Raamat "Finding Freedom: Harry and Meghan and the Making of a Modern Royal Family ("Vabadust leides: Harry ja Meghan ning nüüdisaegse kuningliku pere sünd")" just Harry ja Meghani elust ja nende ümber käinud skandaalidest räägibki, kirjutab USA Today.

Raamatus on Meghani ja Harry salajased sõnumid teineteisele ning hertsoginna mõtted ja arvamused nii mõnelgi teemal. USA Today usub, et raamat on kuidagi kirjutad Harry ja Meghani abile toetudes, isegi, kui see oli kaudne.

Raamatu autorid on ajakirjanikud Omid Scobie ja Carolyn Durand, kelle sõnul kirjutati see sadadele allikatele toetudes. Enamus nendest ei ole nimeliselt välja toodud.

CNNi kuningliku pere teemade korrespondent Victoria Arbiter usub, et raamatu koostamisel kasutati paljude Harry ja Meghani sõprade abi. Arvestades, kui lojaalsed nad teineteisele on, siis vaevalt keegi nende sõpradest otsustas ilma nõusolekuta ajakirjanikega rääkida.

Raamatus kajastatakse Harry (35) ja Meghan (39) suhet teineteise, kunigliku pere, Briti meedia ja avalikkusega. Paarikese algus kuningliku pere juures oli paljulubav ning nad oleksid võinud paljuski tuhat aastat valitsenud monarhia juures muuta, aga Harry ja Meghan otsustasid hoopis Põhja-Ameerikasse pageda, jättes maha ängi ja tülid lähedastega.

Raamatus kummutatakse ka mitmeid müüte. Meghan Markle ei pannud pulmakleidi valimisel Katherine'i nutma ega ole paar ka kuidagi sõjajalal, nagu meedia arvab neid olevat.

Vendade Williami ja Harry stressi põhjused

Kui Harry perekonnale Meghanit tutvustas, ütles vanem vend William: "Võta nii palju aega, kui sa vajad, et seda tüdrukut tundma õppida." Harry aga suhtus venna nõuandesse kriitiliselt, arvates, et vend peab teda ikka liialt lapsikuks.

Harry oli venna peale äärmiselt pahane ning nad ei rääkinud omavahel. Nende viimane kohtumine oli Westminsiter Abbeys, mil tähistati liiduriikide päeva. Üritusel ajal vaatasid William ja Kate vaevu Harry ja Meghani poole ega tervitanud teineteist.

Epideemia ajal hakkasid vennad uuesti videokõnede ajal suhtlema. Harry ütles, et ta on venna jaoks alati olemas, aga elavad nüüd siiski mõlemad täiesti teist elu.

Meghan ei mõista kuningliku elu piiratust

Isegi enne 2018. aasta mais abiellumist oli endisel telenäitlejal Meghan Markle'il raske mõista, kuidas kuningliku pere nõunikud ja abid pidevalt nende elu kontrollisid.

Mõned nendest ei olnud Meghani fännid. Üks kõrgel kohal olev abi olla öelnud, et Meghanis on midagi, mida ta ei usalda. Teine oli hertsoginnat nimetanud Harry show-daamiks. Need jutud jõudsid ringiga Harryni, kes oli kommentaaride pärast maruvihane.

Kuninglikus peres on teatud hierarhia ja traditsioonid, et kuningliku pere liikmed avalikult poliitika teemal sõna ei võta. Meghan aga läks sellele vastu, kui võttis sõna naiste jõustamise teemal.

Lisaks ei meeldinud paarile kuningliku pere pressiosakond, kes liikus negatiivset kajastust kommenteerides liialt aeglaselt. Kui pressiosakond eelistas neid mitte kommenteerida, siis Meghan ja Harry tahtsid olla rohkem probleemi ennetavad, astudes negatiivsusele enne vastu kui midagi avalikuks sai.

Kas Meghan langes rassismi ohvriks?

Raamat kajastab detailselt ka rassistliku rünnakut, mille ohvriks Meghan sotsiaalmeedias langes. Meghan on esimene segarassist varem lahutanud endine näitleja, kes Briti kuninglikku perekonda abiellunud. Briti moenõukogu pidu ühel hetkel oma Instagramist eemaldama pildi, kus Meghan kandis musta küünelakki, kui hertsoginna langes rassistlike kommentaaride küüsi.

Autorid väidavad ka, et tabloididel polnud mingit põhjust viitada Meghanile kui tüdrukule "Straight Outta Compton" (Compton on Los Angelese piirkond, kus elavad peamiselt mustanahalised ja kus domineerivad kohalikud jõugud) ja tema emale "rastapatsides daamile, kes elab vaeses linnaosas".

Rassism Ühendkuningriigis on seotud "briti" definitsiooniga, mis tähendab seal sündimist ja olemaks valgenahaline. Idee sellest, et mitte-valgenahaline kolib Windsori lossi, häiris paljusid.

Kui üks kuningliku pere liige ilmus jõuluõhtusöögile, kandes rinnas rassistliku konnotatsiooniga prossi, imestas Meghan, kas uus olukord ei ole kõikidele liikmetele piisavalt selgeks tehtud.

Kuidas raamatu autorid teadsid, mida Meghan mõtles, nad ei selgita.

Kas Meghan langes anti-amerikanismi ohvriks?

Brittite kinnisuse ja ameerikaliku avatuse kokkupõrge oli peaaegu sama toksiline.

Raamatus kirjeldatakse, kuidas mitmed abid olid Meghani osas eelarvamuslikud, kuna ta oli ameeriklane ja liiga otsekohene. Tema ameerikalik otsekohene tool tekkitas hõõrdumist. Võimalikke probleeme ennustati juba siis, kui oli teada, et ameeriklasest näitleja liitub kuningliku perega.

Eesootavad pulmad ja probleem Meghan

Raamatus räägitakse detailselt Meghani suhtes isaga ning sellest, kuidas tabloidid maksid tema poolõdedele/-vendadele raha negatiivsete kommentaaride tegemise eest.

Vahepeal läks lahti tõeline maania, kus kõiksugused Meghani sugulased tema oss sõna võtsid, vahet pole, kui kaugelt neil tegelikult sugulussidemed perega olid.

Telesaade "Good Morning Britain" lennutas kohale isegi Meghani poolvenna eksnaise, keda hertsoginna ise vaevalt tundis. Vahet pole, kas info, mida väljastati vastas tõele või mitte, avalikkus oli näljane info järele ja meedia seda muudkui tootis.

Raamatus tsiteeritakse kirja, mille Meghan oma isale Thomasele kohe pärast pulmi (Thomas seal terviseprobleemide tõttu ei käinud) saatis. Kuna Mail on Sunday avaldas kirja, on Meghan läinud väljaande vastu privaatsusriive tõttu kohtusse.

Viimased päevad ja lahkumine

Raamatu viimases osas kajastatakse Harry ja Meghani kaootilist ja äärmiselt rutakat lahkumist kuningliku pere juurest. Mitmed kuningliku pere nõunikud leidsid, et see, kuidas Harry ja Meghan otsustasid seda teha, sellega käituti lugupidamatult kuninganna Elizabeth II vastu, kellel oli viimane sõna nende lahkumise osas.

Raamat väidab, et Meghan ja Harry olid sunnitud kiirendatud korras lahkumise teatavaks tegema, kuna kardeti, et ebalojaalsed nõunikud ja abid lekitavad selle ajakirjandusele. Küll aga sõnab üks seeniortöötaja, et Harry ja Meghan oleksid saanud rohkem, mida nad soovisid, kui nad oleksid väärikamalt käitunud.