Eesti delegatsioon lendas eelmisel laupäeval Portugali pealinna, Lissaboni, et valmistuda suurejooneliseks laulusõuks Eurovision 2018.“Lissabon on meid vastu võtnud tõusvas joones — alates eilsest on tulnud ka päike välja,” rõõmustab Normet lisades, et eelnevalt on delegatsioon tunda saanud ainult “kehva Eesti kevadilma”.

“Loomulikult annab iga korraldajariik endast alati parima. Väikese riigi jaoks on ta kindlasti kõige suurem sündmus aastas. Ka postkaardid on ju tehtud nõnda, et artistid on kutsutud märtsi ja aprilli jooksul Portugali ning nad on viidud Portugali kõige ilusamatesse ja märkimisväärsematesse kohtadesse.” Normet sõnab, et mingis mõttes on kõik artistid rakendatud justkui reklaamivankri ette — läbi nende Portugali ju tutvustataksegi.

Kõige suurem õhus olev küsimärk lennukile astudes oli Normeti sõnul siiski lavaline number. “Lavalise numbriga on alati väga palju küsimusi õhus, sest kõik riigid on ju kodus sellega midagi teinud ja selle kuhugi maale välja mõelnud. Eestiga oli ta ju samamoodi valmis number. Aga kui sa tuled siia, kus on teine lava, teised tehnilised tingimused ja uus režissöör, siis võib alati asi ju muutuda. Ja muutubki. Nüüd on küsimus ainult selles, mis suunas ta täpselt muutub ja kas nende visioon toetab algset mõtet.”

Elina Netšajeva valmistub lavale minema

Mart paljastab ühtlasi, et juba mitmendat aastat tehakse Eurovisioni poolt ka säärane katsetusproov, kus on artisti rollis hoopiski kohalik laulja. “Tehakse need kolm minutit läbi, et näha, milline see olema saab. Ja nii tehti ka Elina puhul. Oli üks väga tore kohalik ooperilaulja, kes justkui Elina rolli tegi — oli selle seeliku sees ja väga tublisti sai hakkama. Mitte küll kõige kõrgemate nootidega, aga ta oli ettevalmistunud,” kiidab delegatsiooni juht kohalikku lauljannat.

“Aga kõik muu oli ilmselt aegade halvim, mida me proovide mõttes näinud olime. Just see, kuidas kõik välja paistis. Tunnetust ei olnud. See oli veidi hirmutav ja me saatsime neile ikkagi neli lehekülge märkuseid vastu. Olime justkui nullis või allapoole nulli. Ja siis hakkaski suur töö pihta. See, kuhu me tänaseni oleme jõudnud ja kus me olime nädal tagasi on kaks täiesti erinevat maailma,” sõnab Normet ja lisab, et tänaseks ollakse lavanumbriga väga tahul. Tulemus on selline, et sellega juba saab võistlustulle astuda ning kogu lavasõu on 95 protsenti igas mõttes valmis.

Elina Netšajeva valmistub lavale minema

Enne katsetusproovi kohaliku lauljaga käis kohapeal ka videokunstnik Alyona Movko, et esimest korda graafikat Lissaboni lavalt näha. “Tookord oli Elina asemel plastmassist mannekeen,” paljastab Normet lõbusa fakti. Graafikat on muudetud vaid tehnilistes küsimustes.

Eesti Laulust “tuntuks” saanud voolikurull millel Elina seisis aga Normeti sõnul Lissaboni kaasa ei tulnud. “Me olime täiesti valmis seda saatma. See oli küll veidi naljakas asi, aga samas väga toimiv. Korraldajad pakuvad praegu omapoolset parimat lahendust. Oleme proovinud sõna otseses mõttes erinevaid kaste ja ka lava sees olevat tõstukit.”

“Tagasiside on olnud väga positiivne ja kiitev, isegi liiga kiitev, aga sellest ei maksa lasta end liigselt õhku tõsta - võistlus alles algab. Ka eile valiti fännide ja pressi poolt meie proov kõige paremaks ja see loomulikult teeb tuju heaks — see näitab seda, et oleme õigel teel ja sõnum jõuab rahvale kohale," lisab Normet lõpetuseks.

Eurovision 2018 toimub 8., 10. ja 12. mail Lissabonis. Elina Nechayeva astub looga “La Forza” esimeses poolfinaalis üles üheksandana.