Kümnendale Eesti Laulule laekus kokku 258 muusikapala. Seoses laulude hulga suurenemisega, läheb eelžürii töö aina intensiivsemaks ja vastutusrikkamaks ning seetõttu muutus sellest aastast eelžürii töö. Valiku tegemine oli tänavu kaheastmeline. Esmalt asus tööle eelžürii, kuhu kuulus varasema 11 liikme asemel 15 muusikaeksperti Eestist ja välismaalt. Igaüks neist kuulas laule personaalse lingi kaudu ning andis oma hindeid kuuepallisüsteemis. Teise uuendusena viidi sisse reegel, et eelžürii valib pimekuulamisel välja 15 lugu ning ülejäänud viis poolfinalisti otsustab Eesti Laulu toimetus, kellele oli sel korral abiks ka Filip Adamo.

Eurovisioni 2015. aasta žürii liige Filip Adamo, kes oli möödunud aastal abiks ka Laura ja Koit Toome numbri lavale toomisel, ütles Publikule antud intervjuus, et kuuldud lood avaldasid talle muljet: “Igal aastal jõuavad produtsendid lähemale rahvusvahelisemale helile. Samas võib sellest saada ka probleem, sest sa ei taha ju luua võistlust, mis võiks aset leida ükskõik millises riigis. On vaja tunda, et tegemist on Eesti võistlusega ja selleks on vaja leida tasakaal. On lood, mis kuuluvad Spotify edetabelisse, kuid tegemist on siiski telesaatega, mistõttu on vaja lisada ta teisi elemente.”

“Usun, et siinne muusikatööstus on sarnane teistega väljaspool Ameerikat ja Inglismaad — vaadatakse, mis töötab edetabelites ja üritatakse seda omal viisil jäljendada. Seega on palju laule, mis kuuluvad hetkel väga populaarsesse EDM-i ja popi lahtrisse, kuid sel moel paistavad rohkem silma eestikeelsed lood ja palad, millel on rohkem rahvuslikku maiku. On raske esile tõusta ja leida saja poploo seast kulda,” ütles Adamo.

Rootslase sõnul kuulis ta 258 Eesti Laulule esitatud pala seast vähemalt kahte, mis võiksid ka järgmisel aastal toimuval Eurovisionil meile võidu tuua: “Ütleksin kaks, aga ma pole veel näinud proove ja ei tea, milline show nende jaoks tehakse. On kaks või isegi kolm lugu, mis tabavad naela pea pihta. Need on olemas, aga kõik sõltub sellest, millega teised riigid võistlusele tulevad.”

“Kui te rahvuslikul võistlusel valite õige võitja, siis nende kahekümne loo hulgas on mitu lugu, millega te finaali jõuate. Kui te seal juba olete, siis võib kõike juhtuda,” lisab ta.

Mis on olnud eestlaste suurim viga Eurovisionil ning mida muudaks ta möödunud aastal võistlustulle astunud “Verona” puhul, saad teada videost! Lisaks toob Filip intervjuus esile ka Eesti euroloo, mis on tema hinnangul olnud parim läbi aegade.

Poolfinaalidesse pääsenud laulud avalikustatakse täna õhtul kell 19.00 eetrisse minevas “Ringvaates”. Poolfinaalide laulud kõlavad esmakordselt ERRi portaalis ülekantavates veebisaadetes 19. ja 20. detsembril.

Eesti Laul 2018 poolfinaalid toimuvad 10. ja 17. veebruaril. Eesti Laul 2018 finaalkontsert toimub Saku Suurhallis 3. märtsil. Piletid finaalkontserdile on müügil Piletilevis. Pileti saad soetada SIIT!