Teadlikkus arhetüüpidest aitab meil paremini mõista nii ennast kui ka oma lähedasi, muutes koeksisteerimise meeldivamaks. Enese ja oma loomuse tundmine annab sügava sisemise väe-jõu elada täisväärtuslikku ja rikast elu täis sädemeid ja kirge, kasutades seejuures ära oma tugevusi ja kehvematel aegadel aitab silma peal hoida oma nõrkustel.

Artiklis tuleb juttu tule-, vee-, õhu- ja kristall-elemenditest. Selleks, et elada suurepärast elu, tuleks püüelda tasakaaluka elu poole ning seetõttu tuleb palju juttu ka sellest, kuidas elementide tasakaalutust ära tunda. See on segu joogafilosoofiast, ajurveeda toitumispõhimõtetest ning idamaisest lähenemisest inimesele kui tervikule, milles keha ja vaim on ühte põimunud.

Milline ürgne element iseloomustab Sind kõige rohkem? Kas stabiilne ja rahulik kristall või hoopis kirglikult lõõmav tuli, kannatlikult voolav vesi või mängleva kergusega liikuv õhk?

Shutterstock

Element: tuli
Number: 1
Värv: punane
Kujund: kera
Planeet: Päike
Metall: kuld

Tuli on kaudselt seotud meheliku energiaga. Inimest, keda juhib tuli, iseloomustab kirglikkus, initsiatiivikus, iseseisvus, julgus ja kõrge eneseväärikus juhituna auahnusest. Hüplev nagu leek, on ka seda tüüpi inimese ümberlülitumisvõime hea. Samuti on ta ettevõtlik ja leidlik.

Tule elemendist juhitud inimene teab, mida ta elult tahab ja ei karda seda endale nõuda, olles seejuures hea juht, motiveerija ja kõnemeister. Teda on õnnistatud hea keskendumisvõime ja süstematiseerimisoskusega. Ta on suurepärane uute protsesside algataja, seega kui leiad end päevast päeva unistamas, samal ajal suutmata end motiveerida või leidmata julgust plaane reaalselt ellu viia, on soovitav teadlikult veidi tuleenergiat enda ellu lisada. Selleks sobib päikese käes viibimine, vürtsikate toitude tarbimine või lõkke ääres olemine.

Hoolimata tule elemendi positiivsetest omadustest, on tal ka oma negatiivne pool. Nimelt on oht muutuda liiga impulsiivseks, äkiliseks ja kontrollivaks, sest mõnikord võib kaine mõistus kireleegi ja emotsioonide varju jääda. Rohkem tuleks tähelepanu pöörata kallitele inimestele enda kõrval, sest teatavasti on igal läbimõtlemata teol ja sõnal, mis emotsioonide ajendil ilmavalgust näeb, oma tagajärg. „Kuidas mina tahan“, „mida mina tahan“ ja „ kuidas mina iseseisvalt probleeme lahendan“ ei tohiks olla ainsad küsimused, mida endalt enne tegutsema asumist küsida.

Samuti on tule elemendi all sündinud inimesel oht muutuda oma tegevuses pealiskaudseks, olla ülemäära kriitiline nii enda kui oma lähedaste suhtes ning tunda end kõige selle juures läbipõlenuna. Liigset tulisust võivad kõrvaltvaatajad aga pidada agressiivsuseks ja egoismiks.
Naised, kelles domineerib tule-element liiga intensiivselt või kellel on see lihtsalt tasakaalust väljas, võivad leida end keerulisest paarisuhtest, sest mehel on keeruline leida oma funktsiooni ülimalt tulise naise kõrval. Tuli on ju ürgne mehelik energia, mida naiselik vee element tasakaalustama peaks.

Tervise seisukohalt on tule-element tihedalt seotud vereringe ja südamega. Probleemid ilmnevad juhul, kui tuli on tasakaalust väljas. Eriti tähelepanelik tasuks olla täiskasvanuikka jõudes uut tööelu alustades, mil tule-element võib meis kõigis kergemini uute kohustuste ja konkurentsi varjus lõõmama hakata. Tööaega peaks tasakaalustama puhkuse ja perega veedetud ajaga. Väliselt avalduvad probleemid selliste haiguslike seisunditena nagu ägedad põletikud, palavik ja nahalööbed.
Joogafilosoofia kohaselt aitab tasakaalust väljas tuld taltsutada nii vesi kui ka õhk.

