Mis puudutab naturaalseid suhkruid, mida sisaldavad puu-ja juurviljad, siis on nende tarbimine igati teretulnud. Probleem saab alguse aga sellest, kui tarbitakse soovitatavast kogusest rohkem lisatud suhkrut, mida leidub paljudes toiduainetes ja magusates jookides. Me võime seda küll endale teadvustada, kuid sellegipoolest on teinekord üsna raske seda mõnusat saiakest või suus sulavat šokolaadi käest panna...

Selleks, et järgmisel korral oleks poes rohkem motivatsiooni maiustuste leti juurest väärikalt edasi kõndida, toome teieni üheksa põhjust, miks nüüd oleks tõepoolest aeg salakavala suhkruga kindlad piirid paika panna!

1. Energivarud suurenevad

Suhkrusisaldusega toodete tarbimine tõstab küll hetkeks energiataset, kuid tegelikult viib see pikas perspektiivis üldise energiataseme madalale, muutes sind väsinuks ja kiiresti ärrituvaks. Lisaks sellele mõjutab liigne suhkru tarbimine aju, närve, seedesüsteemi ja lihaseid. Kui organism ei saa täisväärtuslikke ja tervislikke toitaineid, on tulemuseks kurnatud keha ning vaim.

2. Kehakaal langeb

Suhkru söömist võib võrrelda tühjade kalorite sisse ajamisega, mis omakorda soodustab kaalutõusu. Osa kaloreid teisendab organism küll vajaminevaks energiaks, kuid ülejäänud talletub kõik rasvaks.

Paljud teaduslikud uuringud on tõestanud, et suhkru tarbimine on otseselt seotud kaalutõusuga. Suhkruga teadlikult piiri pidamine aitab kaotada lisakilod ja ennetada ülekaaluga seotud terviseprobleeme. Isu magusate toodete järele võib alguses küll suureneda, kui mida rohkem aega edasi läheb, seda lihtsam on edaspidi öelda enesekindlalt „ei“ ahvatlevatele kiusatustele.

3. Väheneb diabeeti haigestumise risk

Suhkru tarbimine soodustab rasva kogunemist ümber maksa, mis omakorda võib viia insuliini resistentsuseni. 2010. aastal läbi viidud uuringu kohaselt on lisaks kaalutõusule magusate toodete söömine seotud otseselt ka 2.tüüpi diabeedi tekkimisega.

Liigset suhkru manustamist võib pidada peamiseks diabeedi põhjustaks. Seega tuleks neil, kellel on geneetiliselt kõrgem risk diabeeti haigestuda, väga teadlikult ja hoolikalt enda toidumenüüd valida.

4. Suuhügieen paraneb

Suhkur ja kehv suuhügieen käivad paraku käsikäes. Juhul, kui süüa palju magusat samal ajal hammaste eest mitte hoolt kandes, võivad tagajärjed olla üsna kurvad. Olgugi, et paljud suus leiduvad bakterid on organismile kasulikud, toituvad osad neist siiski suhkrust, moodustades seeläbi happeid, mis omakorda võivad hävitada hambaemaili. Tagajärjeks võivad olla õõnsused hammastes, millega kaasneb hambavalu ja välistatud pole ka hambast ilma jäämine, kui õigeaegselt ravi ei saada.

5. Unekvaliteet muutub paremaks

Maiustustega piiri pidamine aitab säilitada veresuhkru taset ja suurendada serotoniini taset ajus, mis omakorda paneb aluse sügavale ja kvaliteetsele unele. Kõrge suhrkusisaldusega toodete tarbimine mõjutab veresuhkru taset, mis võib viia neerupealiste kurnatuseni. See aga langetab väga tugevalt unekvaliteeti.

Samuti pärsib suhkur oreksiini ehk virgutava toimega hormooni aktiivsust, mis aitab reguleerida keha energiataset ja söögiisu. Liigne suhkru manustamine viib kõrge glükoositasemeni vereringes, mis pärsib oreksiini aktiivsust ajus.

Selleks, et täisväärtuslikku und nautida, tuleks vähem maiustusi süüa ning uued energiavarud, mis sulle osaks saavad, võivad sind lausa üllatada!

6. Vererõhu ja kolesterooli tase langeb

Minimaalne suhkru tarbimine paneb aluse tervele südamele, mis omakorda aitab stabiilselt madalal hoida vererõhku ja kolesterooli taset.

Väga kõrge suhkrusisaldus organismis tõstab insuliini taset, mille tulemuseks on sümpaatilise närvisüsteemi aktiveerumine. Seetõttu kõrgeneb ka vererõhk ja kiireneb südametöö. Väga kõrge vererõhk koormab südant ja veresooni, mis pikas perspektiivis kahjustab kogu vereringet. Tagajärjeks võivad olla erinevad südamehaigused, südameinfarkt või insult.

7. Ajutegevus püsib teravana

Olgugi, et üks mahlane šokolaaditahvel võib hetkeks sinu mõttetööle kaasa aidata, ei mõju liigne suhkru tarbimine pikas perspektiivis ajutegevusele siiski hästi. Suhkru manustamine suurtes kogustes kahjustab kognitiivseid funktsioone. Samuti väheneb kehas valgutase, mis on vajalik mälu ja reageerimisvõime normaalseks funktsioneerimiseks.

Lisaks sellele on liigne suhkru tarbimine otseselt seotud kehva unekvaliteediga, mis omakorda mõjutab väga tugevalt mõttetöö võimekust. Tulemuseks on kehv tähelepanuvõime, nõrgenenud mälu ja teised kognitiivsed probleemid.

8. Meeleolu paraneb

Ärevus, kiire ärrituvus, tuju kõikumised ning isegi depressioon- kõik see võib olla liigse suhkru tarbimise tulemus. 2009. aastal läbi viidud uuringu kohaselt oli inimestel, kes tarbisid palju töödeldud toitu, mis sisaldavad suurtes kogustes küllastunud rasvu, suhkrut ja soola, suurenenud risk haigestuda depressiooni võrreldes nendega, kes toitusid tervislikult.

Selleks, et tuju paremaks muutuks, ära jää lootma maiustuste peale, vaid püüa juba ennetades vältida meeleolu kõikumisi suhkrutoodete tarbimist vähendades.

9. Naha vananemine aeglustub

Maiustuste söömine võib kiirendada naha vananemisprotsessi, muutes selle tuhmiks ja kuivaks. Teadupoolest on aga kuiv nahk otseselt seotud kortsude tekkega. Suhkru söömisega kaasneb protsess nimega glükeerimine, mis tähendab seda, et suhkur kahjustab valke nagu kollageen ja elastiin. Need valgud on aga vajalikud selleks, et hoida nahka sileda ja paindlikuna. Kahjustunud kollageen ja elastiin suurendab kortsude teket.
Samuti väheneb kõrge veresuhkru tõttu nahka kaitsvate antioksüdantide võimekus, muutes sind rohkem vastuvõtlikumaks päikese kahjuliku mõju suhtes.

Kui soovid aga siiski midagi mahlakat ja magusat põske pista ning hindad kõrgelt veatut ja nooruslikku nahka, siis just puuviljad on need, mida tarbima peaksid!