Serbia astus esmakordselt iseseisvalt Eurovisionil üles aastal 2007. Varem oli riik lauluvõistlusel osalenud nii Jugoslaavia kui ka Serbia ja Montenegro koosseisus. Oma debüütaastal pälvis Serbia ka esikoha ja õiguse korraldada võistlust Belgradis.

Riik on saanud viimase kümne aasta jooksul nautida edu — vaid kolme korral pole suurde finaali pääsetud ja seda ka napilt. Kuna Bosnia & Hetsegoviina, Horvaatia, Sloveenia, Makedoonia ja Montenegro pole suutnud lauluvõistlust veel kinni panna, on Serbia näol tegemist ainsa endise Jugoslaavia riigiga, mis esimeseks tulnud.

Portugalis esindavad riiki Sanja Ilić & Balkanika looga “Nova Deca”. Sanja Ilić & Balkanika on aastate jooksul kogunud populaarsust nii Balkani maades kui ka mujal. Aleksandar Sanja Ilić on helilooja ja ka bändi liider. Ilić vastutab selle eest, et koguda Balkani maadest kokku vanu instrumente mängivad muusikud ja üritab neid üheks sulatada kaasaegse pop-rocki kõlaga.

Balkanika muusikaline stiil on segu originaalsest kõlast ja maailmamuusika elementidest, mis põhinevad jõulisel Balkani rahvusrütmil. Viimaste aastate jooksul on bänd korraldanud edukaid kontserte üle kogu maailma, seal hulgas Venemaal, Ameerikas ja Lõuna-Koreas. Algselt koosnes bänd üheksast muusikust (kuus instrumentalisti, üks mees- ja kaks naisvokaali). Hiljem liitus nendega kaks trompetimängijat ja üks naisvokalist.

Serbia astub üles Eurovisioni 2. poolfinaalis ja veebisaidi eurovisionworld.com ennustustabelis paikneb riik hetkel 35. kohal.



Originaallüürika:

НОВА ДЕЦА
Свет је наш и време престаје да жури кад… си са мном ти.
Свет је наш и с осмехом се будим зато што… постојиш ти.
Све је јасније, сунце сија другачије.
Свет је наш и нова деца с нама стварају бољи свет.

Ingliskeelne tõlge:

New Children
The world is ours, you just keep on dreaming.
Look at the Sun,
Happiness is achievable, grab it.
It starts today, for us.