Tarbida tuleks jahutavaid toite, puuvilju, juurvilju, millest eriti hästi sobivad arbuus ja kurk. Samuti aitab metsikut tuld tasakaalukana hoida jahutavas vees ujumas käimine. Konfliktidest, mis ainult „õli tulle juurde valavad“, tuleks teadlikult hoiduda ja teha endale selgeks, et väikeste asjade pärst pole mõtet enesekontrolli kaotada. Vältima peaks teravaid vürtse, alkoholi ja kohvi, kattuvad ju mitmedki alkoholismi sümptomid tule-elemendi tasakaalutuse tunnustega, milleks on agressiivsus, irratsionaalsus, häiritud uni ja ärrituvus.

Hea näitena võib siinkohal tuua paadunud alkohoolikud, kes plastikballooni lembes tuld endas sütitada püüavad. Kaanivad end purju, et siis, ise seejuures püsti seismata, ärbeldes maailma muuta, kõiki teisi kritiseerida ja üleüldse kõrvaltvaataja silmis taaraautomaatide taga „suuri tegusid“ korda saata.

Shutterstock

Element: vesi
Number: 2
Värv: roheline
Kujund: romb
Planeet: Kuu
Metall: hõbe

Vee-element on oma olemuselt naiselik energia. Inimene, kelle elu juhib suures osas vesi, on väga sotsiaalne ja hea mäluga. Kuigi uute asjade omandamine võib tal veidi kauem aega võtta, ei unusta ta õpitut kunagi. Tema elu on äärmiselt stabiilne, hing rahulolev ja kannatlik. Veel on terapeutilised omadused ja samuti on ta kõikidest teistest elementidest kõige mõistvam. Teda on õnnistatud rõõmsa meelelaadi ja emaliku heldusega.

Teatavasti suudab vesi võtta iga vormi sõltuvalt anumast, millesse teda valatakse. Seetõttu on ka antud elemendi all sündinud inimesed imetlusväärsed meeskonnatöötajad, neid jätkub igale poole ning nad oskavad suurepäraselt igasse seltskonda imenduda. Enamuse energiast saavadki nad just sotsiaalsetest situatsioonidest ja inimestelt enda ümber, täpselt nagu kuu saab oma sära päikselt. Seetõttu tuleks ka hoolikalt ja teadlikult tähele panna, kuidas erinevate inimestega suhtlemine isiksusele mõju avaldab.

Vesi oma muutlikkuses, vormivabas konsistentsis ja järelandlikkuses on kõige lihtsamini mõjutatav teiste elementide poolt. Tasakaalutus selliste inimeste puhul avaldub individuaalsuse ja identiteedi kadumises ning julguse puudumises arvamust avaldada. Oht on sulanduda massi ja kaotada ego, samal ajal teadmata, kuhu ning kuidas edasi liikuda.

Suutmatus alustada uusi projekte on vee-elemendi poolt juhitud lepliku ja kannatliku inimese üks suurimaid nõrkusi, niisamuti nagu klammerdumine vanade harjumuste, asjade ja inimeste külge, mis probleemi vaid suurendab. Vee tasakaalutusele vihjab veel ülevoolav emotsionaalsus, mis avaldub rohkete pisarate ja nutuhoogudena. Kaob selgus, julgus ja missiooni tunnetus, mis oma elurada kergemini käia aitaks.

Emaks saamine on iga naise elus aeg, mil vee-element lihtsalt ja loomulikult vähehaaval domineeriva positsiooni võtab, sest laste kasvatamine nõuab palju hoolt, tingimusteta armastust ja kannatlikku meelt. Ema peaks sel ajal eriti hoolega tähelepanu pöörama enda käitumisele, et mitte lastele oma unistusi ja soove peale suruda. Tasakaalust väljas vee-element lämmatab ka last, seda eriti poisslapse puhul, kes hiljem ei pruugi osata oma eluga midagi peale hakata ja kaotab seetõttu sihi. Sellise filosoofia kohaselt peaks mehe elu juhtima tuli, mis siis ülevoolavalt vesise keskkonna tõttu hääbuda võib.

