Oli üsna väsitav periood, aga mitte sellest ei tahtnud ma seekord rääkida. Mulle meeldib jälgida ja vaadata inimesi ning üsna sageli avastan ennast mõnda inimest eemalt põrnitsemas ja endamisi arutlemas.

Fotograafina tahan aimata emotsiooni, tabada tunnet, hetke ja haarata kaadrisse olulist momendis.

Vaatasin üks hetk Tel Avivis, ka varasemalt olen seda märganud, aga seekord oli seda kuidagi kurvastavalt häiriv observeerida: mis on juhtunud? Kas inimesed on nad aru kaotanud? Nad üritavad iga oma eluhetke, igat momenti oma pisikeste telefonidega tabada.

Pöördungi nüüd teie poole, kes te iga oma hetke jäävustada tahate.

Tahaks karjuda, et miks te seda teete, milleks teile need tuhanded gigabaidid viletsat, värisevat digimüra? Kas selleks, et teisi omasuguseid kadedaks teha? "Oo, ma olen kohal, oo ma vaatan kuulsat staari." Aga kas te oma silmadega ka midagi nägite või keskendusite oma ekraanil toimuvale?

Kas te nägite või märkasite, et Teie ees olevad pressifotograafid, kellel on kasutada maailmatasemel optika ja kes seda tööd teevad just teie jaoks, ei saa enam oma tööd teha, sest staar on teadlik moodsa aja optika aususest.

Teadlik, kuid hullunud staarike

Staar on teadlik, et see optika näitab väga ausalt ja ilustamata ära staari ealised iseärasused. Vahet pole, kui kallis meigikiht seda kõike varjab. Staar on teadlik, et kohe peale nupule vajutamist lendab tehtud pilt valguskiirusel serverisse ja maailma laiali. Siis võib aga staari tegelik pale nähtavaks saada ning siis ei saa ta enam seda kõike senist võltsi maailma oma kontrolli all hoida.

Seega on täht andnud korralduse oma avalike suhete inimestele - kõik pildid, mis suured agentuurid toodavad, peavad olema enne läbi vaadatud ja heaks kiidetud staari enda poolt. Läheme tagasi saali ja vaatame pilti...

Siis kui Sina oled oma ekraani näppimisega ametis, sest vaja ju klõpsutada mingi värisev ja sätendav asi kaadrisse, keerab fotograaf oma suure toru kõrvale, asetab sinna telefoni ja jäädvustab endale mälestuseks pildi - staarist, 30 meetri kauguselt….

Uus ajastu on käes, ja see teeb kurvaks - visuaalne idiotism murrab edasi. Vaata seda pilti, kus tuhanded pisikeste ekraanidega midagi teha üritavad ja nende keskel on pressipiltnikud ja nende torud on keeratud…ära.

Pressifotograafid ametis Eurovisionil 2019