Eesti tippkollektiivide päralt oleval festivalil teevad kaasa Eesti riiklik sümfooniaorkester, Eesti filharmoonia kammerkoor, Tallinna kammerorkester, ansambel Vox Clamantis ja veel mitmed vokaal- ja kammeransamblid ning orkestrid. Tallinna kammerorkester on Eesti Muusika Päevadel osalenud orkestri eksisteerimise algusest ehk juba 1993. aastast, kui dirigent Tõnu Kaljuste selle lõi. Dirigent Risto Joosti tihe koostöö Eesti Muusika Päevadega sai alguse 2003. aastal debüütkontserdist Metodisti kirikus.

“Minu jaoks on festival väga eriline, mille teeb veel erilisemaks asjaolu, et Eestis on samal ajal rahvusvaheline nüüdismuusikafestival, mis toob eestlastele koju kätte kõik olulise nüüdismuusikas, väga palju nii põnevaid ja noori heliloojaid kui ka oma valdkonna meistreid,” lisab Joost.


Dirigent Risto Joost

Tallinna kammerorkester osaleb festivalil kahel kontserdil. Esiteks 5. mail Risto Joosti juhatamisel. Lisaks Liisa Hirschi loomingule tuleb esitusele veel kaks Eesti heliloojat: legendaarne neoklassik Jaan Rääts oma energeetilise ja Steve Reichile omase minimalismiga ning Eesti noorte heliloojate tõusev täht, pikka aega Bostonis õppinud viiuldaja ja helilooja Jonas Tarm. Ettekanded on seotud teatraalsete elementidega ehk teos ei ole üksnes keelpilliorkestrile, vaid sellesse on kaasatud ka liikumine ja visuaalne dramaturgiline areng. Samalaadse vormi varasem katsetus on andnud paljulubavat potentsiaali.

Kontsert sisaldab Kesk-Euroopa ja Aasia mõjutusi, sest ülejäänud teosed pärinevad kahelt Korea, ühelt Slovakkia ja ühelt Poola heliloojalt.
“Sellest tuleb kindlasti väga põnev kontsert, kus saame kuulda 90% teostest maailma esiettekandes – selliseid teoseid ei kuule just iga päev ning need on valitud välja mitmekümne teose hulgast. Publikul ei tasu kindlasti ära ehmuda sellest, sest tegu ei ole sellise ekstreemse nüüdismuusikaga, vaid ikka kuulajasõbraliku muusikaga. Aga selge see, et esindatud on mitmed koolkonnad ja ma arvan, et see on väga põnev.”
Teine Tallinna kammerorkesteri kontsert toimub 10. mail koostöös Eesti filharmoonia kammerkooriga, mida juhib noor ja andekas dirigent Kaspar Mänd. Mõlemal kontserdil astub üles Tallinna kammerorkester.
Risto Joost on 2012. aasta Jorma Panula nimelise dirigentide konkursi ning 2015. aasta Nikolai Malko nime kandva Kopenhaageni rahvusvahelise konkursi laureaat. Ta on tunnustatud dirigent nii ooperi- kui ka kontserdilavadel. Risto Joosti repertuaar ulatub barokist nüüdisheliloojate teosteni. 2009. aasta sügisest on ta rahvusooperi Estonia koosseisuline dirigent, alates hooajast 2012/2013 Tallinna kammerorkestri peadirigent, hooajast 2015/2016 MDR raadiokoori kunstiline juht ning 2016. aasta kevadest Tallinna filharmoonia ning Birgitta festivali kunstiline juht. Joost esineb ka kontratenorina.

Loe lähemalt kontserdi ja terve festivali kohta SIIT.

Jaga
Kommentaarid