Tervise seisukohalt on vesi seotud kehavedelike ja organitega näiteks põis, veri, neerud, lümf ja lihased. Tasakaalutus väljendub tihti ülekaalus ja veepeetuses, samuti lihaspingetes, -rebendites ja traumades. Üldine vaimne allasurutus võib avalduda ka astmana, ninakinnisusena jms.
Vett tasakaalustab imehästi tuli- päike, lõke, saun ja vürtsid, sest nagu öeldud, ei ole kuu iseseisvalt särav, vaid ammutab energiat päikesest, mida meie pimedas ja niiskes kliimavöötmes kergesti vajaka jääb. Vältima peaks rafineerituid suhkruid ja soolaseid toite, mis samuti meie kultuuriruumis üsna tavaks on. Eriti hästi sobivad kerged, kuivad ja soojad toidud, näiteks õunad, salatid ja taimeteed.

Selleks, et stabiilsusest pääseda ja rohkem vaheldust enda ellu lisada, tuleks enda mugavustsoonist väljuda- leida mõni uus hobi, rohkem ringi liikuda, olla avatud uute inimestega kohtumisele ning lasta sel kõigel end inspireerida kaotamata ennast. Vältida tuleks teadlikku klammerdumist, puhastades oma kodu ebavajalikust kolist ja koos sellega vaimsest koormast vabaneda, mis aitab edasi liikuda ja kõige üleliigse vahel enda siht taas üles leida.

Shutterstock

Element: õhk
Number: 3
Kujund: püramiid
Planeet: Jupiter
Metall: tina

Inimene, keda juhib õhu-element, on väga avatud ja seltskondlik. Teda on õnnistatud suhtlemisoskusega, iga infokilluke paelub tema üüratut uudishimu ning ei ole jututeemat, kus ta kaasa rääkida ei oskaks. Üle kõige oma elus hindab ta lõbusat meelt ning kulutab meelsasti aega ja raha naudingutele: reisimisele, teatrile, põnevatele väljakutsetele jms. Äärmiselt hinnaline on aeg sõprade ja looduse keskel. Ta on tõeline gurmaan ja elab oma elu mitmekülgselt ja loovalt, sisustades seda laulu, tantsu ja hoogsa elurütmiga. Näiteks väga paljud lauljad ja muusikud on juhitud õhu-elemendist, nii nagu ka kurgutšakra on seotud õhuga.

Õhk on kogu aeg liikumises, see väljendub kiires, mõnikord lausa hüplevas kõnnakus. Kiire mõtlemine, taibukus ja vähest vaeva nõudev õppimine õnnistavad kõik sellist tüüpi inimese igapäevaelu, aga nagu tuul on laialivalguv, siis kiputakse mõnikord unustama või leitakse end mõnes olukorras ujeda või otsustusvõimetuna.

Oma entusiastliku meele ja inspireeriva uudishimuga elu vastu võib ta leida end aga infovoolust, mille töötlemine käib üle jõu. Tänapäeval võetakse endale kaela aina enam kohustusi ja ülesandeid, pingutatakse rohkem ja kõige selle juures lihtsalt lepitakse sellega kaasneva stressiga, kuid tegelikult ei osata enam midagi peale hakata ega lõõgastuda. Inimene, kellel on õhu-element tasakaalust väljas, paistab kõrvaltvaatajale pikemas perspektiivis lausa tüütuna- sellise musitaja-kallistaja tüüpi lobisejana, kellel midagi enam meeles ei püsi. Halvemal juhul võib õhkõrn ja omamoodi armas pealiskaudsus muutuda keskendumisraskuseks, seejuures süveneda kartlikkus, paranoia, närvilisus ja ebakindlus.

Inimese kehas avaldub õhu tasakaalust väljumine selliste protsessidena nagu laienemine, kerkimine ja paisumine, mistõttu on tasakaalutus kerge tekkima raseduse, väikeste laste kiire kasvu ja kahekümne esimese sajandi kiire elurütmi juures. Samuti vanaduses, mil nahk hakkab kuivama, tekivad kortsud ja osteoproos ehk õhk luudes.

Õhu-element on seotud ainevahetuse, limaskestade ja soolestikuga, seega võivad probleemid nendes valdkondades olla hoiatusmärguanneteks. Sellist inimest, kelles on õhku liiga palju, iseloomustab ebaregulaarne seedetuli, just kui liigne õhk ärritaks tuld ja paneks selle võbelema. Tekkida võivad tursed, puhitustunne, gaasid, kõhukinnisus või lahtisus. Vaimsel tasandil tasandil võib seose luua suurenenenud siseneva infovooluga, mida lihtsalt ei suudeta töödelda ja mis kutsub kehas esile probleeme.

