Tänavu aprillis möödus 31 aastat ühe küllaltki rahumeelse protesti - Laulva Revolutsiooni - algusest Nõukogude võimu vastu. Eestlaste ajalooline ülestõus on asumas inspireerima inimesi ka ookeani taga.

Eestlaste ainulaadne vabadusele pürgimise lugu haaras kuulsa Broadway produtsenti Tony Spinosa tähelepanu jäägitult: „Esimest korda Tallinna saabudes kuulsin ma mitmeid lugusid laulvast revolutsioonist. See inspireeris mind kirjutama muusikali, mis võiks olla näiteks kogu maailmale vaiksest vastupanuliikumisest ja laulmise rollist demokraatlikus maailmas. Mind võlus see, kui tähtis on eestlaste jaoks läbi ajaloo olnud muusika võim.“ Laulva Revolutsiooni erakordsus innustaski Spinosat lugu endaga ookeani taha viima, et seda ka Broadway lavalaudadel esitleda. Peale nelja aasta pikkust uurimustööd on produktsioon valmis esimesi lugusid esitlema kuulajaskonnale New Yorgis. „On täiesti hämmastav, mil viisil 80ndatel eestlased protestisid kohaliku võimu vastu. Meil, ameeriklastel, on tänases USA ühiskonnas eestlastelt väga palju õppida.“ kinnitab ta.

Projektis lööb kaasa ka New Yorgis elav eestlasest brändijuht Valev Laube, kelle firma The VL Studios tegeleb muusikali turundusliku poolega: „Selle muusikali projekti puhul on kindlasti tegemist ühe suurima Eesti kultuuri ekspordi üritusega. Kui Laulva Revolutsiooni muusikal jõuaks Broadway lavadele, siis oleks tegemist eestlaste jaoks ühe suurima saavutusega siin New Yorgis kui ka üldse kogu maailmas, sest tihtipeale on just Broadway lavad inspiratsiooniks teatriproduktsiooni firmadele üle maailma.“