Rasmus Puur, helilooja, dirigent ja arranžeerija

See, et Maailma Muusika Päevad toimuvad sel korral Eestis, on kahtlemata väga võimas ja tähelepanuväärne sündmus! Kava sirvides läheb silme eest kirjuks, sest soovitada võiks kõike.

Ent kui midagi konkreetset siiski proovida välja tuua, soovitaksin minna kuulama, kuidas vana ja uus kohtuvad ehk kuidas mõjub uus muusika Vox Clamantise ja Hortus Musicuse sajandite tagant kostvas kõlaruumis. Ja kui pelgategi uut muusikat, siis juba ainuüksi nende koosluste kvaliteeti võib tänu järjepidevale ja ennastsalgavale tööle kinnisilmi usaldada.

Rasmus Puur.

Madli-Liis Parts, kultuuriministeeriumi muusikanõunik ja endine Eesti Muusika Päevade produtsent

Maailma Muusika Päevade toimumine Eestis on märgilise tähendusega. See näitab tunnustust Eesti muusikutele ja muusikaelu korraldajatele, kuna maailma kõige mõjukama rahvusvahelise nüüdismuusika festivali läbiviimine usaldatakse vaid neile riikidele, kus on kõrgel tasemel ja rikkalik muusikaelu ning väga professionaalne korraldus.

Eesti muusikal on maailmakaardil kindel särav koht. Kuna festivali kava on rikkalik, siis saab kontsertide valikule läheneda mitmeti. Üllatusteks valmis olevatel kuulajatel tasub leida kontserdid, kus esitatakse nende heliloojate loomingut, kelle muusika pole varasemast tuttav. Kui aga on soov saada kindla peale hea elamus, siis tasub kavast üles otsida heliloojad, kelle looming alati rõõmu on valmistanud.

Olen kindel, et mõlemad valikud on õiged. Mõelgem vaid, Eesti muutub nädalaks värskeima ja säravaima muusika tuiksooneks, kus kohtuvad pea 50 riigi, erinevate kultuuride ja keeleruumide esindajad! Ja meil on võimalus olla osake sellest erakordsest muusikapeost.

Madli-Liis Parts.

Kaspar Mänd, WMD lõppkontserdi dirigent

Mida soovitaksin lugejatele? Esimesena tuleb pähe see, et avastasin, et juunis toimub kontsert, mida kindlasti ise huviga ootan – seal kõlab Tõnu Kõrvitsa uudisteos "Sina oled valgus ja hommik / Sei la luce e il mattino". Tegemist on Tallinna Kammerorkestri lõppkontserdiga, mis toimub 16. juunil.

Kontserdil kõlab Tõnu Kõrvitsa uudisteos koorile ja keelpillidele, mida esiteb Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester. Vot, seda ma ootan tõesti väga, sest Tõnu Kõrvitsa viimased suurvormid, mille ta koorile ja orkestrile kirjutanud on, on olnud mõlemad väga erilised teosed ja avaldanud väga palju mõju.

Ning Rahvusooperis Estonia tuleb varsti välja "West Side Story", mida soovitaks samuti väga vaatama minna – see on kindlasti liigutav lugu ning tõotab tulla väga hea asi!

Vasakult: Raul Talmar, Heli Jürgenson ning Kaspar Mänd. Laulupidu 2014.
Jaga
Kommentaarid