Endale tuleks teadvustada, et toit on üks elu naudingutest, see kosutab, annab hea tervise ja hoiab tasakaalus. Tarbida tuleks toitvat, soojendavat ja lohutavat toitu väikestes kogustes ja tihti, hästi mõjuvad näiteks supid, hautised, riis, pasta, risoto jms. Vältida tasuks kihisevaid jooke, küpsiseid, beseed ning kuivi toiduaineid, mille järgi nii tihti isu võib olla, aga mis suurendavad õhu-elementi kehas veelgi. Kalduvust stressile ja rahutusele tuleks ohjeldama õppida. See on küll arusaadav, et aega on väga raske maha võtta ja elu keerleb täistuuridel, aga kui iga päev pühendada veidi rohkem aega iseendale, saab kõik ikkagi lõpuks tehtud.

Lähedased inimesedki harjuvad uue tempoga kiiresti. Tuuled puhuvad iga päev erinevas suunas ja väga ahvatlev on iga iiliga kaasa tormata, aga seejuures ei tohiks enda peamisi vajadusi ja soove unustada.

Shutterstock

Number: 4
Kujund: kuup
Planeet: Saturn
Metall: plii

Kristall-elemendi tüüpi inimene on oma olemuselt rahulik, konkreetne ja stabiilne. Tema peale võib alati kindel olla ning ta suudab suurepäraselt reisi planeerida või rahasjadel silma peal hoida. Impulsiivsusel ja kaosel tema elus kohta ei leidu ning seega võivad lähedased tema ümber end igas olukorras turvaliselt tunda.

Oma tegevuses määrab ta endale alati reaalselt saavutatavad eesmärgid, nende poole liikudes kipub ta olema aeglane, küll aga metoodiline ning efektiivne. Seda tüüpi inimesed jäävad tihti truuks oma perele ja kultuurile. Kristall on toeks kõikidele teistele elementidele, ta armastab viia oma lubadusi täide, hindab oma tegevuses punktuaalsust ning arvestab alati reeglitega, olgu need siis moraalsed või kehtestatud seadused. Hea ning õiglase juhi natuur.

Kristall-elemendi suurimaid tugevusi võib pidada ühtlasi ka tema nõrkusteks. Olles konkreetne ja stabiilne, võib ta samas oma olemuselt liiga jäigaks ning kandiliseks muutuda, mis seisneb endale alati kindlaks jäämises. Seda isegi siis, kui kõrvalseisjate jaoks on ilmselge, et ta elu ja suhted on seisakus ning vanaviisi lihtsalt enam edasi minna ei saa.

Vaidlustes võib ta olla samuti ääretult jäärapäine- ta jääb endale kindlaks isegi ka siis, kui tal pole muud põhjendust peale selle, et selline lihtsalt on tema seisukoht. Vajadus omada kontrolli võib muuta sellist tüüpi inimese äärmiselt skeptiliseks ning punktuaalseks. Nagu poliitik, võib ta näpuga seadustes järge ajada, kuid kuivad paberid jäävad paljudes situatsioonides elukaugeks ning ta mõtteviis liiga külmaks ja kalkuleerivaks, et out-of-box lahendusi leida.

Kristall-element on kehas seotud luude ja liigestega ning avaldub üleüldise keha jäikuse ja kangusena. Samuti võivad sellised haigused nagu sclerosis multiplex ja parkinson viidata mingil viisil kristall-elemendi tasakaalutusele. Olles oma olemuselt stabiilne, võtab ka kehaliste vaeguste kujunemine aega, avaldudes mõnikord alles aastakümnete jooksul.

Kristall-elementi tasakaalustab vesi, mis muudab teda muutlikumaks ja annab jõudu kõrvale laveerimiseks, ja õhu-element, mis muudab uue info omastamise ning läbitöötamise lihtsamaks. Uue info vastuvõtuga toimetulek võib osutuda keeruliseks, sest igapäevastes situatsioonides võib plaanidest kõrvale kaldumine teda väga kergesti lihtsalt rööpast välja viia.

Otsus end tasakaalustada tuleb teadlikult vastu võtta, et mitte muutuda inimeseks, kes lahkub oma turvalisest kodust vaid sunniviisiliselt. Mis kodusse puutub, siis see on neil alati äärmiselt mugav, ilus ning kadestamisväärselt hubane. Lisaks sellele sobib kristall-elemendi tüüpi inimesele imehästi näiteks jooga, et kehale jõudu anda ning koos sellega oma meelt paindlikumaks muuta.