadiomaja (Kreutzwaldi t. 14) teine stuudio polnud veel valmis. Esimene telesaade levis ringhäälingu 8. stuudio kõrvaltoast. Toimetaja oli Veera Kononova, režissöör Leo Martin ja operaator Inno Varandi.

Televisiooni esimene toimetaja, Eesti Raadio endine töötaja Veera Kononova meenutas Hillar Peepi ETV ajaloo blogis esimest ametlikult väljakuulutatud proovisaatepäeva nii: "Oli väga pidulik, kõik sulas ühte Eesti NSV 15. aastapäevaga ja laulupeoga. Ilm oli ilus, päikesepaisteline, kuid seda polnud aega tähele panna."

"Esimese saatepäeva teadustajad olid Ofelia Mikk (eesti keeles) ja Zinaida Madissova (vene keeles). Nad tervitasid ja teatasid, et alustame proovisaadetega. Mina kirjutasin kõik tekstid. Arutasin Leo Martiniga läbi ja panin kahes keeles kirja. Sekeldusi oli sellega, et masinakirjutajat ei olnud."

Kononova jätkas: " Esimesel saatepäeval olime kõik režiipuldis. Kui saade lõppes, tõusime kergendatult ohates püsti. Tänasime vastastikku üksteist. Kallistasime. Aga puldi aparatuur monteeriti maha. Olid mingisugused vead, mida meie muidugi ei märganud."

Akiva Zelmanov meenutas esimest diktoritesti: Tallinna televisioonimast on kõige kõrgem ehitus Baltikumis – 192 m ja kaalub 200 tonni, et on arvestatud kohalike tuuliste ilmadega ja lisatud täiendav jäikusevaru ja et sillad saatjate toitekaablitele valmistati Tallinna masinatehases.

Proovisaate järel alustasid kell pool kaheksa, pärast avamarssi teadustajad Ofelia Mikk ja Zinaida Madissova esimest saatepäeva. Kõigepealt tehti eesti ja vene keeles lühike ülevaade Tallinna Telekeskuse (kaugnägemiskeskuse) valmimisest. Seejärel näidati ringvaadet "Nõukogude Eesti" nr. 18 ja 1955. aastal valminud eesti mängufilmi "Andruse õnn" (film jooksis samal nädalal ka viies Tallinna kinos). Seejärel esines Gustav Ernesaks, kes rääkis laulupeo ettevalmistamisest. Koor laulis "Tuljakut".

Esimese telesaate tunnistajateks olid 238 teleriomanikku.

Saatepäeva tehnilised vead on täpselt fikseeritud: 5 sek. rea ebastabiilne sünkroniseerimine, 7 sek. pildisignaali katkestust, helipraaki 1 sek., tehniline seisak 15 sek., kaamera 2 sek. kaadris.